Cum ne minte in fata dl Tudorel Toader. Falsul privind OECD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Iulie 2018, ora 07:08
20493 citiri
Cum ne minte in fata dl Tudorel Toader. Falsul privind OECD
Foto: Arhiva Facebook/Tudorel Toader

Pe 13 iunie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, acuza Ziare.com de dezinformare in urma interviului pe care l-am realizat cu Drago Kos, seful Grupului de lucru al OECD privind coruptia in tranzactiile comerciale internationale (Working Group on Bribery in International Business Transactions), adica acea structura anticoruptie din OECD care are ca menire tocmai monitorizarea aplicarii politicilor anticoruptie ale organzatiei.

In interviul publicat de Ziare.com pe 1 iunie, dl Kos, fost presedinte GRECO, critica sever decizia CCR privind revocarea Codrutei Kovesi despre care afirma ca distruge echilibrul puterilor in stat.

Drago Kos a avut si un mesaj extrem de dur la adresa ministrului Justitiei, in replica la declaratia acestuia potrivit careia expertii GRECO care au criticat modificarile aduse Legilor Justitiei ar fi destul de slab pregatiti profesional:

"Colegii mei de la GRECO nu au nevoie sa-i apar eu, dar vreau sa spun ceva: ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare. Imi pare rau ca imaginea tarii are de suferit din cauza declaratiilor lui impulsive".

Ziare.com a publicat raspunsurile dlui Kos atat traduse in limba romana, cat si in original, in limba engleza.

Ministrul Justitiei s-a simtit lezat de afirmatiile dlui Kos si pe 4 iunie a anuntat ca va cere OECD sa clarifice raportarea la declaratiile expertului:

Tudorel Toader

4 iunie la 15:24 * Pentru a se clarifica daca declaratiile atribuite dlui Kos au fost facute in nume personal sau in numele OECD, am transmis scrisoarea catre OECD!".

Un prim apel pe care OECD pare sa-l fi ignorat, cat timp dl Toader a simtit nevoia unei reveniri pe 11 iunie:

Tudorel Toader

11 iunie la 09:59

OECD nu a raspuns la intrebarea daca declaratiile atribuite dlui Kos au fost facute in nume personal sau in numele organizatiei. Voi reveni cu aceeasi intrebare!"

Pe 13 iunie, ministrul Tudorel Toader a postat pe Facebook o declaratie in care prezenta concluziile pe care domnia sa le-a extras din presupusul raspuns al OECD.

Postarea ministrului ridica cel putin doua mari semne de intrebare:

1. Functia dlui Drago Kos. Ministrul spune ca ar fi vorba despre "presedintele Grupului de lucru pentru tranzactii comerciale internationale", adica fara nicio legatura cu anticoruptia. Ei bine, OECD mi-a confirmat oficial, sub semnatura dlui Spencer Wilson, Media Relations Manager, Public Affairs & Communications Directorate, ca functia dlui Kos este alta: "I can confirm that Mr Kos is the current Chair of the OECD Working Group on Bribery in International Business Transactions". Adica dl Kos este presedintele Grupului de lucru privind CORUPTIA in tranzactiile comerciale internationale.

Deci ministrul Toader a extras din titulatura dlui Kos cuvantul cheie: coruptie. Cum nu cred ca este o simpla eroare, avand in vedere razboiul dlui ministru cu mine si Ziare.com, consider ca ministrul Justitiei a falsificat intr-o declaratie publica titulatura unui oficial OECD pentru a o face sa para fara nicio legatura cu anticoruptia .

2. De ce dl Toader tine cu orice pret la secret continutul corespondentei cu OECD? Este clar ca dl ministru a fost nevoit sa insiste sa primeasca un raspuns avand in vedere sccesiunea faptelor cu care ne-a tinut la curent: a cerut, n-a primit nimic sau nu a primit ce a vrut, a revenit si abia apoi a primit un raspuns. De ce a avut nevoie OECD de atata presiune?

Daca raspunsul e atat de clar, de ce singura propozitie prezentata cu ghilimele in postarea dlui ministru nu arata sub nicio forma ca OECD s-ar disocia de afirmatiile dlui Kos: "Nu putem comenta pe marginea modului in care parerile dlui Kos au fost reflectate de presa din Romania". OECD arata doar ca nu este raspunzator pentru reflectarea acestor declaratii in presa in Romania, ceea ce este cu totul altceva.

Iar minciuna ministrului in privinta functiei dlui Kos creeaza o prezumtie de minciuna asupra intregii postari a ministrului.

Ca sa lamuresc ce i-a raspuns in mod real OECD ministrului am solicitat atat OECD, cat si dlui Toader sa imi remita continutul corespondentei referitoare la interviul dlui Kos.

Raspunsul OECD a fost rapid. Pe langa confirmarea functiei dlui Kos, reprezentatul OECD imi comunica faptul ca, din punctul lor de vedere, corepondenta e privata.

Dl Toader insa a renuntat la caracterul initial privat al corespondentei. Cat timp dl Toader a invocat aceasta corespondenta intr-o declaratie publica in care a atacat credibilitatea unei publicatii, ea devine o informatie de interes public. Parca dl ministru sustine ca nimeni nu poate fi atacat in baza unor probe la care nu are acces.

Raspunsul primit de la minister la solicitarea oficiala in baza Legii 544 a accesului la informatiile publice nu invoca vreun caracter privat al corespondentei, dar este halucinant si cu totul fara precedent: "Respectand logica succesiunii evenimentelor, va rugam sa aveti amabilitatea de a transmite atasat solicitarii dumneavoastra corespondenta purtata, cu privire la tema mentionata, de Ziare.com cu OECD, respectiv cu domnul Drago Kos. Ulterior, va vom inainta corespondenta purtata la nivelul Ministerului Justitiei cu OECD".

Eu sunt convinsa ca niciun functionar public nu si-ar fi permis un asemenea raspuns golanesc. Pe langa faptul ca Ziare.com a publicat si in original raspunsurile dlui Kos, jurnalistii nu au nicio obligatie fata de vreo institutie publica in baza Legii 544, lege care nu prevede obligatii sub conditie pentru autoritatile publice.

Am continuat demersul cu o reclamatie administrativa si, cum ea a ramas fara raspuns, ma voi adresa instantei de judecata pentru a vedea ce va zice un judecator despre raspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Justitiei.

Intrebarea ramane: de ce dl ministru nu posteaza continutul integral al corespondentei cu OECD? Din cum s-au intamplat lucrurile, cred ca exista un singur raspuns plauzibil: pentru ca ministrul Toader minte, asa cum a mintit in privinta functiei dlui Kos.

Daca OECD s-ar fi disociat cu adevarat de afirmatiile dlui Kos, dupa cum pretinde fara dovezi dl Toader, nu am nicio indoiala ca, pe de-o parte, nu ar fi fost nevoie de atatea insistente pentru ca OECD sa-i raspunda dlui Toader, pe de alta parte, imediat dupa sesizarea dlui Toader, insusi OECD ar fi cerut Ziare.com sa procedeze la cuvenite precizari, ceea ce nu s-a intamplat nici macar in corepondenta pe care eu am purtat-o cu reprezentatul OECD. Dl Spencer Wilson nu a avut nicio observatie in privinta felului in care Ziare.com a reflectat declaratiile lui Drago Kos.

Surse diplomatice spun ca prin insistenta domniei sale si minciuna cu privire la functia dlui Kos, pe care am adus-o personal la cunostinta OECD, ministrul Toader ar fi provocat o mare iritare in cadrul acestei organizatii la care Romania se straduieste din rasputeri sa adere. Atat de mare incat este un obiectiv inclus in programul de guvernare. Si iritarea provocata i-ar fi fost transmisa pe canale diplomatice dlui Dragnea si dlui Tariceanu.

UPDATE: Dupa publicarea acestui articol, ministrul Toader a anuntat, pe Facebook, ca in cursul zilei va publica raspunsul primit de la OECD. "Se va vedea cine denatureaza adevarul!", spune Tudorel Toader.

Acelasi lucru il asteptam si noi.

UPDATE: Ministerul justitiei a postat pe site-ul institutiei urmatorul text:

Precizari referitoare la corespondenta purtata de Ministerul Justitiei cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)

Privitor la corespondenta purtata de Ministerul Justitiei cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), pentru corecta informare a opiniei publice, facem cunoscut continutul raspunsurilor OCDE:

"While Mr. Kos is the Chair of the Working Group on International Business Transactions, he does not use his title in the interview, nor does he indicate that he speaks in such a capacity. Therefore the interview in question cannot be presumed as being delivered on behalf of the OECD." (Traducere in limba romana: Cu toate ca dl. Kos este presedintele Grupului de lucru pentru tranzactii comerciale internationale, domnia sa nu foloseste aceasta titulatura in cadrul interviului si nici nu indica faptul ca vorbeste in aceasta capacitate. Prin urmare, nu se poate prezuma faptul ca respectivul interviu a fost acordat in numele OCDE.)

"We cannot comment on the way in which Mr Kos' views have been presented by the Romanian press. Similarly it is not for the OECD Secretariat to approve or disapprove any statement you would wish to make in this respect, while noting that we have already responded to the question related to Mr Kos' capacity in our e-mail of 12 June 11:03." (Traducere in limba romana: Nu putem comenta pe marginea modului in care parerile dlui Kos au fost reflectate de presa din Romania. In mod similar, Secretariatul OCDE nu are competenta de a aproba sau dezaproba vreo declaratie pe care ati putea dori sa o faceti in aceasta privinta, tinand cont, in acelasi timp, de faptul ca am raspuns deja la intrebarea referitoare la pozitia dlui Kos in emailul nostru din data de 12 iunie de la orele 11:03 AM.)

Dupa cum se poate observa, OCDE precizeaza, in corespondenta purtata cu Ministerul Justitiei, faptul ca: dl. Kos este presedintele Grupului de lucru pentru tranzactii comerciale internationale, acelasi lucru fiind mentionat si de ministrul justitiei in data de 13 iunie 2018. Totodata, este subliniat ca nu se poate prezuma faptul ca respectivul interviu a fost acordat in numele OCDE, iar OCDE nu poate comenta pe marginea modului in care parerile dlui Kos au fost reflectate de presa din Romania.

Reamintim ca OECD a transmis oficial pentru Ziare.com, sub semnatura dlui Spencer Wilson, Media Relations Manager, Public Affairs & Communications Directorate: "I can confirm that Mr Kos is the current Chair of the OECD Working Group on Bribery in International Business Transactions". Adica dl Kos este presedintele Grupului de lucru privind CORUPTIA in tranzactiile comerciale internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#ministurl justitiei OECD Drago Kos , #ministrul Justitiei