Toader spune ca MCV-ul il obliga sa schimbe procedura de numire a procurorilor sefi. Va fi asteptat avizul Comisiei de la Venetia?

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 15:26
5665 citiri
Toader spune ca MCV-ul il obliga sa schimbe procedura de numire a procurorilor sefi. Va fi asteptat avizul Comisiei de la Venetia?
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca modificarea procedurii de numire a procurorilor sefi, chestiune ce a iscat numeroase reactii negative din partea sistemului judiciar, presedintelui Romaniei, precum si din partea ambasadelor straine, este impusa de recomandarile MCV.

Precizam ca la acest moment procurorii sefi sunt propusi de ministru si numiti de presedintele tarii, dupa ce primesc in prealabil avizul de la CSM. Initial, Toader a anuntat ca presedintele va fi scos total din procedura de numire.

"Prima problema care a suscitat primele reactii si cele mai ample se refera la numirea procurorilor de rang inalt. Avem o reglementare in vigoare si avem prima recomandare din cele 12 ale Comisiei cu MCV-ul. Din moment ce recomandarea nr. 1 ne cere sa gasim o procedura transparenta, robusta de numire a procurorilor de rang inalt, e limpede ca actuala reglementare trebuie imbunatatita.

Daca MCV-ul considera ca actuala este perfecta, nu mai exista recomandarea nr. 1. Suntem obligati sa perfectam actuala procedura de numire a procurorilor de rang inalt", a sustinut Toader, in fata comisiei speciale din Parlament condusa de Florin Iordache.

Astfel, el a prezentat membrilor comisiei optiunile: fie intarzie intregul proiect de modificare a Legilor Justitiei pana cand va primi de la Comisia de la Venetia un punct de vedere cu privire la procedura de numire a procurorilor sefi, fie acest articol va fi scos din pachet si se va reveni ulterior asupra lui, dupa raspunsul Comisiei.

"Sunt membru titular al Comisiei de la Venetia, stiu ce presupune aceasta recomandare, stiu ce presupune demersul de solicitare a unui aviz de la Comisia de la Venetia. Cu privire la asta gasiti si solicitarea avizului Comisiei de la Venetia, o solicitare care se desfasoara pe un nr. de 14 pagini, descriind solutia legislativa existenta, modelele de numire e procurorilor de rang inalt din UE si din lume in general, din tarile cu democratie consolidata, stat de drept consolidat.

Asteptam raspunsul care poate sa vina cel mai devreme in prima decada a lunii decembrie. Daca Comisia are agenda incarcata, in plen, exista riscul foarte... ma rog, previzibil, ca avizul sa fie emis in urmatoarea sesiune plenara, fapt ce va aduce amanarea cu aproape 3 luni de zile. Acesta e motivul si il am aici redactat pe 5 pagini, pe care l-am prezentat premierului, ca impreuna cu forul de decizie la nivel parlamentar sa decida daca trebuie ca procedura sa treaca prin Guvern cu riscul amanarii a 3-4 luni de asteptare sau daca sarim peste articolul cu procurorii de rang inalt si ne intoarcem apoi la el si il facem in acord cu raspunsul primit de la Comisia de la Venetia", a spus Toader.

El a insistat ca in ce priveste modificarea procedurii de numire va face intocmai cum spune Comisia de la Venetia.

"Comisia de la Venetia ne va spune care este cea mai adecvata procedura de numire, stim ca recomandarile Comisiei nu produc efecte juridice, dar mai stim ca toate statele civilizate respecta recomandarile Comisiei de la Venetia, ca daca vrei sa stai la masa cu marea familie europeana respecti standardele.

Observam autoritatea profesionala morala pe care o are Comisia, din moment ce multe state foarte puternice au aderat la Comisie, chiar daca nu fac parte din Consiliu. Dau exemplul Statelor Unite", a spus Toader, precizand ca spera ca, daca va respecta aceste lucruri, la anul sa se decida scoaterea Romaniei de sub MCV.

Toader nu a scris inca nimic Comisiei de la Venetia

Chiar daca din toate declaratiile anterioare ale ministrului, precum si din cele de astazi ar fi rezultat ca a fost deja chestionata Comisia de la Venetia, presedintele comisiei speciale din Parlament, Florin Iordache, le-a spus jurnalistilor ca nu a fost facut un astfel demers de Toader.

In plus, la finalul expunerii in fata comisiei, Toader a spus ca din acest moment el se considera dezinvestit de proiectul de modificare a Legilor Justitiei.

Cu alte cuvinte, ministrul s-a spalat pe maini si a pasat problema Parlamentului unde coalitia de guvernare detine majoritatea.

"Veti lua articol cu articol, le veti dezbate, daca veti considera ca propunerile sunt juste le veti mentine, daca nu, din acest moment eu ma consider dezinvestit de proiectul de modificare a Legilor Justitiei", a spus Toader.

Toader, pus la colt de Predoiu: Interpretati gresit ce zice raportul MCV

Prezent in Comisie, liberalul Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, i-a atras atentia lui Toader ca interpreteaza asa cum isi doreste recomandarile MCV.

"Ati spus ca in raportul MCV se recomanda o procedura transparenta, lasand sa se inteleaga ca de aia umblati la aceasta procedura. Atrag atentia ca aceasta procedura la ora asta e foarte transparenta. Dar ea are o faza prealabila a propunerii pe care o face ministrul, numele procurorului propus declanseaza un proces in care sansele de a fi numit sunt mai mari decat de a nu fi numit. La asta se refera recomandarea MCV - cum selecteaza ministrul numele propunerii", i-a explicat Predoiu.

Vezi si:

Iata ce a mai anuntat Toader miercuri in comisia lui Iordache:

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Tudorel Toader MCV procurori general, #Toader Comisie Venetia Iordache legi justitiei , #ministrul Justitiei