Tudorel Toader la intalnirea cu coada greblei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 09:38
38352 citiri
Tudorel Toader la intalnirea cu coada greblei

Mai tineti minte cu cata aroganta a tratat Tudorel Toader faptul ca Augustin Lazar a atacat la Curtea de Apel Alba raportul in baza caruia ministrul Justitiei cere revocarea sa din functia de procuror general? "Oare autorul plangerii chiar nu cunostea regulile de competenta sau pur si simplu a vrut sa mai traga de timp?", se intreba dl Toader dupa ce a cerut si a obtinut la Alba declinarea competentei catre Curtea de Apel Bucuresti.

Iata ca ICCJ, dupa CAB, declara competenta sa judece solicitarea lui Augustin Lazar tocmai CA Alba, deci in discutie a ramas doar stiinta de carte a dlui Toader. O nestiinta de carte care i-a servit lui Augustin Lazar cadou tocmai timp.

Pentru ca, daca dl Toader nu se repezea cu exceptia necompetentei teritoriale, care a provocat plimbarea dosarului la Bucuresti si inapoi, probabil ca am fi avut deja o decizie cel putin in privinta suspendarii raportului. Asa, insa, mai trebuie asteptata motivarea ICCJ, care sa ajunga impreuna cu dosarul la Alba, apoi sa se fixeze termen si sa se treaca la judecata.

Poate ca, daca nu arunca ministerul, candva foarte bine organizat, intr-un haos total si nu alunga din el profesionistii pentru a-i inlocui cu obedienti, ar fi avut cine sa-i explice de ce exceptia de necompetenta va functiona precum un pas apasat pe dintii unei greble.

Teoretic, dl Toader nu este obligat sa astepte decizia CA Alba si daca presedintele nu semneaza decretul de revocare, poate oricand recurge din nou la CCR, ca in cazul Kovesi. Dar, practic, dupa miscarea soc a CEDO in cazul Kovesi, ii va mai da mana?

Prin admiterea in principiu in timp record (mai putin de o luna de la depunere) a actiunii dnei Kovesi impotriva modalitatii de revocare, adica fara sa fi avut posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere si fara sa aiba cale de atac impotriva sanctiunii care i-a fost aplicata, CEDO a transmis ca sunt mari probleme cu felul in care s-a procedat. Mari de tot.

In paranteza fie zis, pentru ca manipularile grosiere au inceput deja, in procedura filtru de la CEDO, un judecator decide daca cererea indeplineste conditiile de admisibilitate. Imensa majoritate a cererilor nu le indeplinesc si sunt respinse. Dupa ce trece si numai daca trece de procedura filtru, cererea e comunicata agentului din tara cu pricina, dupa care la judecata in Camera se decide admisibilitate si fond.

Eu nu cred ca CCR va risca sa-si mai bata un cui in cosciugul credibilitatii dupa ce a aflat cu stupoare ca impotriva deciziilor sale poate exista o cale de atac. Mai ales ca dl Augustin Lazar numai ce a fost invitat in calitate de speaker la deschiderea oficiala a anului judiciar al Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) . Cine stie cat de putin limbaj institutional international intelege mesajul din aceasta invitatie.

De altfel, CCR pare sa resimta din plin socul incasat la CEDO, asa ca a iesit urgent cu niste decizii de spalare a imaginii. L-au lasat pe Victor Ciorbea fara pensia speciala primita cadou pentru serviciile aduse actualei Puteri si a trantit in totalitate Legea Dragnea-Tariceanu privind desecretizarea protocoalelor, pe motiv de neconstitutionalitate extrinseca, adica nu e treaba Parlamentului, ci a Guvernului sa desecretizeze protocoalele.

Sigur ca desecretizarea se poate face si prin hotarare de guvern, dar nu ea ii interesa pe initiatori, ci efectele desecretizarii prevazute in legea neconstitutionala la articolul 5: "Cauzele in care au fost pronuntate hotarari definitive si in care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale in perioada de existenta a documentelor prevazute la art. 1 si pana la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt supuse revizuirii. Competenta revine primei instante care a solutionat fondul cauzei". Adica o revizuire automata, care nu se poate face prin HG.

Revizuirea se poate solicita si acum pe motiv de protocoale, insa pentru a fi admisa trebuie indeplinite doua conditii cumulative: nu doar sa fi fost o imprejurare necunoscuta, dar ea sa fi fost hotaratoare pentru temeinicia hotararii (art. 453 NCPC).

Aceasta a doua conditie trebuia eludata de revizuirea automata. Si pe ea au ratat-o, pentru ca CCR poate ca nu mai are chef sa deconteze toate tampeniile care ii sunt ordonate.

Deci in chestiunea Augustin Lazar Tudorel Toader este intr-un punct mort si nu mai poate cumpara timp cu capul procurorului-general.

Ratarea legii Dragnea-Tariceanu va spori presiunea pe el sa gaseasca o solutie pentru revizuirea automata. Prea bine nu ii e nici cu ordonanta privind repunerea in termen pentru contestatia in anulare a celor condamnati de completurile de 5 ale ICCJ din 2014 incoace.

Pentru ambele aspecte, argumentele de nelegalitate si neconstitutionalitate devin covarsitoare si vin de la voci extrem de autorizate de judecatori cu experienta, din hotarari mai vechi ale Curtii Constitutionale si chiar de la CEDO.

In plus, la Bruxelles si Strasbourg s-a prins toata lumea ca ordonanta repunerii in termen nu e decat o amnistie mascata. Iar in Comisia LIBE, eurodeputatii i-au spus-o in fata. Si chiar daca dl Toader a incercat sa le vanda cormorani din piscina justitiei romanesti, chiar daca a inventat statul de drept flexibil de la tara la tara, n-a reusit decat sa se faca de ras si n-a convins pe nimeni. Mesajele de la Bruxelles sunt ferme.

Ministrul Toader stie ca, daca initiaza ordonantele pentru contestatie in anulare si revizuire, cariera politica la care viseaza e terminata inainte de a fi inceput. Iar daca nu initiaza ordonanta, va fi eliminat din functia de ministru, insa dupa ce si-a patat grav onoarea de profesionist, si-a aratat limitele profesionale si morale.

Cariera universitara, pe care si-o punea in fata tuturor semnaturilor, pare si ea compromisa. Este contestat de studentii la Drept. Este respins de profesorii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Este pus la zid de absolventii Universitatii.

Am mai spus-o, dl Toader a crezut ca poate pacali pe toata lumea, tot timpul. Din carti ar fi aflat din timp ca nu se poate. Domnia sa o descopera empiric, la intalnirea cu coada greblei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Tudorel Toader Augustin Lazar revocare, #Toader repunere in termen completuri, #Toader studenti absolventi Iasi , #ministrul Justitiei