Ministrul Toader, tactica hartuirii in pregatirea loviturii de gratie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 07:08
23159 citiri
Ministrul Toader, tactica hartuirii in pregatirea loviturii de gratie

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este o specie aparte de politician, unul cu totul diferit de Florin Iordache, de care il desparte, in opinia mea, in primul rand instinctul de supravietuire si, de aici, tactica diferita folosita pentru a atinge acelasi scop.

Daca dl Iordache s-a aruncat cu capul in gard inca de la inceputul mandatului si in gard a ramas, dl Toader aluneca pe langa garduri, la suficienta distanta cat sa nu se agate in vreun cui, dar suficient de aproape incat sa poata oricand sari ulucele pentru a scapa de pericolele strazii.

Dupa cum era de asteptat deci, dl Toader nu s-a aruncat sa faca imediat ceea ce sperau cu sufletul la gura dusmanii de moarte ai dnei Kovesi si ai dlui Lazar. Adica nu a folosit imediat scandaloasa decizie a CCR pentru a le cere revocarea.

De ce? Pentru ca stie foarte bine ca nu are niciun temei legal sa o faca. Pe de-o parte, conflictele de natura constitutionala au mai fost destule, le enumera chiar DNA in comunicatul de luni, dar niciodata nu s-a cerut demisia nimanui si, desigur, nu a demisionat nimeni.

Insasi CCR, in coplesitoarea intelepciune a motivarii privind conflictul Ministerul Public - Guvern, vorbeste in paragraful 80 despre faptul ca neconstitutionalitatea nu constituie premisa unei raspunderi juridice a persoanelor implicate in procedura de legiferare sau in actul decizional.

Deci pentru dl Toader e clar probabil ca aceasta este o cale inchisa. Domnia sa face parte din Comisia de la Venetia (o apartenenta devenita prin ea insasi la limita conflictului de interese), stie care sunt exigentele si perceptiile externe si nu cred ca doreste sa devina un paria dupa modelul Iordache.

Are totusi alte pretentii si o aparenta de pastrat. Cum spuneam, instinct de supravietuire eficient folosit.

In egala masura, dl Toader nu poate spune deschis ca nu are temei. Asa cum fostul judecator CCR nu se poate arata oripilat de faptul ca prin motivare CCR a incalcat atributiile puterii judecatoresti, ale instantei de judecata si ale judecatorului de camera preliminara, a depasit limitele sesizarii, a legiferat copios, in materie penala si constitutionala, adica un autentic macel.

Si nu face asta pentru ca dl Toader joaca politic cu o echipa care nu vrea decat sa macelareasca legea penala si care ar da orice sa-i vada plecati pe procurorii sefi. Cred ca se vede asta clar cel putin de la OUG 13 incoace.

In plus, dl Toader stie ca orice propunere ar face, decidentul final este presedintele Ioahnnis, ca vorbim de o propunere de revocare sau de numire a succesorului. Deci in acest moment asaltul ar avea sanse mici de reusita.

Asadar, dl Toader trebuie sa impace si aparenta, si eficienta, si comandamentul politic. Cum?

Nu mi se pare intamplator faptul ca, folosind o limba de lemn din care sareau achii, dl Toader a invocat posibile "proceduri launtrice" ale celor doi procurori sefi, care sa-i conduca spre demisie in asocierea cu anuntarea unor controale si evaluari. Batraneste si calm pana la mieros, dl Toader a anuntat practic ca va incepe sa-i hartuiasca pe dna Kovesi si dl Lazar pana cand, cine stie, poate ca vor ajunge sa simta acea pornire launtrica.

Dl Toader vorbeste despre control managerial si profesional. Ce e acela control profesional al ministrului asupra procurorilor?

Potrivit Legii 303/2004 (art 39), procurorii si judecatorii sunt supusi "la fiecare 3 ani unei evaluari privind eficienta, calitatea activitatii si integritatea" de catre o comisie constituita prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Legea 304/2004 (art 69) vorbeste intr-adevar despre posibilitatea ministrului Justitiei de a initia un control asupra procurorilor, dar doar "prin procurori anume desemnati de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, de procurorul- sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ori de ministrul justitiei".

Iar acest control facut de ministru prin procurori poate viza doar eficienta manageriala si indeplinirea atributiiilor de serviciu, "controlul nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate".

Deci nimic din ceea ce constituie activitate in dosare nu poate fi atins de controlul dispus de dl ministru, adica exact ce acuza dusmanii celor doi procurori sefi.

Daca dl Toader declanseaza acum acest tip de ofensiva extrem de amenintatoare, de ce n-ar face o evaluare profesionala si pentru presedintele ICCJ?, dupa cum intreaba fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu.

Daca intram pe panta aceasta, niciun magistrat din aceasta tara nu se va mai putea simti cu adevarat independent si liber de mana lunga a ministrului Justitiei, parte a puterii executive, ceea ce mi se pare finalul statului de drept.

Si nu cred ca e o coincidenta faptul ca toata aceasta discutie despre controale, demisii si revocari este dublata de dezbaterea din Senat despre scoaterea presedintelui din procesul de numire a sefilor de pachete si instante. Pregateste dl Toader terenul pentru momentul in care modificarea va fi adoptata si baricada presedintelui va fi inlaturata?

Ma tem ca acesta va fi stilul de lupta al dlui Toader. Insidios, prudent, chiar plicticos, dar extrem de eficient sub aspectul incalecarii sistemului cu aerul de savant inofensiv. Si, de aceea, dl Toader mi se pare cu mult mai periculos decat Florin Iordache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Tudorel Toader revocare Kovesi, #Tudorel Toader evaluare Augustin Lazar , #ministrul Justitiei