Incepe-ti ziua zambind cu... Tudorel Toader - Comicarii si povesti din lumea paralela

Sambata, 24 Februarie 2018, ora 08:30
15474 citiri
Incepe-ti ziua zambind cu... Tudorel Toader - Comicarii si povesti din lumea paralela
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministrul Justitiei Tudorel Toader si-a luat joi inima-n dinti si, de la inaltimea demnitatii sale (vezi foto), ne-a prezentat in sfarsit raportul asupra activitatii DNA - un raport ce a depasit cu mult asteptarile fiecaruia dintre noi.

Dupa luni de zile de asteptare si de tergiversari anuntate tihnit si batraneste, dl Toader a creat, la prezentarea in final a raportului, un adevarat spectacol, dramatic pentru actori si spectatori, in feluri diferite.

Iar daca ceea ce s-a intamplat dupa declaratia de presa - aproape 24 de ore de scrisoare pierduta (pardon, raport!) - a fost doar mana destinului, pana si Universul a pus umarul pentru ca drama sa devina pentru unii roman politist, pentru altii, comedie pura.

Samanta comicului se afla insa in raport, a carui intriga se abate asupra cititorului ca un montagne russe: pasaje de fictiune, lumi paralele, urmate de inclestari sterile de cuvinte si culminand cu banalitati sforaitoare.

Citit cu detasare, raportul are pasaje memorabile, exprimari care fac o redutabila concurenta la Bancul Zilei.

Deci, astazi va indemnam sa zambim si sa ne uimim impreuna! Am facut mai jos o selectie a celor mai sugestive declaratii, grupate pe categorii tematice. Ordinea declaratiilor este aleatoare, pentru a evidentia o alta calitate unica a compozitiei - in orice ordine sunt aranjate frazele, textul are la fel de multa coerenta.

Categoria Hagi - Sa facem sa fie bine ca sa nu fie rau

  • In urma cu sase luni, se implineau sase luni de la preluarea demnitatii de ministru al Justitiei, ne aflam impreuna, aici, in sala de consiliu de la MJ, cand prezentam directiile de modificare pentru Legile Justitiei.
  • Avem o justitie - unii spun ca este buna, altii spun ca este rea.
  • Nimeni nu este mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifica pe cele rele. Trebuie sa dezvoltam ceea ce este bun si sa eliminam ceea ce este rau.
  • Justitia trebuie sa fie egala pentru toti, trebuie sa fie in slujba cetateanului, trebuie sa fie buna, nu si rea!

Categoria Eminescu - fiind baiet parchete cutreieram

  • Personal, am inceput activitatea profesionala exercitand aceasta demnitate de procuror. Eram sef de promotie, mi s-a propus sa raman asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, prima Facultate de Drept infiintata in Romania, puteam sa optez pentru a fi judecator, notar sau avocat, insa am optat pentru demnitatea de procuror.
  • In activitatea sa de interpretare si aplicare a legii, procurorul trebuie sa realizeze un echilibru intre spiritul si litera legii, intre exigentele de redactare si scopul urmarit de legiuitor, fara a avea competenta de a se substitui autoritatilor competente in acest domeniu.

Categoria Barfa satului - daca am auzit-o, e adevarata

  • Pentru a obtine condamnari cu orice pret, procurorul sef al DNA a intrat, se pare, intr-un razboi personal cu Parlamentul, Guvernul, Curtea Constitutionala, cu politicienii si oamenii de afaceri, cu totii culpabilizati pentru pretinse interese obscure, de natura sa anihileze lupta anticoruptie.
  • Procurorul sef al DNA a folosit fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor.
  • Procurorul sef DNA a contestat astfel insasi Constitutia tarii, apreciind, in mod unilateral, asupra necesitatii incriminarii unor fapte care, potrivit deciziilor Curtii Constitutionale, este contrara Constitutiei. Este evident ca luarea de pozitie a dnei Laura Kovesi, in acel context, nu a fost una de analiza si identificare a unor solutii in lumina deciziilor Curtii, ci de critica fatisa a acestora, in pofida intregului cadru constitutional care contureaza rolul si competenta Curtii Constitutionale.

Categoria Patrie si oroare - manipularea intergalactica

  • Fara a reda in detaliu numeroasele iesiri publice ale procurorului sef DNA cu privire la Legile Justitiei, afirmatiile de o gravitate fara precedent si nereale ale sefei DNA au afectat iremediabil imaginea Romaniei. Acestea sunt de natura sa creeze o imagine deformata, falsa, asupra realitatii de fapt si de drept din Romania, iar exemplele pot continua. Eu insumi am constatat efectele devastatoare ale tuturor acestor iesiri publice, cu prilejul participarii la dezbaterea care a avut loc in Parlamentul European, la Strasbourg, in data de 7 februarie 2018, pe marginea presupuselor amenintari la adresa statului de drept in Romania.
  • De-a lungul anului discursul sau intern si extern a evoluat catre un atac furibund la adresa institutiilor, politicienilor, oamenilor de afaceri. Intr-un interviu acordat Euronews, procurorul sef DNA s-a lansat intr-o critica dura la adresa unor proiecte de legi aflate in dezbatere parlamentara, acuzand deopotriva politicienii si oamenii de afaceri ca lovesc impotriva efortului de curatare a uneia dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana.
  • Sunt afirmatii foarte grave, nesustinute macar cu vreun exemplu concret din proiectele de legi, afirmatii de natura a afecta nu doar imaginea justitiei din Romania, ci si a tarii. Articolul citeaza, de asemenea, o alta afirmatie extrem de grava a procurorului sef DNA, potrivit careia votul Legilor Justitiei va avea un serios impact asupra independentei justitiei si va avea ca rezultat controlul politic al activitatii procurorilor si obstructionarea luptei impotriva coruptiei.
  • Si mai recent, intr-un interviu acordat ziarului Libertatea, acelasi procuror sef al DNA a sustinut ca modificarile legislative discutate in Parlament sunt de fapt "un pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmarire penala de a descoperi si de a dovedi infractiuni", si ca "lupta anticoruptie va fi terminata", relevand o temere obsesiva, in esenta, pentru pierderea conducerii institutiei DNA.
  • Procurorul sef DNA s-a folosit de buna-credinta a reprezentantilor forurilor internationale, a cetatenilor acestei tari, raspandind in spatiul public informatii fara niciun suport real, legal, constitutional.
  • Si-a creat o imagine de erou al luptei anticoruptie pe acest fundament al bunei-credinte, si al lipsei de informare. Aceasta situatie nu poate continua intrucat vorbim, deja, de interesele nationale si protejarea acestora, iar orice autoritate publica ce o va tolera in continuare, isi va asuma actiunile desfasurate in detrimentul interesului national.
  • Noua ambasadori au venit intr-o singura zi la Ministerul Justitiei pe baza acelorasi suspiciuni iar Legile Justitiei au devenit subiect de "ingrijorare" predilect al unor Ambasade si publicatii internationale.
  • Se poate afirma ca, astfel de actiuni, care se bucura de credibilitate in randul populatiei si al partenerilor externi, tocmai datorita faptului ca DNA a functionat cu bune rezultate o perioada de timp, ridica problema afectarii interesului national.

Categoria Milostivirea - concluziile

  • Partea de concluzii a prezentului Raport se bazeaza, asadar, pe acumularile de la inceputul perioadei de referinta si pana in prezent, pe analiza actelor, faptelor, actiunilor concrete, inclusiv a declaratiilor publice ale procurorului sef DNA, reflectate in documente ale autoritatilor publice, la finalul unei perioade vizate prin Raportul Directiei de inspectie judiciara pentru procurori mentionat.
  • Din nou, in raport de dispozitiile legale care constituie temei al revocarii, comunicarea publica in sensul aratat, de natura a sustine aceeasi exercitare a conducerii institutiei cu incalcarea limitelor de competenta ale acesteia se incadreaza intre motivele care justifica revocarea conducatorului institutiei respective, adica a procurorului sef DNA.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#raport Toader revocare Kovesi DNA, #gafe raport Toader DNA , #ministrul Justitiei