Dupa Kovesi si Lazar, a venit si randul lui Tudorel Toader: Va fi evaluat de asociatia VeDemJust. Raportul, in trei saptamani

Joi, 02 August 2018, ora 15:12
11214 citiri
Dupa Kovesi si Lazar, a venit si randul lui Tudorel Toader: Va fi evaluat de asociatia VeDemJust. Raportul, in trei saptamani
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Asociatia VeDemJust a decis sa evalueze activitatea depusa de Tudorel Toader in fruntea Ministerului Justitiei si modul in care acesta si-a respectat obligatiile fata de intreaga societate, raportul urmand sa fie dat publicitatii peste trei saptamani.

Actiunea reprezinta o premiera, pana in prezent ministrii fiind evaluati doar in cadrul forurilor de conducere ale partidelor din care fac parte. Tudorel Toader nu este membru de partid, fiind sustinut in functie de ALDE.

"Membrii asociatiei VeDemJust anunta inceperea procedurii de evaluare a activitatii desfasurate de actualul ministru al Justitiei, de la data numirii sale si pana in prezent. Este prima actiune de acest gen realizata de un ONG cu privire la activitatea unui ministru al Justitiei.

Potrivit legii, Ministerul Justitiei trebuie sa contribuie la buna functionare a sistemului judiciar si la asigurarea conditiilor infaptuirii justitiei ca serviciu public.

Vor fi supuse unei analize riguroase modul in care actualul ministru al Justitiei si-a respectat obligatiile legale si cum a colaborat cu institutiile statului, ce obiective si-a asumat public la inceput de mandat si apoi pe parcursul sau, ce efecte au avut actiunile sale asupra sistemului judiciar si a increderii populatiei in sistemul de justitiei. Raportul va fi dat publicitatii pe data de 23 august 2018", anunta pe Facebook VeDemJust.

Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie (VeDemJust) este o organizatie non guvernamentala fondata in decembrie 2015, unul dintre membrii fondatori fiind judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM.

Decizia de a evalua activitatea lui Tudorel Toader vine in contextul in care ministrul a sustinut in ultimul an si jumatate o serie de masuri controversate, printre care modificarea Legilor Justitiei si redefinirea abuzului in serviciu.

In plus, dupa ce a fortat revocarea fostei sefe a DNA Laura Codruta Kovesi, Tudorel Toader a lansat mai multe atacuri la adresa institutiei si a dat de inteles ca urmatorul pe lista va fi procurorul general, Augustin Lazar.

In plus, miercuri seara, Tudorel Toader a vorbit despre adoptarea unei ordonante de urgenta prin care vor putea fi revizuite sentinte definitive ale instantelor, idee care i-ar putea avantaja pe unii condamnati, printre care Liviu Dragnea, si care i-a scandalizat pe specialistii in drept, mai ales ca pana in prezent nicio instanta nu a stabilit ca protocoalele semnate de institutiile judiciare cu SRI ar fi fost ilegale.

Intr-o interventie telefonica la Digi24, judecatorul Cristi Danilet a subliniat, joi, ca o asemenea ordonanta de urgenta ar fi de neacceptat, pentru ca "ar fi un haos ca fiecare guvernare sau fiecare Parlament sa inventeze noi motive" de revizuire a unor decizii definitive date de instante.

In plus, "nicio lege nu poate actiona retroactiv".

"E halucinant ce se intampla, intreaga magistratura este siderata de ceea ce auzim in spatiul public", a adaugat judecatorul.

Intrebat daca vreo instanta a declarat pana acum ilegale protocoalele invocate de Toader, judecatorul Cristi Danilet a raspuns: "Din contra, toate instantele care au analizat interceptarile facute de SRI pana in 2016 le-au declarat legale".

"Nicio instanta nu a analizat legalitatea lor", a mai spus magistratul referindu-se la protocoalele recent desecretizate, subliniind totodata ca judecatorii isi intemeiaza deciziile strict in temeiul unor probe. "Nu veti gasi nicio decizie de condamnare sau de achitare intemeiata pe vreun protocol", a mai precizat judecatorul.

Tudorel Toader a depus pentru prima oara juramantul de ministru al Justitiei la 23 februarie 2017, demisionand alaturi de colegii sai din Guvernul Grindeanu la data de 15 iunie. Peste doua saptamani, el a revenit in fotoliul de ministru, de data aceasta in Guvernul Tudose.

In data de 15 ianuarie 2018, Guvernul Tudose a demisionat, iar dupa o saptamana s-a instalat in Palatul Victoria Guvernul Dancila, cu acelasi Tudorel Toader in fruntea Ministerului Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Tudorel Toader evaluat VeDemJust , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
nu mai e nevoie sa le vedem pe slugile lui dracnea.