Toader vrea ca procurorul general sa fie "propus de Senat, ca in SUA". Doar ca la americani nu e asa: "E sistemul din comunism"

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 14:22
10578 citiri
Toader vrea ca procurorul general sa fie "propus de Senat, ca in SUA". Doar ca la americani nu e asa: "E sistemul din comunism"
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat luni seara ca se gandeste sa propuna ca procurorul general sa fie numit la propunerea Senatului, ca in Statele Unite, dar cunoscatorii atrag atentia ca afirmatiile lansate in spatiul public de ministru nu sunt corecte.

Declaratiile au fost facute in contextul in care Ambasada SUA a exprimat ingrijorari cu privire la modificarile propuse de Tudorel Toader privind legile Justitiei.

"Poate pentru ca in proiectul de modificare a Legilor Justitiei nu am propus sistemul cel mai democratic din SUA prin care procurorul general e numit de Senat. Ma gandesc sa propun si eu ca procurorul general sa fie propus de Senat si sa tindem si noi spre acelasi standard de democratie", a declarat ironic Tudorel Toader la Antena 3, informeaza Mediafax.

La scurt timp de la declaratii, pe retelele de socializare au aparut numeroase comentarii in care se arata ca in SUA sistemul este complet diferit de cel din Romania si, chiar fortand o paralela, presedintele este cel care il numeste pe cel care ocupa functia de "attorney general", cu avizul Senatului, si tot presedintele il poate revoca din functie.

"In SUA e cu totul altceva. Procurorul general e un fel de ministru al Justitiei si in cadrul Ministerului Justitiei are un departament de urmarire penala a persoanelor, dar si un departament de urmarire financiara, un fel de ANAF si Parchet adunate la un loc.

In al doilea rand, americanii au o experienta mare in alegerea unor organe de conducere sau de justitie, cum este si cazul judecatorilor statali (...) Pentru procurori este un cu totul alt sistem, si in general vorbind, este altfel.

De exemplu, americanii nu au imunitatea parlamentara, cum e la noi. Oricand, un procuror poate sa inceapa urmarirea penala si sa trimita in judecata fie un primar, fie un senator", a explicat pentru Ziare.com judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM si fost membru al delegatiei Romaniei la cea de a cincea Conferinta a statelor semnatare ale Conventiei ONU impotriva Coruptiei.

In opinia magistratului, implicarea Parlamentului in numirea procurorului general al Romaniei ar aminti mai degraba de comunism, nicidecum de standardul american.

"In anii comunismului, dupa 1968 procurorul general era ales de Marea Adunare Nationala si toate actele lui erau controlate, suspendate, anulate de MAN.

Sa nu ni se spuna ca e sistemul american, nu, e sistemul din comunism. Noi nu avem traditia democratica americana. Acolo s-a inventat 'rule of law'. Noi nu avem traditia alegerii organelor noastre de guvernare. Din contra, comunistii au incercat sa imbrace cu haina democratica organele pe care ei le numeau si, practic, au transformat procuratura intr-un brat inarmat al partidului de la conducere. Cine conducea procuratura, de fapt, era omul pus de partidul de guvernamant, care era unic atunci", a comentat judecatorul.

In ceea ce priveste modificarile propuse de Tudorel Toader la procedura de numire a procurorului general, care au starnit ample dezbateri din cauza excluderii presedintelui Romaniei din schema si sporirii puterii ministrului Justitiei, judecatorul Cristi Danilet subliniaza faptul ca in toate statele exista implicari ale politicului, dar in general este vorba despre alesi, nu despre numiti in functii, pentru ca alesii au o responsabilitate fata de cei care i-au votat.

"De fapt, nu sistemul de numire e important, in cazul procurorului general, si ma mir ca toata lumea se concentreaza doar aici. Pana la urma, nu poate fi numit in functia asta decat unul dintre procurorii tarii.

Problema este in alta parte: cine revoca si cine poate da ordine procurorului general? Pentru ca daca procurorul general poate fi revocat peste noapte de cel care l-a pus, fara motive, sau daca i se pot da ordine cu privire la urmaririle penale, atunci avem imixtiunea comisa, atunci e vorba despre frica, despre control.

Noi nu avem criterii pentru numirea procurorului general. Un sistem alternativ ar fi alegerea lui de catre procurorii de la un anumit nivel, dar atunci transformi totul in sindicat.

Trebuie gasit un sistem mixt. M-am uitat putin pe standardele internationale. In toate statele exista implicari ale politicului in numire. In general, exista implicari ale celor alesi - Presedinte sau Parlament - nu ale ministrului Justitiei.

La noi, niciodata un ministru nu si-a asumat responsabilitatea. Cand Tiberiu Nitu a plecat cu dosar in spate, a disparut din peisaj ministrul Justitiei (Tiberiu Nitu a fost propus de fostul ministru Mona Pivniceru, in prezent membru al CCER - n.red.)?

In Romania nu exista ideea de responsabilitate, de echipa intre ministrul Justitiei si conducerea Ministerului Public. Si, din cauza abuzurilor din perioada comunista, astazi ministrul este perceput mai degraba ca un adversar al magistratilor", a mai comentat judecatorul Cristi Danilet.

Tudorel Toader a fost numit ministru al Justitiei cu sprijinul ALDE, al carui presedinte, Calin Popescu Tariceanu, este si presedintele Senatului, si care este trimis in judecata de DNA pentru marturie mincinoasa.

Marti dimineata, ministrul Toader a avut o intalnire cu Ambasadorul SUA, Hans Klemm, in legatura cu care nu a dat declaratii nici pana la ora redactarii acestui articol.

Citeste mai multe despre: Hans Klemm, dupa o intalnire de mai bine de doua ore cu Tudorel Toader: A fost o discutie fructuoasa si completa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tudorel Toader procuror general Senat, #Tudorel Toader procuror numit Senat , #ministrul Justitiei