Conversatia domnului Toader Tudorel cu becul paralel

Vineri, 09 Februarie 2018, ora 15:27
12043 citiri
Conversatia domnului Toader Tudorel cu becul paralel

Pe de o parte, imi vine sa deplang soarta ministrului Tudorel Toader care a fost trimis la Parlamentul European in stilul "caine surd la vanatoare" si acolo nu l-a bagat nimeni in seama, tratandu-l ca nepoftit.

Dar, pe de alta parte, mi se pare ca dl Toader isi merita soarta pe deplin: este doctor in Drept, profesor, rectorul unei universitati. Nu se poate spune ca nu stia in ce se baga. S-a bagat in spanac, ca Haplea, si a iesit de acolo manjit, ca Bula. C'est la vie!

Cu pregatirea si cu titlurile domniei sale, era normal sa observe ca altcineva fusese invitat si ca la Strasbourg invitatiile sunt ca la nunta, adica nominale, nu ca la fotbal, unde intra cine are bilet, cu singura conditie sa nu poarte la el obiecte contondente.

Nu poate fi vorba de contondente la dl Toader, ca e baiat subtire, dar nici atat de subtirel, incat sa poata simti din timp cum e cu regulile de protocol la Strasbourg si chiar sa nu decoleze din Bucuresti fara sa stie daca-l asteapta cineva la capatul cursei cu paine si cu sare, sau daca, dimpotriva, risca sa vorbeasca numai la bec.

Caci, pana la urma, penibilul s-a produs. Exact cum spuneam, delegatul Romaniei s-a dus tocmai in Franta, ca sa vorbeasca exact acolo la bec. Si nu e rau. Cand vorbesti la bec, ai avantajul ca-ti poti varsa naduful cat vrei si asupra cui vrei, pentru ca nimeni nu se va simti nici insultat, nici apostrofat si nici macar tras de maneca. Libertatea de a vorbi la bec e garantata.

Iar dl Tudorel Toader, neinvitat in fata altui auditoriu, s-a dezlantuit cu toata furia asupra becului, apostrofand gazdele in sensul ca "s-a discutat intr-o maniera absoluta politicianista".

Imi este clar unde bate saua: el, specialistul venit la Strasbourg ca sa-i dea Europei o lectie despre Justitia din Romania, n-a avut cu cine discuta. Si atunci ce era sa faca? Le-a servit fraza de mai sus, ca o mustruiala pornita din inima, ca si cum le-ar fi spus verde, romaneste: "sunteti niste muhaiele, politrucilor!".

Intrucat, atunci cand vorbesti la bec, poti spune orice, iar becul nu se supara, dl ministru si-a permis chiar sa dea cu PE de pamant, sa faca harcea-parcea CE si sa le spuna fara ocol ca "unii s-au exprimat despre Legile Justitiei fara sa cunoasca nimic din continutul respectivelor legi".

Na! Adica exact ceea ce spuneau dnii Dragnea si Tariceanu, in scrisorile unde reclamau Europa ca nu este informata despre ce se intampla in Romania. Pentru cine a uitat, rememorez ca este vorba despre acea corespondenta la care europenii le-au raspuns scurt cu un fel de: ba stim!

Stiti? - si-o fi spus in gandul lui delegatul nepoftit al Romaniei - Habar n-aveti. Si le-a servit-o textual: "am ferma convingere ca nu s-a dorit aflarea adevarului". Iar in final le-a mai transmis, tot pe calea becului bineinteles, o vorba cu care si-a descarcat nervii de tot: "regula este ca atunci cand nu stii ce spui, sa taci din gura, ca n-ai riscul sa gresesti".

E tare, nu? E tare, pentru ca becul inghite orice: nu exista bec paralel. Ca urmare, dl Tudorel Toader a mai spus multe, dar nu asta ma preocupa pe mine in cea mai mare masura. Ma preocupa cum se face ca dna Dancila, care cunoaste bine organismele centrale comunitare, stie cutumele lor, stie protocolul obligatoriu si este in cunostinta de cauza cu practicile curente de la Strasbourg si Bruxelles, s-a marginit sa comunice indisponibilitatea sa, fara sa contacteze in prealabil oficialii de acolo, ca sa stabileasca impreuna ce-i de facut.

Refuz sa cred ca este o simpla scapare. Mai curand oficialii nostri s-au gandit sa-i puna in dificultate pe partenerii europeni, sa arate cu degetul spre ei cand il recuza pe oficialul nostru si sa-i acuze retoric: voi nu numai ca nu sunteti informati, asa cum bine v-au scris sefii mei de la Bucuresti, dar nici nu incercati sa va documentati!

Nu garantez ca lucrurile s-au desfasurat chiar asa, intrucat aceasta este numai o varianta din imaginatia mea. Am insa si alte scenarii. De exemplu, ma gadesc chiar la o stratagema. Probabil ca dna Dancila stie cum e pulsul la Bruxelles si la Strasbourg: impresia despre legile noastre pe justitie se prezinta mizerabil. Dar stie si pulsul si in coalitia bucuresteana: legile se prezinta excelent.

Sa mearga la PE punandu-se intre ciocan si nicovala ar fi pentru doamna Dancila sinucidere curata. Decat sa se expuna personal la asa ceva, gandesc ca premierul ar prefera sacrificarea pionului Toader. Pare cinic, dar ce nu-i cinic in politica?

Nu exclud nici al treilea scenariu. Dna Bancila stie precis ca PE nu va accepta sa trimita in locul ei un subaltern. Cel mult un sef. Un europarlamentar mentiona chiar joi pe blogul sau ca obiceiul european este ca, atunci cand nu poate veni premierul, sa vina presedintele tarii. Numai cu el ar fi dispus Parlamentul European sa discute, in locul premierului, despre pachetul nostru de legi pe justitie si despre anticoruptie.

Ce ziceti de asta? Daca as fi in pielea domnilor Dragnea si Tariceanu, o asemenea idee mi-ar provoca insomnii. Si chiar banuiesc ca le provoaca. Asa ca, in loc sa ia Diazepam cu pumnul, prefera sa trimita pionul Toader. Pentru coalitie este oricand mai bun un Toader recuzat acolo decat un Iohannis primit cu welcome.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parlamentul European legile justitiei, #Parlamentul European Tudorel Toader, #Viorica Vasilica Dancila prim ministru , #ministrul Justitiei