Toader i-a raspuns lui Timmermans la scrisoare: Unele recomandari ale Comisiei Europene sunt imposibil de implementat

Luni, 11 Februarie 2019, ora 13:55
8816 citiri
Toader i-a raspuns lui Timmermans la scrisoare: Unele recomandari ale Comisiei Europene sunt imposibil de implementat
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Sunt increzator ca Guvernul si Parlamentul vor da o solutie legislativa adecvata in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte, este mesajul pe care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, l-a transmis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Oficialul roman i-a scris lui Timermanns si despre alte propuneri legislative controversate pornind de la protocoalele semnate de Parchetul General cu SRI (declarate neconstitutionale), dar si despre modificarea Codurilor Penale.

Precizarile apar in raspunsul Guvernului pentru Frans Timmermans, dupa ce oficialul european i-a scris, pe aceasta tema, la sfarsitul lunii ianuarie, premierului Viorica Dancila. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene voia sa stie daca sunt adevarate informatiile privind o posibila ordonanta de urgenta, in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori.

Scrisoarea de raspuns a lui Tudorel Toader are 4 pagini si a fost publicata de Stiri pe Surse. Informatia a fost difuzata si de postul Antena 3.

Asteapta motivarea

Tudorel Toader ii explica lui Frans Timmermans ca in ultimele luni Curtea Constitutionala a dat doua decizii importante: prima declara neconstitutional protocolul semnat de Parchetul General cu SRI, a doua se refera la constituirea ilegala a completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte.

In cazul protocolului, Toader arata ca autoritatile asteapta publicarea motivarii deciziei CCR "inainte de a propune o solutie legislativa".

"O solutie legislativa se va lua dupa ce toti actorii relevanti vor fi consultati, cu respectarea procedurilor legale", mai arata Toader.

"Oportunitatea" de a depune contestatii

In cazul completurilor de 5 judecatori, Toader ii explica lui Timmermans cum s-a ajuns la decizia CCR. Ministrul arata ca in cazul persoanelor condamnate din 1 februarie 2014 pana in prezent, acestea au primit sentinte de la completuri care nu au fost legal constituite, potrivit deciziei CCR.

"Sunt increzator ca Guvernul si Parlamentul vor da o solutie legislativa adecvata in cazul persoanelor condamnate de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte, prin care sa fie respectate drepturile si libertatile cetatenilor si cu garantarea dreptului la un proces corect, in fata unei curti independente, impartiale si obiective", scrie Tudorel Toader in documentul remis oficialului CE.

"O asemenea solutie, care poate sa ofere oportunitatea pentru a depune o contestatie in anulare in cazul persoanelor condamnate, dar si pentru Ministerul Public, in cazul persoanelor care au fost achitate, e reinstituirea unui drept la o cale de apel extraordinara, pentru ca probele sa fie analizate obiectiv de o curte legal compusa", explica ministrul Justitiei.

"Orice solutie legislativa se va lua va avea in considerare, pe de o parte, dreptul la un proces corect, iar, pe de alta parte, principiul lucrului judecat si securitatea raporturilor juridice", mai precizeaza Toader.

OUG pentru Codurile Penale?

In cazul modificarilor Codurilor Penale, Toader arata ca au fost mai multe proiecte legislative. Primul a plecat de la propunerea Guvernului si viza transpunerea a doua directive europene importante, privind prezumtia de nevinovatie si spalarea banilor, si corelarea cu deciziile CCR. Un alt proiect a fost demarat in Parlament, de Comisia Iordache. Curtea Constitutionala le-a retrimis in Parlament.

"Guvernul este preocupat de durata procedurii legislative, in legatura cu transpunerea celor doua directive europene, caz in care Romania este in procedura de infrigement", se arata in scrisoarea lui Toader.

Ministrul mai arata ca Guvernul incearca sa identifice o solutie legislativa in cazul prevederilor din cele doua proiecte care au trecut de controlul de constitutionalitate facut de CCR. "Oricum, o asemenea solutie este sub analiza pentru moment", adauga Toader.

Un alt punct tratat in scrisoare se refera la recomandarile din raportul MCV pentru Romania. Potrivit ministrului, o parte din recomandarile Comisiei Europene "sunt imposibil de implementat sub cadrul constitutional curent".

De asemenea, o parte din recomamndari ar fi in contradictie cu sfaturile pe care Comisia le-a acordat Romaniei.

"Asigurarea compatibilitatii dintre legile europene, obligatiile internationale asumate de Romania, recomandarile MCV si opiniile Comisiei de la Venetia apartine in primul rand Parlamentului", explica ministrul.

In final, Toader arata ca o solutie pentru Romania nu este sa urmeze recomandarile MCV, care ar depasi cadrul constitutional.

Scrisoarea se incheie cu un apel la dialog si unitate europeana.

Scrisoarea lui Timmermans si promisiunea lui Dancila

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila pe 24 ianuarie. Tema a fost ordonanta anuntata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in baza careia cei care au fost condamnati definitiv din 2014 si pana acum de catre completuri de judecata ale ICCJ declarate nelegal constituite sa poata face contestatie in anulare.

"Comisia urmareste indeaproape discutiile din Romania privind posibila ordonanta de urgenta pe masuri extraordinare de apel, ca urmare a doua decizii ale Curtii Constitutionale. Comisia deja a luat act de prima decizie privind completurile de 5 judecatori in raportul MCV.

Prim-vicepresedintele Timmermans a transmis ingrijorarile Comisiei si a cerut lamuriri in cadrul unei scrisori adresate premierului roman pe 24 ianuarie.

Amintim si ca presedintele Juncker s-a exprimat extrem de clar in ce priveste posibilitatea adoptarii unei amnistii in timpul vizitei sale recente la Bucuresti. Asa cum Comisia a spus in repetate randuri, este esential ca Romania sa revina pe drumul combaterii coruptiei pentru a asigura independenta judiciara si a evita si alti pasi inapoi", arata un purtator de cuvant al Comisiei Europene, intr-o declaratie pentru Ziare.com de la acea data.

Saptamana trecuta, Frans Timmermans a avut o intalnire cu premierul Viorica Dancila, ocazie cu care a reiterat ingrijorarile CE in ceea ce priveste situatia Justitiei din Romania si faptul ca nu am implementat recomandarile MCV.

Iar Viorica Dancila s-a angajat ca ii va raspunde lui Timmermans la scrisoarea pe Justitie inca de saptamana trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Toader scrisoare Frans Timmermans , #ministrul Justitiei