Ordonanta pe Legile Justitiei: pensionarea anticipata se amana, procurorii tineri pleaca din DNA si DIICOT, modificari la revocarea membrilor CSM

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 15:45
24757 citiri
Ordonanta pe Legile Justitiei: pensionarea anticipata se amana, procurorii tineri pleaca din DNA si DIICOT, modificari la revocarea membrilor CSM
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

In ordonanta pe Legile Justitiei, care va fi discutata luni, intr-o sedinta speciala de guvern, sunt prevazute o serie de modificari, intre care se numara amanarea pensionarii anticipate a magistratilor (intrucat va avea un impact major asupra functionarii instantelor si parchetelor), amanarea incetarii detasarilor in institutii, prevederi privind actiunea in regres sau modul de revocare a membrilor CSM.

Principalele modificari aduse prin ordonanta la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

- Procedura de selectie a candidatilor pentru sefii parchetelor se face in baza unui interviu transmis in direct pe pagina de internet a Ministerului Justitiei.

- Procurorii pot fi delegati cu acordul acestora inclusiv pe functii de conducere. Trebuie acordul CSM pentru delegare.

- Statul, prin Ministerul de Finante, va exercita actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului, daca in urma raportului consultativ al Inspectiei Judiciare rezulta ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de catre judecator sau procuror a functiei cu rea credita sau grava neglijenta. Partile interesate pot formula recurs la tribunal. Termenul de exercitare a actiunii de regres este de 6 luni de la data comunicarii hotararii sau de la data expirarii raportului.

- Procurorii DNA si DIICOT pot fi revocati din aceste parchete specializate prin ordin al procurorilor sefi, cu avizul Sectiei pentru procurori din CSM, in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor specifice functiei sau in cazul aplicarii uneia din sanctunile disciplinare.

Membrii societatii civile din CSM

Reprezentantii societatii civile participa numai la lucrarile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii si au drept de vot. Varianta din lege este fara drept de vot: Reprezentantii societatii civile participa numai la lucrarile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

- Actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de judecatori sau procurori poate fi exercitata si de ministrul justitiei. Verificarile prealabile, pentru a se stabili daca exista indicile savarsirii unei abateri disciplinare, precum cercetarea disciplinara, se efectueaza de catre Inspectia Judiciara, la solicitarea ministrului Justitiei.

- Sunt stabilite criteriile pentru revocarea din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. Nu doar cand acestuia ii este retrasa increderea adunarilor instantelor sau parchetelor in care functioneaza sau a sanctiunilor disciplinare.

Apare un criteriu nou: "neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor in cadrul CSM ori savarsirea unor fapte de natura a aduce atingere grava independentei justitiei". Potrivit actului, prin "neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor in cadrul CSM" se intelege incalcarea grava a obligatiilor administrative si jurisdictionale care incumba calitatii de membru al CSM si care deriva din legi si regulamente.

- Apar si proceduri in plus la revocarea unui membru CSM: Plenul CSM poate dispune revocarea din functia de membru ales al CSM, cu votul majoritatii membrilor.

Este amanata pana pe 30 iunie 2019 intrarea in vigoare a unor articole privind delegarea/detasarea unor magistrati. Masura a fost luata in contextul in care Romania urmeaza sa preia Presedintia Uniunii Europene, iar mai multi magistrati sunt detasati in institutii diplomatice sau in Executiv.

Se amana pensionarea la 20 de ani vechime

Este amanata pana pe 31 decembrie 2022 intrarea in vigoare a unor articole privind pensionarea magistratilor, la o vechime minima de 20 de ani, inaintea implinirii varstei de 60 de ani.

Motivul: "Acest sistem de pensionare anticipata va avea un impact major asupra functionarii instantelor judecatoresti si a parchetelor, eficientei si calitatii actului de justitie, generand riscul de scadere substantiala a numarului magistratilor in activitate".

Potrivit motivarii, Comisia de la Venetia a recomandat renuntarea la schema de pensionare anticipata.

Completul de apel de 3 judecatori mai asteapta

In cazul Legii 304/2004 de organizare judiciara sunt facute mai multe modificari privind componenta completurilor de apel de 2 judecatori, care trebuiau schimbate in completuri de 3 judecatori, potrivit ultimelor modificari legislative. Ordonanta stabileste ca judecarea apelurilor de completuri de 3 judecatori va incepe in cazul proceselor care vor fi inregistrate de la 1 ianuarie 2020.

Masura este motivata ca urmare a subdimensionarii personalului din instante si pentru a nu fi afectat principiul judecarii cauzelor intr-un termen rezonabil.

Procurorii tineri, afara din DNA si DIICOT

O alta prevedere a Ordonantei arata ca procurorii care la data intrarii in vigoare a OUG isi desfasoara activitatea la Parchetul General, DIICOT sau DNA, raman in functie in cadrul acestora daca indeplinesc conditiile prevazute de lege.

Principalele parchete afectate vor fi DNA si DIICOT, unde trebuie o vechime minima de 8 ani, potrivit ultimelor modificari legislative.

De altfel, Toader era nemultumit ca procurori tineri lucrau la DNA, intr-o declaratie din august 2018. "Multi dintre procurorii DNA trebuie trimisi inapoi la structurile de unde au fost adusi, pentru ca ei nu au indeplinit cerintele legii. Nu poti sa iei procurori de la o judecatorie si sa il duci la DNA. Nu au experienta profesionala, nu au experienta de viata. Daca legea ne cere o anumita vechime, nu au decat sa se duca inapoi si sa selectam pe altii", a declarat Tudorel Toader.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ordonanta legile justitiei, #Ordoannta magistrati pensionare, #toader revocare, #toader actiune disciplinara , #ministrul Justitiei