Efectul ordonantelor lui Toader: A fost schimbat procurorul militar din cazul Mineriada - Ion Iliescu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 08 Martie 2019, ora 15:54
10686 citiri
Efectul ordonantelor lui Toader: A fost schimbat procurorul militar din cazul Mineriada - Ion Iliescu
Foto: Emanuel Parvu/Mediafax/Hepta.ro

Procurorul militar care a facut ancheta in Dosarul Mineriadei - Ion Iliescu si care intra in sala de judecata pentru a sustine acuzatiile a trebuit sa fie schimbat de un procuror de la Parchetul General, dupa ce a intrat in vigoare una dintre ordonantele de urgenta promovate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Detaliile apar in solicitarea prin care procurorul Augustin Lazar cere CSM sa sesizeze CCR cu un posibil conflict constitutional legat de modul in care Guvernul a adoptat mai multe ordonante de urgenta care modifica Legile Justitiei.

"Pentru a ilustra efectele negative, starea de pseudo-anomie creata, paradoxal, prin inflatie de reglementari inconsecvente si necorelate, practic blocajul creat Ministerului Public prin maniera de reglementare a Guvernului prin ordonante de urgenta, exemplul care urmeaza este edificator.

In cauza cunoscuta publicului sub denumirea de Dosarul Mineriada a fost inculpat, printre altii - inclusiv militari, si un magistrat; astfel, dosarul a devenit un dosar preluat de Sectia de investigare a infractiunilor din justitie", explica Augustin Lazar.

Cine este magistratul

Magistratul trimis in judecata in dosarul Mineriadei - Iliescu este generalul Mugurel Florescu, fost sef al Directiei Procuraturilor Militare in iunie 1990, fost procuror general adjunct al Romaniei.

Dupa intrarea in vigoare a OUG 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, in dosarele in care sunt implicati magistrati, competenta este preluata de SIIJ.

"Pana la acest moment, participarea in sedinta de judecata a cauzei mentionate a fost asigurata de un procuror militar care a si efectuat ancheta penala in cauza si care, totodata, este si seful structurii de judiciar a Sectiei Parchetelor Militare.

Avand in vedere ca acest procuror a efectuat urmarirea penala in cauza si desfasoara si activitate de reprezentare in fata instantelor de judecata, respectiv are cea mai buna cunoastere a cauzei dintre toti procurorii Ministerului Public (este, practic, autorul dosarului de urmarire penala si al actului de sesizare a instantei), precum si specializare in participarea in sedinta de judecata, reprezentarea de catre acesta a Ministerului Public era singura in masura sa asigure in cele mai bune conditii rolul procurorului in solutionarea Dosarului Mineriada", explica Lazar.

ICCJ nu l-a vrut pe procurorul militar

In aceste conditii, s-ar fi justificat continuarea participarii sale si dupa preluarea cauzei de catre SIIJ. In aceasta situatie, procurorul general l-a desemnat pe acesta sa fie in continuare procuror de sedinta.

"Judecatorul de camera preliminara nu a acceptat aceasta interpretare si, prin urmare, nici participarea procurorului mentionat; in consecinta, a dispus participarea unui procuror din cadrul Sectiei judiciare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", explica Lazar.

"Cele de mai sus, desi nu reprezinta decat un exemplu punctual, ofera o perspectiva concreta asupra anvergurii disfunctionalitatilor si prejudiciilor create prin maniera de legiferare a Guvernului, nu doar Ministerului Public, ci si participantilor la procedurile judiciare", conchide Lazar.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Toader Mineriada, #Toader Ion Iliescu, #Lazar Toader, #Toader Legile Justitiei , #ministrul Justitiei