Ministrul Toader: Nu judecati proiectul Legilor Justitiei, asteptati forma finala. De ce nu a solicitat inca avizul Comisiei de la Venetia

Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 12:59
5298 citiri
Ministrul Toader: Nu judecati proiectul Legilor Justitiei, asteptati forma finala. De ce nu a solicitat inca avizul Comisiei de la Venetia
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a raspuns, vineri, la Universitatea din Craiova, celor nemultumiti de proiectul de modificare a Legilor Justitiei, spunandu-le sa astepte forma finala.

Toader a fost rugat de jurnalisti sa dea un raspuns, ca profesor, studentilor la Drept, nemultumiti de Legile Justitiei propuse chiar de el.

Ministrul a declarat ca proiectul nu este in forma finala, adaugand ca acesta este si motivul pentru care nu a solicitat avizul Comisiei de la Venetia.

"Le-as spune sa astepte forma finala, sa nu judece formele intermediare. Ieri am auzit o voce la Radioul Public, n-am recunoscut-o, cred ca era un jurist, care intreba de ce nu am solicitat avizul Comisiei de la Venetia, din august, mai demult, pentru ca intre timp ajunge si acesta?

Este un singur motiv, ca nu ceri avizul decat atunci cand ai forma finala a proiectului de lege, nu ceri avizul, daca o solutie legislativa poate sa mai primeasca modificari. Daca se modifica de cinci ori, ceri de cinci ori avizul?

(...) Prin urmare, nu judecati proiectul de lege, in faza in care se afla astazi, asteptati forma finala, care va putea suferi modificari, precum am spus pe data de 23 august, cand am enuntat posibile directii de modificare, cand am vorbit despre posibilitatea de a consacra Inspectia Judiciara ca o institutie autonoma, nici sub umbrela MJ-ului, nici sub cea a CSM-ului, asa cum este si in alte tari", a declarat Toader.

Citeste si ce spune Dragnea despre doua concesii majore pe Legile Justitiei: Le dam la o parte pe aceste doua. Unde este problema?

El a adaugat ca inca nu pot fi emise judecati de valoare privind pachetul propus pentru modificarea Legilor Justitiei.

"Prin urmare, ne apropiem de forma finala a proiectului de lege, iar la momentul acela pot fi trase concluzii. Concluziile intermediare se bazeaza pe solutii, pe variante intermediare, ceea ce inseamna ca nu au tot fundamentul de a fi emise judecati de valoare", a conchis ministrul Justitiei.

De asemenea, Tudorel Toader a spus ca nu va retrage proiectul pentru modificarea Legilor Justitiei, adaugand ca acest lucru poate sa-l faca doar Guvernul sau Parlamentul.

Toader a afirmat ca el are obligatia de a finaliza proiectul de lege, iar "forurile superioare" pot lua decizia cu privire la traseul modificarilor.

"Ministerul Justitiei redacteaza proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justitiei. Avizul CSM-ului este unul consultativ. Proiectul de lege, pe care il avem aproape finalizat, ia in considerare multe dintre propunerile CSM.

Proiectul are in continutul lui cele mai multe propuneri venite chiar de la CSM pentru ca, in 2016, initiativa modificarii celor trei Legi ale Justitiei a venit chiar de la CSM. Prin urmare, obligatia mea ca ministru al Justitiei este aceea de a finaliza proiectul de lege.

Eu nu pot sa-l retrag, pentru ca este pe biroul ministrului Justitiei. Decizia poate fi luata la palierele superioare. Decizia poate fi a Guvernului, a Parlamentului, dar eu n-am fizic si nici juridic de unde sa le retrag, le voi finaliza. In momentul acela, avem si forma finala a solicitarii de aviz din partea Comisiei de la Venetia.

Atunci, Guvernul sau Parlamentul va decide care este drumul de urmat, care este parcursul pe care proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justitiei trebuie sa-l aiba", a explicat ministrul Justitiei.

Intrebat daca va tine cont si de memorandumul semnat de cei 3.000 de magistrati din tara, Toader nu a dat un raspuns concret.

"Modificarile vor fi de natura sa preia toate solutiile, toate propunerile, de natura sa imbunatateasca proiectul de lege, de natura sa asigure unitatea proiectului de lege pentru modificarea celor trei legi.

Sunt propuneri de modificare in sensul punerii de acord a legilor cu deciziile Curtii Constitutionale, sunt propuneri venite de la asociatiile magistratilor, evident si de la alte structuri profesionale. Am primit, la un moment dat, si de la CSM, dar si de la judecatori si procurori. Aceste propuneri trebuie sa dea o unitate proiectului de lege", a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova, in cadrul unei sedinte solemne a Senatului Universitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Toader Legi Justitie aviz Comisia Venetia , #ministrul Justitiei