Europarlamentarii il intreaba pe Toader despre ordonantele date, el le explica "statul de drept": CCR extrage veninul din legi

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 17:22
9032 citiri
Europarlamentarii il intreaba pe Toader despre ordonantele date, el le explica "statul de drept": CCR extrage veninul din legi
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut miercuri un tur de forta in Parlamentul European, unde a trebuit sa raspunda in doua comisii intrebarilor eurodeputatilor care au vrut sa stie ce face cu Justitia din Romania si cum se va reflecta asta la nivel european, pe parcursul presedintiei.

Dupa sedinta de dimineata din Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE), Toader s-a prezentat in fata Comisiei Afaceri Juridice (JURI).

Parlamentarii europeni i-au cerut explicatii in legatura cu modificarile in ce priveste legislatia romaneasca, asaltul asupra statului de drept si libertatilor cetatenilor. Toader a folosit aceleasi tehnici evazive ca si in fata jurnalistilor romani: a intrat in definitii tehnice sau a declinat competenta sa sau a celor ce solicitau detalii.

Ministrul roman a spus ca notiunea de stat de drept este relativa si intelesul ei variaza de la o tara la alta, si-a sustinut ordonantele pe motiv ca ele corecteaza legislatia asa cum a cerut Comisia de la Venetia si a aparat deciziile CCR, considerand ca magistratii Curtii "extrag veninul de neconstitutionalitate" din legile care le ajung pe masa.

Cititi aici detaliile audierii: Tudorel Toader, luat la rost in Parlamentul European: Va cerem sa nu luati nicio masura care ar legaliza coruptia!

Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT declaratiile lui Tudorel Toader din Comisia JURI:

17:22 - Toader raspunde intrebarilor: "Statul de drept este o tema recurenta, la care unii au spus 'Hai sa-l definim!'. Unii au spus ca nu avem o definitie.

- Statul de drept functioneaza in baza tratatelor. Statul de drept presupune respectarea normelor europene.

- Statul de drept raspunde si exigentelor curtilor constitutionale nationale. Acestea sunt definitive de la data publicarii in Monitorul Oficial.

- Am consultat Comisia de la Venetia la OUG 92/2018, de trei ori m-am deplasat la Strasbourg. Sunt in cunostinta de cauza. Scopul ei a fost tocmai sa preia de la Comisia de la Venetia acele recomandari.

- Scopul a fost pentru ca preintampina pensionarile a 2.000 de magistrati, care aveau 20 de ani vechime. OUG 92/2018 - am fost de trei ori la Strasbourg. Mai era in Legile Justitiei si revocarea unui membru al CSM daca are o sanctiune disciplinara. Am eliminat acea solutie prin aceasta ordonanta. Sase recomandari ale Comisiei de la Venetia au fost preluate prin aceasta ordonanta.

- Am spus ca eu raspund pentru ceea ce fac sau nu fac eu, nu pentru ce fac sau nu fac altii. Legile Justitiei nu sunt opera Guvernului, sunt opera Parlamentului, care are o Comisie speciala si asa mai departe. Eu nu pot fi consultat cata vreme nu noi am legiferat.

- Copyright-ul nu este la justitie, este la Drepturi de Autor, ei gestioneaza acest lucru. Eu nu sunt din categoria care crede ca le poate face pe toate. Repet, sa ne cunoastem competentele legale si sa le exercitam cu buna-credinta.

- S-a repetat problema OUG si statul de drept. Ingrijorati trebuie sa fim cand facem rau, dar ingrijorati trebuie sa fim si cand nu extragem raul gata facut. Judecatorii constitutionali extrag din lege acel venin de neconstitutionalitate.

- Doamna parlamentar, eu nu cred ca judecatorii din tara dumneavoastra cand trebuie sa traga la sorti nu respecta legea la constituirea completurilor de judecatori. Eu nu cred ca in tara dvs procurorul nu respecta codul de procedura penala si face un protocol si da puteri altor autoritati. Nu o spun eu. O spune CCR prin decizii, dar nu prin decizii de speta, o spune constatand conflicte intre puterile statului. Sunt foarte multe argumente din jurisprudenta europeana.

- Nu poti sa spui in 2018 intr-o tara europeana ca esti judecat de completuri care nu sunt constituite legal.

- Daca ma intrebati pe mine, sunt mai multi achitati, decat condamnati. Toti vor avea beneficiul ca sa fie judecati pe probe corecte si judecati de magistrati pusi dupa lege in completuri.

- Nu putem spune unui cetatean roman, european, ramaneti in puscarie, am abuzat".

16:57 - Pascal Durand (Grupul Verzilor): "Una din valorile esentiale ale UE este statul de drept si regulile care trebuie respectate in toate statele membre. Exista o discutie destul de inflacarata pe marginea unui decret, unei ordonante pe care vreti sa o dati in Romania.

Va atrag atentia ca aceasta ordonanta, care ar putea duce la gratierea unui numar de personalitati, face obiectul unor discutii. Iau act de faptul ca dumneavoastra ati spus ca doriti sa fiti o parte activa a UE. Va indic ca fata de drepturi, dumneavoastra aveti si obligatii".

16:50 - Lidia Joanna Geringer de Oedenberg: "Romania este pentru prima oara cand ocupa aceasta functie. Este pentru prima data cand debuteaza in aceasta functie. Va urez succes maxim.

Pe mine ma interesa despre abrogarea schimbarii orei legale. Este o prioritate pentru Presedintia Romaniei? Cetatenii si-ar dori sa stie.

De asemenea, despre reforma copyright-ului si a proprietatii intelectuale? Cum veti reusi sa deblocati situatia?"

16:46 - Jean-Marie Cavada: "Una din prioritati este dosarul avertizorilor de integritate. Ce veti face in acest caz? Sper ca veti contribui cu lupta impotriva fortelor iliberale".

16:40 - Axel Voss: "Eu reprezint si alti trei colegi. Intentioneaza Presedintia Roamna sa incheie dosarul drepturilor de autor? Veti face presiuni pentru un nou trialog. Va rog sa faceti aceste demersuri.

In ce masura Presedintia Romaniei, in dosarul privind caile de atac colective, puteti spune cum stau lucrurile in ce priveste programarea trialogului?

Am o intrebare si de la colegul Daniel Buda. Sunteti membru al Comisiei de la Venetia. Multe dintre OUG nu au avut un aviz al acestei Comisii. In cazul OUG 19 si 92, ambele care vizeaza modificari ale dreptului judiciar, iar Comisia de la Venetia nu a fost consultata. De ce nu a fost consultata Comisia de la Venetia si in cazul altor modificari in justitie?

De ce Ministerul Justitiei nu a facut modificari legislative pentru a se alinia Comisiei de la Venetia?

Recent ati anuntat ca ministerul a intocmit un proiect de OUG pentru a permite celor condamnati de Inalta Curte sa faca acea contestatie in anulare. V-as intreba, ce s-ar intampla in cazul infractiunilor care s-au prescris? Sau cu infractiunile privind fraudarea fondurilor europene? Bunurile vor mai fi confiscate? Cum veti asigura protectia bunurilor europene?"

16:33 - Heidi Hautala: "Ce vreti sa faceti cu drepturile consumatorilor?

In legatura cu reforma Justitiei in Romania. Noi punem aceste intrebari tuturor statelor care preiau presedintia Uniunii?"

16:25 - Razvan Popa: OUG anuntat este ca urmare ca CCR a constata ca ICCJ a actionat nelegal inca din 2014, cand a decis sa nu respecte Legea 304/2004? Daca este asa inseamna ca Romania risca, daca nu ia masuri in acest sens, sa fie actionata la CEDO de toti cei care considera ca au fost judecati de completuri nelegale.

16.20 Audierea lui Tudorel Toader a intarziat 45 de minute. Seful Comisiei JURI, Pavel Svoboda, anunta ca ministrul are la dispozitie 20 de minute pentru a prezenta prioritatile Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, pe domeniul Justitie. Dupa aceasta prezentare urmeaza intrebarile.

Tudorel Toader prezinta in JURI datele pe care le-a prezentat si in Comisia LIBE.

- Spunea o doamna parlamentar din Comisia LIBE ca Romania trebuie sa fie in inima Europei, dar trebuie sa va spun ca si Europa este in inima romanilor.

- Eu, ca ministru, am apreciat rolul pe care il aveti in aceasta constructie europeana.

- Am adus toate cele 15 dosare legislative si non-legislative preluate de la Presedintia Austriei.

- Directivele privind protectia persoanelor care incalca drepturile europene, este vorba de avertizorii de integritate.

- Proiectul de modificare a Regumentului Consiliului privind obtinerea de probe.

- Regulamentul privind comunicarea de date faciliteaza accesul la o justitie mai rapida.

- Regulamentul privind cesiunea de creanta are ca obiectiv cresterea tranzactiilor intre statele europene.

- Pachetul privind drepturile societatilor comerciale.

- Parchetul European, numirea procurorilor sefi, numirea procurorilor nationali. Operationalizarea parchetului. Avem oferta Luxemburgului, sediul trebuie finalizat. Toata lumea are asteptari de la acest parchet. Daca avem judecatori europeni, trebuie sa avem si procurori europeni.

- Daca avem fraude impotriva intereselor UE, daca aceasta criminalitate a devenit transfrontaliera, si internationala, avem nevoie nu doar de instrumente juridice, ci si de institutii. Trebuie sa-l facem sa functioneze, sa avem procurori sefi europeni, sa avem colegiu, sa-i dam drumul sa functioneze. Apoi, putem sa discutam despre extinderea de competente pe spalarea banilor si antiterorism.

- Consideram necesara educatia juridica a cetateanului european.

Foto: Parlamentul European

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Tudorel Toader Parlamentul European, #Tudorel Toader JURI, #Tudorel Toader LIBE, #Tudorel toader OUG , #ministrul Justitiei