Comisia de la Venetia: Argumente dure impotriva noilor Coduri Penale si recomandari pentru modificarea Legilor Justitiei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 12:54
34458 citiri
Comisia de la Venetia: Argumente dure impotriva noilor Coduri Penale si recomandari pentru modificarea Legilor Justitiei
Foto: Consiliul Europei

Comisia de la Venetia a publicat, luni, pe site-ul institutiei opinia adoptata vineri de plenul forului in cazul Romaniei.

Potrivit acesteia, modificarile aduse de Parlament Codurilor Penale si Legilor Justitiei slabesc lupta impotriva coruptiei si a altor infractiuni grave.

Iata cele doua documente adoptate de Comisia de la Venetia:

Comisia de la Venetia recomanda autoritatilor din Romania sa efectueze o reevaluare globala a amendamentelor aduse Codurilor Penale, printr-un proces cuprinzator si eficient de consultare, pentru a veni cu o propunere legislativa solida si coerenta.

"Concluziile Curtii Constitutionale cu privire la modificarile aduse

doua Coduri vor oferi indrumari suplimentare in acest proces", scrie Comisia de la Venetia in opinia sa.

In special, in cazul Codul Penal, Comisia are mai multe recomandari pentru autoritatile romane. Printre acestea, sa reconsidere modificarile facute in cazul infractiunilor de coruptie directa (mita si trafic de influenta), cele de abuz in serviciu (infractiune pentru care este judecat Liviu Dragnea) si marturie mincinoasa (infractiune pentru care este judecat Calin Popescu Tariceanu).

Codul de Procedura Penala

Comisia de la Venetia cere autoritatilor din Romania, in cazul modificarilor aduse Codului de Procedura Penala, sa reconsidere si sa modifice mai multe prevederi controversate.

In plus, expertii cer autoritatilor din Romania sa revizuiasca complet proiectul de modificare a CPP, tinand cont de specificul comentariilor facute in prezentul aviz, pentru a se asigura ca reforma nu va avea un impact negativ asupra functionarii sistemului de justitie penala.

Comisia atrage atentia asupra unor amendamente care ar trebui revizuite in detaliu, cum ar fi: comunicarea cu privire la investigatiile penale in curs (articolul 4), inceperea urmaririi penale (articolul 305), pragurile probatorii si incapacitatea de a utiliza anumite forme de proba (articolele 139, 143, 153, 168), precum si dreptul sus[ectilor de a fi informati si de a participa la toate actele de urmarire penala (articolele 83 si 92) . De asemenea, dispozitiile tranzitorii si finale sa fie reconsiderate.

Codul Penal

Comisia de la Venetia cere autoritatilor din Romania, in cazul modificarilor aduse Codului Penal, sa reconsidere si sa modifice mai multe prevederi controversate:

- Sa reconsidere si sa modifice, in lumina comentariilor formulate in prezentul aviz,

dispozitii care reglementeaza infractiunile legate de coruptie, in special darea de mita (articolul 290), traficul de influenta sau cumprarea de influenta (articolele 291 si 292), delapidarea (articolul 295) si abuzul de serviciu (articolul 297).

- Sa reconsidere si sa modifice, in lumina comentariilor formulate in prezentul aviz, si alte dispozitii cu un impact mai general, cum ar fi cele privind termenele de prescriptie si intreruperea termenului de prescriptie, marturia mincinoasa (articolul 273) si compromiterea intereselor Justitiei (articolul 277).

- Sa reconsidere si sa modifice dispozitiile privind masurile de confiscare extinsa (articolul 112^1) si definitia functionarului public (articolul 175), continutul si modul de executare a pedepsei accesorii a interzicerii exercitarii unor drepturi (articolul 65) . Romania trebuie sa alinieze aceste prevederi la obligatiile internationale ale tarii.

Despre Legile Justitiei

Comisia de la Venetia arata ca procesul legislativ a avut loc intr-un context marcat de un climat politic tensionat, puternic influentat de rezultatele eforturilor tarii de a lupta impotriva coruptiei, cu controverse si dezbateri in jurul aspectelor sensibile atat pentru continuarea eforturilor Romaniei in acest domeniu, cat si pentru functionarea independenta a sistemului sau judiciar.

Pe de o parte, au fost raportate presiuni si intimidari ale magistratilor, facute de unii politicieni de rang inalt prin intermediul mass-media, care se plangeau de abuzuri de putere. Pe de alta parte, s-au pus in discutie presupuse cazuri de abuz de putere ale magistratilor, in special ale procurorilor, privind metodele utilizate pentru combaterea coruptiei.

De asemenea, in urma dezvaluirii recente a protocoalelor de cooperare semnate intre Serviciul Roman de Informatii si institutiile judiciare, se pun intrebari cu privire la impactul unei astfel de cooperari cu privire la independenta institutiilor judiciare si la garantiile necesare pentru a proteja sistemul judiciar impotriva interferentelor nejustificate.

In acelasi timp, arata Comisia, procesul legislativ in acest caz a impartit societatea din Romania. A fost criticat faptul ca s-a legiferat extrem de rapid si a lipsit transparenta, in plus, s-a desfasurat in lipsa unor consultari efective si eficiente.

Avand in vedere urgenta problemei, dar si complexitatea modificarilor introduse prin cele trei proiecte si prin modificarea lor repetata in cursul procesului legislativ, prezentul aviz al Comisiei de la Venetia abordeaza doar anumite aspecte controversate ale Legilor Justitiei.

Expertii mai noteaza ca sunt propuse cateva imbunatatiri, cum ar fi rolul exclusiv al CSM in numirea si revocarea judecatorilor de rang inalt sau separarea luarii deciziilor, in materie de judecatori si procurori, in cadrul CSM.

Comisia insa atrage atentia ca sunt introduse aspecte importante prin cele trei proiecte, care au fost considerate individual, dar luand in considerare, in special, efectul lor cumulativ, in contextul politic complex care exista in prezent in Romania, "pot submina situatia independenta judecatorilor si procurorilor din Romania si increderea publicului in sistemul judiciar."

Prevederile problema

Prevederile propuse care ar putea afecta independenta procurorilor sunt: noul sistem de numire si concediere a procurorilor-sefi si rolul Ministerul Justitiei.

Preocuparile deosebite sunt, de asemenea, ridicate de limitarea libertatii de exprimare a magistratilor si noile prevederi referitoare la raspunderea magistratilor, noua Sectie pentru investigarea infractiunilor savarsite de magistrati, precum si modificarile care slabesc rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca garant al independentei sistemului judiciar.

Comisia de la Venetia sustine ca aceste modificari ar putea determina presiuni asupra judecatorilor si procurorilor si, in cele din urma, submineaza independenta sistemului judiciar si a membrilor sai si, impreuna cu deciziile de pensionare anticipata, eficienta si calitatea acestora, cu consecinte negative pentru lupta impotriva coruptiei.

Recomandarile Comisiei de la Venetia

- Reexaminarea sistemului de numire / concediere a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea dispozitiilor conexe ale Constitutiei, in vederea asigurarii unor conditii pentru un proces neutru si obiectiv de numire / concediere prin mentinerea rolului institutiilor, cum ar fi presedintele si CSM, capabile sa echilibreze influenta ministrului Justitiei.

- Sa elimine restrictia propusa privind libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor.

- Sa clarifice prevederile referitoare la raspunderea materiala a magistratilor prin afirmarea explicita a faptului ca, in lipsa de rea-credinta si / sau neglijenta grava, magistratii nu sunt responsabili pentru o solutie care ar putea fi contestata de o alta instanta;

- Sa modifice mecanismul de recuperare a actiunilor in regres, astfel incat sa se asigure ca actiunea de recuperare are loc doar o singura data si daca raspunderea magistratului a fost stabilita prin procedura disciplinara.

- Sa reconsidere propunerea de infiintare a Sectiei de investigare a magistratilor.

- Sa reexamineze, in vederea unei mai bune precizari a acestora, motivele pentru care pot fi revocati membrii CSM, sa elimine posibilitatea de a revoca membrii alesi ai CSM prin votul de neincredere dat de adunarile generale ale instantelor sau parchetelor.

- Sa identifice solutii care sa permita participarea mai eficienta, in activitatea CSM, a membrilor din partea societatii civile.

- "Renuntarea definitiva la schema de pensionare anticipata propusa, daca nu se poate stabili ca nu va avea niciun impact negativ asupra functionarii sistemului."

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#comisia de la venetia, #Codurile penale comisia de la venetia , #ministrul Justitiei