Guvernul adopta in mai noul proiect de modificare a Codurilor penale. Dragnea: Asteptam cu mare interes si speranta

Joi, 23 Martie 2017, ora 20:56
7527 citiri
Guvernul adopta in mai noul proiect de modificare a Codurilor penale. Dragnea: Asteptam cu mare interes si speranta
Foto: Guvernul Romaniei

Ministerul Justitiei va elabora un nou proiect de Lege pentru modificarea Codurilor penale, in vederea transpunerii deciziilor CCR, care va fi adoptat in Guvern in luna mai, potrivit programului legislativ al Executivului.

Guvernul isi propune ca in mai sa adopte un nou proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala, informeaza News.ro.

Proiectul initial a fost anulat de Ministerul Justitiei in luna februarie, dupa abrogarea OUG 13, in perspectiva elaborarii unui document mai complex.

Potrivit Executivului, scopul propunerii legislative este "punerea in acord a Codului penal si a Codului de procedura penala cu exceptiile de neconstitutionalitate admise de Curtea Constitutionala".

Guvernul are in vedere decizia CCR privind procedura colectarii probelor biologice in cazul infractiunilor de circulatie (inclusa initial in OUG 13), precum si decizia din 2015 cu privire la conflictul de interese, cand Curtea a hotarat ca sintagma "raporturi comerciale" din cadrul definitiei infractiunii (art. 301) este neconstitutionala. Alte modificari vizate se refera la procedura de solutionare a abtinerii sau recuzarii persoanei care efectueaza urmarirea penala, dar si procedura revizuirii cazurilor.

Dragnea asteapta cu interes si speranta: Tudorel Toader e un asteptat

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, ca asteapta de la ministrul Justitiei, Tudorel Toader, aceste modificari.

"Ministrul Justitiei, din punctul meu de vedere, trebuie sa vina cu propuneri pentru tot pachetul de legi din acest domeniu. Nu trebuie lasata, in opinia mea, nicio tema care a fost dezbatuta intens in ultimul an cel putin fara sa existe un punct de vedere si propuneri de la Ministerul Justitiei. Si sa ajunga in Parlament si, in cadrul unei dezbateri serioase, transparente si asezate cu structurile asociative ale magistratilor, cu alti oameni care se pricep, cu specialisti de la Consiliul Europei, de la Comisia de la Venetia si altii care vor sa se implice, sa finalizam aceste discutii. Dar cred ca de acolo trebuie sa plece - de la Ministerul Justitiei. Sper", a spus Dragnea, la Romania Tv, potrivit Mediafax.

Liderul PSD a aratat ca este important ca acest pachet de legi ale Justitiei sa fie transmis in Parlament de la Ministerul Justitiei.

"Daca nu va veni (pachetul de legi, n.r.) de la Ministerul Justitiei, va izvori din Parlament. Dar eu cred ca va veni de acolo. (...) Asa cred ca e traseul corect, pentru ca acolo totusi e sediul unde sunt foarte multi specialisti si este institutia care poate colabora si genera discutii preliminare pana sa ajunga acest pachet in Parlament. (...) Parlamentul este locul unde se fac legile bune si se indreapta legile proaste. Si nu renunt la asta", a adaugat Dragnea.

El a precizat ca pachetul privind legile Justitiei trebuie sa se refere la toate subiectele dezbatute in ultimele luni in spatiul public in Romania din domeniul justitiei - Legea raspunderii magistratilor, Legea gratierii si masuri alternative, intrucat doar Legea gratierii singura nu rezolva problema din penitenciare.

"Si asteptam cu mare interes si cu mare speranta de la ministrul Justitiei sa vina cu acest pachet. Este un om din ce in ce mai asteptat, domnul ministru", a mai spus Dragnea.

La inceputul lunii februarie, dupa abrogarea OUG 13, ministrul Justitiei de atunci, Florin Iordache, spunea ca MJ are un nou proiect de lege pentru modificarea codurilor penale, care va fi pus in dezbatere si va ramane in consultare publica 30 de zile, timp in care specialistii isi vor putea spune punctele de vedere.

Ulterior, reprezentantii Biroului de presa al Ministerului Justitiei au declarat ca MJ renunta la proiectul respectiv, desi fusese trimis deja spre avizare CSM.

In urma adoptarii OUG13 intr-o sedinta de guvern tinuta noaptea, sute de mii de romani au iesit in strada. Ministrul Justitiei de atunci, Florin Iordache, si-a dat demisia, insa protestele au loc in continuare, la peste 50 de zile de atunci, romanii reclamand ca nu mai au incredere in Guvern.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#modificare coduri penale Guvern mai, #nou proiect lege modificare coduri penale, #proiect lege modificare coduri penale mai , #ministrul Justitiei