Ziare.com

Exclusiv Documente din arhiva PCR: Procurorul Tudorel Toader, criticat de colegi dupa o achitare imputabila

de Ionel Stoica
Joi, 14 Februarie 2019, ora 08:49

   

Exclusiv Documente din arhiva PCR: Procurorul Tudorel Toader, criticat de colegi dupa o achitare imputabila
Actualul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a avut o cariera modesta ca procuror in perioada comunista la un parchet din Vrancea. El a fost criticat de colegii sai in sedinta de analiza a solutiilor dupa o achitare care i-a fost imputabila.

Asta dupa ce trimisese in judecata un barbat care a cumparat o vaca si un vitel, dar a vandut vitelul la scurt timp. Acuzatia procurorului Tudorel Toader: specula. Verdictul instantei: achitare!

Pe plan politic, Toader insa promitea, era unul dintre membrii de baza a organizatiei PCR din Procuratura Panciu, iar in 1989 terminase cu nota 10 primul an al Universitatii Politice de Conducere. Doar Revolutia l-a impiedicat sa faca o frumoasa cariera in comunism.

"Evaluare", "matca constitutionala", "sa reducem numarul de achitari", sunt cuvinte rostite incet, cu o tonalitate grava, de catre actualul ministru al Justitiei, Tudorel Toader. Surpriza apare in cazul sau chiar in datele aflate la Arhivele Nationale - Serviciul Judetean Vrancea.

Trebuie spus ca rechizitoriile facute de procurorii din Panciu inainte de 1990 au fost trimise la topit. Detalii despre activitatea acestora se gasesc insa in actele care ajungeau la organizatia judeteana a Partidului Comunist Roman. Partidul unic voia sa stie date despre activitatea parchetelor si instantelor.

Membru de baza in PCR

Tudorel Toader a fost repartizat la Procuratura Locala Panciu in vara anului 1986, dupa ce a terminat Facultatea de Stiinte Juridice din Iasi. In perioada 1986-1989 este membru al Organizatiei PCR-Justitie din Procuratura Locala Panciu. Aici a lucrat pana in 1989, cand a parasit magistratura pentru o cariera universitara.

Detalii despre activitatea intensa a lui Tudorel Toader in PCR, la finalul articolului.

Evaluarea "secret de serviciu"

In martie 1988, trei procurori din cadrul Directiei a V-a a Procuratorii Generale- Procuratura RSR au fost trimisi in Vrancea pentru a face un control la unitatile de parchet din judet.

La final, cei trei au redactat o informare, clasificata "secret de serviciu" si care a fost adresata sefilor de la Bucuresti. Un exemplar a ajuns si la PCR Vrancea.

Controlul a fost demarat in concordanta cu orientarile stabilite de Congresul al XIII-lea si Conferinta nationala a partidului, potrivit sursei citate.

"Calauzite permanent pe orientarile si indicatiile tovarasului Nicolae Ceausescu, secretar general al partidului, date cu diferite prilejuri, unitatile procuraturii din judetul Vrancea au avut ca obiective principale apararea cu fermitate a avutului obstesc, a vietii, libertatii si drepturilor cetatenilor, intarirea legalitatii socialiste, prin prevenirea si combaterea oricaror abateri si incalcari ale legii", explicau procurorii Directiei a V-a.


Sursa: Informarea Directiei a V-a


Criticat de colegi

In cele 36 de file ale documentului, singurul procuror care este criticat, cu nume si prenume, este Tudorel Toader. Se intampla in capitolul destinat achitarilor primite in dosarele instrumentate de procurorii de la Procuratura Panciu.

"In perioada analizata, instantele de judecata au pronuntat achitarea a 12 inculpati pentru care s-au intocmit rechizitorii.

Din acestia, pentru 10 s-a facut aplicarea prevederilor articolului 18 ^1 Cod Penal (Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita in mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni- n.red.).


Sursa: Informarea Directiei a V-a


S-a retinut ca imputabila achitarea inculpatului State Ionel, trimis in judecata de procurorul Toader Tudorel de la Procuratura Locala Panciu pentru infractiunea de specula.

In speta, inculpatul impreuna cu sotia lui au cumparat pentru nevoile familiale o vaca ce avea un vitel, dupa care au vandut vitelul de care nu aveau nevoie.

Tribunalul Judetean, prin decizia penala nr. 520 din 17 iulie 1987, a dispus achitarea, apreciind ca fapta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii susmentionate. Pentru lipsa constatata, procurorul a fost criticat in cadrul sedintei de analiza a solutiilor.


Pentru ceilalti 10 inculpati, instanta a apreciat ca faptele prezinta un pericol social redus, iar controlul considera ca trimiterile in judecata au fost legale si temeinice", se arata in informarea Directiei a V-a din Procuratura Generala.

"Planul de masuri"

Potrivit concluziilor scrise de echipa de control, unitatile de procuratura din Vrancea au obtinut in general rezultate bune in toate compartimentele de activitate.

Directia a V-a din Procuratura Generala a realizat un "Plan de masuri" pentru inlaturarea neajunsurilor constatate.

"Se va organiza in continuare studierea aprofundata si insusirea temeinica a documentelor Congresului al XIII-lea, a Conferintei Nationale a partidului si a celorlalte documente de partid, retinandu-se sarcinile ce revin organelor procuraturii si se va actiona cu consecventa pentru transpunerea in practica a acestora in cele mai bune conditii", se arata in "Planul de masuri."

"Zece!"

Dupa cum am aratat, potrivit documentelor din Arhivele Nationale - Serviciul Judetean Vrancea, Toader era un om de baza al Organizatiei PCR-Justitie din Procuratura Locala Panciu.

In 1989 terminase cu nota 10 primul an la Universitatea Politica si de Conducere, locul unde cadrele de partid erau pregatite in tainele "socialismului stiintific".


Sursa: Arhivele Nationale - Serviciul Judetean Vrancea


"Epoca Nicolae Ceausescu"

La dosar este atasata si lucrarea de nota 10 realizata de Tudorel Toader, in care se vorbeste despre cresterea societatii multilateral dezvoltate.

"Crearea unui nou sistem democratic de conducere a societatii, unic in felul sau, care asigura participarea intregului popor la conducerea tuturor sectoarelor de activitate, la infaptuirea politicii interne si externe a Partidului si statului nostru socialist, realizare de importanta istorica a Epocii Nicolae Ceausescu".

Tudorel Toader citeaza in lucrare din Nicolae Ceausescu, dar si din principiile fundamentale ale comunismului create de Marx, Engels, Lenin.


Sursa: Arhivele Nationale - Serviciul Judetean Vrancea


Despre comisiile de judecata comuniste

Ca un detaliu, Toader saluta infiintarea comisiilor de judecata, prin Legea 59/1968. Aceste "tribunale", care functionau pe langa intreprinderi, organizatii economice, institutii si alte organizatii socialiste de stat, judecau abateri de la regulile de convietuire sociala, litigii de munca, precum si unele litigii patrimoniale.

"O alta modalitate de participare a oamenilor muncii la actul decizional este consultarea periodica prin referendum in problemele cele mai importante si prin marile adunari populare organizate de secretarul general al partidului.

Nu numai a lua decizia si a o executa, ci si controlul actului de infaptuire a acesteia a fost dat in sarcina maselor populare prin largirea sferei de competenta jurisdictionala a comisiilor de judecata - prin modificarile ulterioare ale Legii 59/1968 si in perspectiva imbunatatirii politicii penale prin infiintarea consiliilor de judecata", scria Tudorel Toader.

UTC-ist la 15 ani!

Potrivit datelor din arhiva, Tudorel Toader a intrat in UTC la 15 ani. El a ocupat atat functia de secretar al Biroului Organizatiei de Baza al Uniunii Tineretului Comnist la Liceul "Unirea" din Focsani (1975-1979), cat si pe cea de secretar al Biroului Organizatiei de Baza al Asociatiei Studentilor Comunisti de la Facultatea de Drept din Iasi (1982-1986).

A devenit membru cu drepturi depline in PCR in noiembrie 1984, in perioada studentiei.


Sursa: Arhivele Nationale - Serviciul Judetean Vrancea


Cu brigada, la Canal

Potrivit biografiei scrise de Tudorel Toader, in perioada in care era licean, a participat la sesiuni stiintifice de referate si comunicari ale elevilor, iar in decembrie 1978 a ocupat locul I la faza nationala - sectiunea economie-politica, desfasurata la Iasi.

"In perioada iunie-august 1978 am fost parte din brigada de tineret a liceului care a participat la santaierul national al tineretului Constructia Canalului Dunare - Marea Neagra, cu punctul de lucru Medgidia", mai scria Tudorel Toader.


Sursa: Arhivele Nationale - Serviciul Judetean Vrancea


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 46772 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mămăligarul mediocru??😂😂😂😂va faceți de ras cu

Tractoristul "mediocru"!
Este o catastrofă pentru țară!
Băgat il de unde l-ați scos!
Știți voi Miticii unde 😂😂😂😂

 

Colegul si pretinul lui de la Universitatea de Drept din Iasi,

Emil Bobu, l-a ajutat in cariera mediocra.

 

Cu asa ceva se ocupa Tudorel...

... ii vana pe bietii tarani care aveau o *** in batatura si vindeau vitelul. Pana si judecatorii comunisti dadeau achitare la acuzatiile nemernicului!
Lua-te-ar vidma sa te ia de bubos nenorocit!

 

Ce sapa acoperitii, doar doar or gasi ceva sa-i salveze! )))))

Eu zic sa cautati si la gradinita, sunt sigur ca Tudorel a furat vreun mar!

Kovesi sa traiasca! Sa ispaseasca tot! Vedem acusi probele!

Ghitza, intoarce-te acasa !

.

...

Linșaj mediatic ca la carte, hai cu jurnalismul tată ...

cucule esti un.......... gandeste-te la orice

eufemisme ca ti se potrivesc..comunist -securist ce esti...nu e mare diferenta intre tine si aceasta rozatoare comunista sluga lui dragnea si-a penalilor!

 

timpul a trecut,

vitelul a crescut si a devenit un bou.

Deci de atunci era un caracter infect

Sa tarasti oamenii in judecata pentru ca au vandut un vitel de care nu aveau nevoie ??? Si, precis, ticalosul a aflat de vanzare de la cunostiinte dupa care a deschis din proprie initiativa dosarul, sa se remarce cum invatat el minte pe taranii romani care vor sa traiasca un pic mai bine. Sa ne amintim ca primul proces
la Panciu a fost a unui taran care a mancat cativa ciorchini uscati de strugure, ramasi dupa cules. Proba era in burta invinuitului, va dati seama cata bataie a mancat nenorocitul ca sa-si recunoasca vina, ca altfel nu-l puteau condamna. Si, daca va mai amintiti, cercetarea penala (adica altoirea nenorocitului cu pulanul de catre militian) se facea in fata procurorului, ca asta punea intrebarile, iar militianul il batea pana recunostea ce vrea procurorul. Deci va dati seama cu ce gunoi uman avem de-a face. Daca ar cunoaste romanii toata ticalosia acestui bubos, n-ar mai putea trece pe strada fara sa fie acoperit de scuipati.

incepe sa miroasa hazna trecutul acestui comunist!

daca se dadea Legea Lustratiei in 89, azi nu aveam atita putregai si interlopi si securisti in politica romaneasca!

paraditii ...lu'vitamina -toader -dorneanu -pivniceru-

-pentru ce se vinde toader: 57 000 de ron salariu toader s a trimis singur fara rusine 'in comisia de la venetzia' s a facut singur fara rusine notar
-ce scarbaa orddinara ,ce caracter murdar .
-a trimis un om in judecata ca a vandut un vitel care era al lui .
astia erau activistii comunistii care isi turnau si parintii la militzie/securitate .
ASTA E TURNATOR 100%

urgent Legea Lustratiei! lustrati-l pe Putorel!!!

Legea Lustratiei!Legea Lustratiei!Legea Lustratiei!
la puscarie cu securistii Tudorel-Base-Ciolos-Felix-ilici-tariceanu-felix-isarescu-orban si interlopii dragnea-valcov-veorica-plumb-andronescu-norica-ciordache-niculicea etc

@ziare.com

Foarte bun articolul...Felicitari !

Astept cu nerabdare un articol despre trecutul de procuror comunist a doamnei Macovei si altul despre Kovesi si media de 6.40 de la faculate, ceva de genul, cum ajunge un student mediocru procuror general si sef la DNA...

Va multumesc anticipat !

lg.lustratiei - distrusa de CCR/kgb Basescu/PDL

..acum devenit partid personal al nazistului Klaus werner Iohannis PNL. CCr/zegrean/basescu/ au decis in apararea criminalilor nomenclaturisti si ai securiattii/politie politica ca legea lustratiei este ... anticonstitutionala doar pentru ca toti stalisnit/nazistii ,PCR-isti sa ramana la putere si s ainterzica democartizarea tarii. Inconjurat doar de procurori stalisnit Klaus Werner Iohannis este in acest moment continuatorul lui Basescu Traian in interzicerea lustratii asasinilor comunsiti.https://www.mediafax.ro/social/curtea-constitutionala-legea-lustratiei-este-neconstitutionala-9447568

un guvern de comunisti si securisti

tudorel e un comunisto-securist ratat.

deci perfect pentru un guvern de analfabeti miliardari.

si mai avem specimene gen Melescanu - alt comunist securist ratat, pe care Revolutia l-a surprins la Viena, la 'schimburi comerciale'.

 
 

AStia au trait bine și in comunism si traiesc bine si acum. De asta

... le și este atat de devotat nelegiuitilor care conduc țara. Isi continua activitatea de slugă.

Așa ceva ...

Doar atat ați găsit despre Toderel? Slăbuț tare ...., bani cheltuiți aiurea!

dosarul PCR al lui Putorel trebuie trimis la UE!!!

sa afle si UE cine este acest putregai Tudorel-bubonic...fost comunist parvenit si habarnist, corupt si avocat al penalilor interlopi Dragnea-valcov care conduc psd si tara

 

Moldova a dat tarii, lumii marile valori umane.

.... oameni a caror genialitate a depasit demult granitele tarii.Dar ce sa stie o coada de topr stalisnit/nazista? In timp ce Ardealul,Banatul se imbatau cu palinca si urlau in santuri cantece zis patriotice Moldova devenea imbatabila impotriva marii ocupatii stalisnit/naziste. Calaii tarii sunt din aArdeal, ,Ardealul este tacit complice cu autodeclaratul nazist Klaus Werner Iohannis, ardelenii dezbina tarqa.Sunt nascuta in ardeal dar am trait multi ani in Moldova si acolo am prin pueterea sa rezist crimianlitatii comunsiote.

Asa șHOMER scrie cat mai mult

Cu cat scrii mai mult si mai des faci un mare deserviciu opozitiei iar lumea constata cine ii sprijina..Si mai sunt cativa analfabeti ca tine care scriu in prostie si fara nicio logica pe aici.O opozitie se face pe programe pe idei pe principii etc nu pe injuratori si expresii grobiene.

Daca cineva se va stradui sa scoata la iveală și activitatea de PCR-

... -ist a lui Iohannis bine-ar fi. Trebuie sa scapam de comunisti și bine-ar fi sa scapam incepand cu Iohannis, premierul de la GRIVCO.

PNL este in acest moment cel mai criminal partid securist,

.. deoarece are in frunte pe fioul Macelarului din Brasov, a carui idei crimianl securiste impotriva tarii le continua bezmetic.
https://octavpelin.wordpress.com/2017/02/13/fiul-macelarului-securist-din-anii-50din-brasov-spaima-detinutilor-politiciludovic-orban-vrea-sa-fie-presedintele-noulu-pdl/

Cautati referinte si de la gradinita despre TT !!!

Base este curat ca lacrima si a avut voie sa fie membru PCR si informator !!! La fel si liiceanu,plesu,sora,tismaneanu,blaga,videanu,diaconescu etc !!! Astia si altii au fost comunistii buni !!! Ceilalti sunt rai !!! La fel ca si hotii penelaci,useristi,pemepisti etc care sunt tot buni !!!

trimiteti ievaluarea PCR a lu Tudorel-bubonic laUE

sa stie si UE cine conduce justita comunista corupta in romanika...un fost comunist manjit si actual complice al penalilor interlopi din psd, Dragnea-Valcov...

domnu' Bercea,

ce parere aveti de ievaluarea facuta "procurorului ceausist" Slugarel Model de catre tovarasii pe care ii pupincurisea de zor, doar-doar l-or pune intr-o pozitie mai buna de capra?

pecereul e in sangele unei slugi precum Slugarel Model, competenta il face sa sughite, iar meritocratia e otrava curata.

#Dragnea#Tariceanu#

 
 

 

Imi tai cioaca si c@!ul stang daca asta nu a fost si informator ..

De mic avea comunismul in sange, sigur isi turna colegi la Securitate. Deci acum ca pupa inelul nu-i nimic iesit din comun...asta a facut dintodeauna!

 
 

Daca era membru de partid, oficial nu putea fi

turnator decat cu o aprobare speciala de la organele de partid superioare. Se poate sa o fi obtinut. Dar daca nu, secretarii BOB erau intotdeauna turnatori voluntari si, atentie, la orice problema de personal, li se cerea o parere scrisa despre cel vizat. Care conta foarte mult. Spre exemplu, daca vroiai sa mergi in Bulgaria, securistul care te cerceta inainte sa-ti dea pasaportul, cerea o nota de relatii de la secretarul BOB. Daca asta te ura din cine stie ce motive (nu-l salutai pana-n pamant cand il vedeai) te trezeai ca nu primesti pasaportul, desi erai inofensiv pentru regim.

Stane, nu intamplator Alde l-a numit pe Tumorel

ministru Justitiei.El fiind omul trecutului, indoctrinat cu "valoroasa" doctrina Marxist-Leninista promoveaza si in prezent aceasta ideologie. A primit sarcina de la Tariceanu si Dragnea sa demoleze Justitia Romana si Statul de Drept.Recomand tov. Tumorel sa abandoneze urgent aceasta functie si sa-si dea demisia.Shalom

La fel ca Monica Macovei boStane!!!!

.

 

 

Sluga

A fost,sluga ramane...cand o fi la bulau,il vor pune sa se ocupe de toate treburile gospodaresti..

Trebuie generalizat

Mai mult ca sigur ca astfel de informatii utile se pot identifica pentru majoritatea "conducatorilor" de frunte cu activitate in perioada comunista. Asta, evident cat timp sursele respective vor fi disponibile. Este cred de datoria noastra sa le facem publice acum.

 

Securitatea lui Ion Lascu in actiune, marsavie kgb-ist/kovesista

daca securitatea stalinsit/nazista acuza profesionsitii wscoliti in faculattile dedrept romanesti, atuncisa fie aduse spre cunoasterea publica si dosarele procurorilor stalisnitm care si dupa 50 deani continua sa faca rau tarii, Lazar Augustin, Monica Macovei,Pruna Raluca etc, de care minsitrul Justitiei cel ce a dat dreptului romanesti sute de juristi demni si profesionsiti,oameni care raman datori profesorului lor.

 

Solicit administratiei Ziare.com interzicerea comentatorului

"ulivia". Nu accept ca poate trata drept nazisti pe presedintele tarii sau pe alti romani care nu raspund ordinelor unui dublu condamnat penal.

Desi este mult prea tarziu, ar trebui introdusa Legea Lustratiei, prin initiativa populara sau prin referendum. Indivizi ca Toader Tudorel nu ar trebui sa fie oameni publici in Romania anilor 2019, tara europeana si partenera OTAN.

La SIE KW Iohannis are dosar de nazist.

Asadar Mos Gerila solicita interzicerea SIE , deoarece la SIE se afla dosarul de nazist al lui KW Iohannis , solicita disparitia tuturor dovezilor care il incrimineaza pe Klaus Iohannis ca adept al nazismului, dar si posesor infarctional al imobileleor naziste. . Ciatat: " odata cu retragerea generalului Vasilica Sarca si inevitabila "ejectare" a generalului Silviu Predoiu, "noul" Serviciul de Informatii Externe ar putea ceda "ofertei de nerefuzat" venita recent din partea unor parteneri strategici cu privire la "frunzarirea" dosarului de "nazist" al lui Klaus Iohannis! Pentru ca se pare ca, in timp ce SRI-ul de dupa Revolutie avea cu totul alte preocupari, fosta directie din DIE care se ocupa cu problema etnicilor germani nu doar ca nu a abandonat pistele detinutela ordinul fostei conduceri comuniste, dar, mai ales la inceputul anilor 90 ar fi monitorizat trecerea "in masa" a patrimoniului din Sibiu a fostei organizatii naziste "Grupul Etnic German" catre nou infiintatul Forum Democrat al Germanilor din Romania.
http://www.national.ro/dezvaluiri/dosar-de-nazist-la-sie-625154.html/

"Scheletii" bata-i vina!

E clar de unde i se trge talentul de sluga zeloasa.
Cat de zelos trebuia sa fii ca sa acuzi un om ca a cumparat o *** si un vitel si, fara a respecta "orientarile si indicatiile tovarasului Nicolae Ceausescu"... a vandut vitelul!

''

 

criminalii si tortionarii

Tudorel Toader si toti care au sustinut regimul criminal comunist trebuiau de mult executati. Dar faptul ca acesti calai comunisti sunt inca in functii arata clar cine conduce tara: fostii comunisti, fostii calai a poporului. Romanii nu vor sa se trezeasca nici acum, dupa 30 de ani tot aceaasi criminali ne conduc.

 

Ce mai cauta astia in politica romaneasca

De ce ii mai vatam pe acesti securisti care au pupat c....e si in vremea lui Ceasca ! Jos cu ei ,au principii,idei si apucaturi comuniste, indiferent de culoarea lor plitica. Huaa Tudorele ..

 

Cazul lui Putorel Slugarel va fi rezolvat impreuna cu demisia

guvernului de paie al infractorului recidivist, dublul condamnat penal Dragnea Liviu. Vaface cariera in Moldova lui Dodon sau in puscariile statului de drept romanesc!

 

mlastina fecaloida a comunismului este plina de nemernici mediocri

carieristi recuperati de psd pentru refacerea "republicii socialiste" - cand scapa dragnea cate o baashina, in semn de respect, acesti trepadusi nimurici bat din calcaie si iau pozitia de dreptzi, manifestandu-si cu viclenie obedientza fata de slavitul conducator - principalii responsabili pentru situatia actuala sunt creaturile humanoide care au votat renasterea cosmarului totalitar - efectele votului universal este negativ la popoarele analfabete, lenese si cu "foamea in gat"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor