Toader explica de ce nu l-a cautat niciodata pe Iohannis si ii transmite un mesaj legat de referendumul pe Justitie

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 22:50
11455 citiri
Toader explica de ce nu l-a cautat niciodata pe Iohannis si ii transmite un mesaj legat de referendumul pe Justitie
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a subliniat, miercuri seara, ca Romania nu se afla in situatia Poloniei, avertizata dur miercuri de Comisia Europeana, si a explicat de ce nu a discutat cu presedintele Iohannis pe tema Legilor Justitiei, transmitandu-i acestuia un mesaj cu privire la referendumul pe care seful statului ar intentiona sa il organizeze.

Invitat la Antena3, Tudorel Toader a spus ca stie foarte bine ce schimbari au survenit in legislatia din Polonia, pentru ca a avut "o lunga intrevedere cu ambasadorul Poloniei la Bucuresti" si a discutat cu prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans.

"Sunt modificari diferite, proceduri diferite, solutii diferite. Nu putem compara Romania cu situatia din Polonia", a declarat ministrul Toader, referindu-se la criticatele modificari facute la Legile Justitiei in cele doua tari.

Intrebat cum raspunde reprosului facut de Klaus Iohannis ca nu l-a contactat pentru discutii pe acest subiect, Tudorel Toader a oferit cateva explicatii.

"Eu respect foarte mult institutia presedintelui Romaniei, care trebuie sa exprime acea neutralitate, distanta, fata de orice partid politic, sa asigure dialogul, echilibrul intre puteri, care trebuie sa promoveze interesul national si nu anumite interese.

Am vazut declaratia presedintelui chiar la adresa mea, ca ministru al Justitiei, formula am auzit-o, dar continutul nu cred ca e un repros. Ministrul Justitiei face parte dintr-un cabinet, guvern, si eu chiar daca sunt independent neafiliat politic, fac parte dintr-un guvern.

Presedintele are instrumentele pe care i le confera Constitutia. Cand legea ajunge la promulgare, poate sa o retrimita la reexaminare, iar apoi sa o supuna controlului de constitutionalitate", a reamintit Tudorel Toader, fost membru al CCR.

Ministrul a continuat explicatiile, dezvaluind ca initial a intentionat sa discute cu Klaus Iohannis, dar ceva l-a impiedicat.

"Ministrul Justitiei sigur ca institutional poate dialoga cu presedintele republicii si nu va ascund ca oarecum era in intentia mea, cel putin in faza initiala. Dar, din senin, am auzit o declaratie in care spunea ca si-a pierdut increderea in ministrul Justitiei. Am luat partea buna - daca si-a pierdut, inseamna ca a avut-o.

Nu l-am cautat niciodata, dar a nu-l cauta nu inseamana a-l evita (...) In competentele mele ca ministru intra si elaborarea proiectelor Legilor Justitiei (...) Convingerea mea a fost si este ca e normal si firesc sa raman in banca mea, sa raman in limitele mele legale si constitutionale, iar cand proiectul de lege va fi sa ajunga la domnia sa, sa isi exercite prerogativele constitutionale pe care le are. Altcumva, as fi introdus in dialogul dintre noi un factor subiectiv, care nu trebuie sa existe in activitatea de infaptuire a justitiei", a argumentat Tudorel Toader.

Totodata, acesta a apreciat ca fiind "corecta" atitudinea sa.

"Ca in diplomatie, ca in protocol: cel cu rang mai mic nu ii propune ceva celui cu rang mai mare. Ministrul Justitiei face parte din CSAT. Ne-am intalnit in acest context. Daca ar fi considerat util, necesar, sa avem o intrevedere, ar fi putut sa imi spuna si ii dadeam curs. Eu imi voi vedea mai departe de limitele de competenta", a mai afirmat Tudorel Toader.

Poate fi organizat un referendum privind legi adoptate de Parlament?

Intrebat despre referendumul pe care presedintele Klaus Iohannis l-ar putea organiza pentru ca romanii sa se pronunte referitor la modificarile aduse Legilor Justitiei, Tudorel Toader a avut un mesaj pentru seful statului, fara a intra insa in detalii.

"Fara sa ma pronunt pe fond, cred ca in prealabil ar trebui adusa in discutie alta problema: daca exista posibilitatea unui referendum avand ca obiect Legile Justitiei, daca nu cumva ar insemna ca printr-un astfel de instrument s-ar inlatura capacitatea, dreptul constitutional pe care il are Parlamentul de a legifera.

Trebuie vazut doua lucruri: daca referendumul poate sa aiba ca obiect domeniul de reglementare, dupa care in spatiul public trebuie vazut si limitele in care putem face referendum", a declarat acesta enigmatic si cu zambetul pe buze.

Intrebat de moderator daca a dat un raspuns diplomatic, Tudorel Toader a raspuns: "Am incercat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Toader Iohannis legile Justitiei, #Toader Iohannis referendum justitie , #ministrul Justitiei