Guvernul vrea sa treaca Inspectia Judiciara sub control politic

Miercuri, 23 August 2017, ora 12:51
3411 citiri
Guvernul vrea sa treaca Inspectia Judiciara sub control politic
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a propus, miercuri, ca Inspectia Judiciara sa treaca de la Consiliul Suprem al Magistraturii la Ministerul Justitiei.

"In multe tari este la Ministerul Justitiei, respectand independenta. Nu intra sub coordonarea, sub conducerea factorului politic", a spus ministrul Justitiei.

Acesta a precizat ca "exista si o solutie mai radicala, de a autonomiza, dar care sa nu fie dependenta de CSM".

"Nu CSM sa ii faca regulamentul de organizare, sa-i stabileasca si sa aprobe rapoartele, ca dupa aia ei sa se duca la corpul de magistrati, procurori. Daca avem in Romania 7.000 de magistrati, avem 70 de membri la Inspectia Judiciara. Faceti proportia. Ei au un rol foarte important", a spus Tudorel Toader.

Deciziile Inspectiei judiciare influenteaza carierele magistratilor pe numele carora se fac sesizari. Astfel, odata cu trecerea acestei institutii in subordinea Ministerului Justitiei, unde conducerea este numita politic, exista temeri ca va deveni un instrument prin care vor fi controlati magistratii.

Anuntul a fost facut in timpul prezentarii proiectului de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitie.

Iata cele mai propuneri de modificare anuntate de ministrului Justitiei: Ce se intampla cu numirea sefilor parchetelor si cum vor raspunde magistratii care gresesc

Revenirea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, ca in vremea guvernului Adrian Nastase, cand ministru era Rodica Stanoiu, este una controversata.

"Propunerea MJ, acum cateva minute: Inspectia Judiciara trece la Ministerul Justitiei. Mi se pare cea mai dura propunere. Inspectia Judiciara era la MJ pana in 2005, apoi a fost la CSM pana in 2012, dupa care a devenit institutie independenta. Acum se doreste sa se revina la sistemul dinainte de reforma din 2005", a postat pe Facebook judecatorul Cristi Danilet, unul dintre specialistii care au comentat subiectul pe retelele de socializare.

In ultimii ani, Inspectia Judiciara s-a pronuntat in mai multe cazuri importante, semnaland, printre altele, faptul ca mai multi politicieni si demnitari au incalcat independenta justitiei sau hotarand excluderi din magistratura, cu acordul CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Toade CSM Inspectia Judiciara, #Inspectia Judiciara Ministerul Justitiei , #ministrul Justitiei