Planurile PSD: Degeaba nu baga ministrul Justitiei prag la abuzul in serviciu, in Parlament se poate reveni la ce prevedea OUG 13

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 15:43
12346 citiri
Planurile PSD: Degeaba nu baga ministrul Justitiei prag la abuzul in serviciu, in Parlament se poate reveni la ce prevedea OUG 13
Foto: Ziare.com

Parlamentul va decide in cele din urma sa existe un prag privind abuzul in serviciu, care "se va invarti" in jurul sumei de 200.000 de lei (la fel ca in OUG 13), spune presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, social-democratul Eugen Nicolicea.

Acesta a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca, desi ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca proiectul de lege privind modificarea Codurilor Penale nu va cuprinde un prag privind prejudiciul in cazul abuzului in serviciu, parlamentarii vor avea ultimul cuvant.

"Voi da drumul la proiectul de lege fara prag, pentru ca in dispozitivul deciziei Curtii nu se vorbeste despre prag", a explicat Toader. Acesta a adaugat ulterior la o intrebare a presei: "Nu am spus ca nu trebuie prag, am spus ca nu e prevazut. Daca legiuitorul vrea sa puna un prag, poate sa puna. Noi propunem, el decide. N-am zis ca nu ne asumam".

Eugen Nicolicea a comentat aceste declaratii.

"Daca s-a referit la un prag fix, de doua mii, 200 de mii, are dreptate, Curtea n-a zis asa ceva. Daca se referea la existenta unui prag, nedand o cifra, atunci n-are dreptate, pentru ca Curtea a vorbit despre nevoia existentei unui prag.

In plus, fiind o infractiune care nu exista daca nu se comite un prejudiciu, infractiunile trebuie sa aiba un pericol social. Un pericol social vine si el de la o anumita suma in sus, nu de la 50 de bani, nu?

Iar valoarea acestui prag o stabileste Parlamentul, pentru ca este unica autoritate legiuitoare. Dl ministru face si el o propunere, un proiect de lege, asa cum si deputatii pot sa faca propuneri de lege. Daca trec, bine, daca nu trec, nu trec si gata.

Intre pozitia ministrului, care este autor de propunere, si pozitia Parlamentului, care este unica autoritate legiuitoare, Constitutia nu vorbeste decat de ultima. Si unica autoritate legiuitoare, Parlamentul, care mai este si organul reprezentantiv suprem, evident ca in momentul in care se pronunta nu mai are nimeni nimic de spus, pentru ca peste suprem nu exista", ne-a declarat presedintele Comisiei Juridice a Camerei.

Acesta a subliniat ca, si in cazul unei ordonante de urgenta, "Parlamentul poate sa o modifice total sau poate sa o respinga", astfel ca "tot unica autoritate legiuitoare are ultimul cuvant de spus".

"Prin urmare, dl ministru are tot dreptul sa propuna ce proiect doreste, ultimul cuvant de spus il are Parlamentul, care este unica autoritrate legiuitoare", a subliniat Nicolicea.

Prag va fi, valoarea o stabileste Parlamentul

Deputatul PSD a explicat ca, din moment ce Curtea Constitutionala a decis ca trebuie sa existe un prag privind abuzul in serviciu, "acest lucru este obligatoriu, pentru ca deciziile sunt obligatorii pentru toti".

"Prin urmare, acest lucru nu este de discutat si de negociat. Ma gandesc ca dl ministru, atunci cand a vorbit sa fie sau sa nu fie prag, s-a gandit de fapt ca Curtea n-a dat o anumita cifra. Cu privire la valoarea pragului, asta va spune Parlamentul in final, dupa dezbateri. Cand s-a propus in final acel prag de 45.000 de euro, ne raportam la doua chestiuni.

Infractiunea de competenta DNA este de la un milion de euro in sus, nu 50 de mii. 50 de mii este jos de tot. De asemenea, tot in legile DNA se arata ca infractiune grava este cea de peste 600 de mii de euro, din nou mult mai sus decat 50 de mii. De competenta DNA, abuzul in serviciu intra la un milion de euro.

Pragul raportat la astea doua - de 50 de mii de euro - pare un prag rezonabil. Trebuie sa analizam, sa se vina cu niste idei, sa vedem daca o sa fie mai sus, mai jos", a spus Nicolicea.

Acest a mentionat ca parlamentarii vor discuta despre valoarea pragului, insa, "neexistand o explicatie de ce ai zis 45, si nu 40 sau 30 sau 100 de mii de euro, am spus ca trebuie sa te raportezi la ceva, sa faci analiza. Ramane sa mai stea in picioare si la alte analize si alte argumente, pe care nu le avem la dispozitie si la vom face cand ne vor veni la dezbatere".

"Peste 600 de mii de euro este infractiune grava, ceea ce inseamna ca sub 600 de mii nu e grava, dar tot infractiune e si trebuie vazut acum unde pui pragul de unde nu mai este infractiune in jos. Sa zicem ca, intre 45 de mii de euro pana la 600 de mii de euro e infractiune, dar e clar ca nu e grava.

Si sub 45 de mii de euro nu mai era infractiune - asa era in ordonanta. Conteaza unde muti pragul asta - e 40, e 50, e 30 -, dar pentru asta trebuie sa faci o analiza", a intarit presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor in declaratia acordata Ziare.com.

Intrebat daca este posibil ca pragul sa poata fi, deci, fixat si la o valoare de 500 de mii de euro, deputatul PSD a mentionat: "Nu, nici gand. Se va invarti in jurul sumei, dupa parerea mea, de 50 de mii de euro. Deci mai jos, nu mai sus".

"Daca in urma dezbaterii va iesi o suma, prognozez eu ca va iesi in jurul sumei pusa in ordonanta - ca va trebui sa ii intrebam pe cei de la minister ce ganduri au avut in stabilirea pragului. Nu era un prag prea sus, pentru ca era a 12-a parte din infractiune grava si a 20-a parte din competenta DNA.

Pot sa existe si alte elemente care sa duca mai jos, mai sus, dar senzatia mea personala este ca va fi mai jos", ne-a mai declarat Eugen Nicolicea.

Iata ce a mai declarat Nicolicea, in cadrul interviului pentru Ziare.com, despre amendamentul adus Codului Penal, privind conflictul de interese

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eugen Nicolicea prag abuz in serviciu, #Toader prag abuz serviciu, #Parlament prag abuz serviciu, #proiect lege prag abuz serviciu , #ministrul Justitiei