Judecatorii din Cluj au dezbatut modificarile la Legile Justitiei: Ce resping si cu ce sunt de acord

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 11:35
3566 citiri
Judecatorii din Cluj au dezbatut modificarile la Legile Justitiei: Ce resping si cu ce sunt de acord
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Adunarea Generala a judecatorilor de la Tribunalul Cluj a dezbatut, miercuri, la cererea CSM, propunerile de modificare a legilor Justitiei asumate de ministrul Tudorel Toader, respingand o parte dintre initiativele ministrului.

Astfel, Adunarea Generala a judecatorilor de la Tribunalul Cluj nu este de acord cu trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei si nici cu impunerea unui prag de varsta si de vechime pentru candidatii la INM, scie pe Facebook judecatorul Cristi Danilet, judecator la Tribunalul Cluj si fost membru al CSM.

De asemenea, judecatorii clujeni si-au mai exprimat opinia ca "ministrul Justitiei trebuie eliminat cu totul din cariera procurorilor".

"Nu suntem de acord sa se implice in procedura de numire a sefilor din M.Public; selectia conducerii de la PICCJ, DNA, DIICOT trebuie sa aiba loc intocmai ca cea pentru conducerea ICCJ", mai scrie judecatorul Danilet.

In plus, alte opinii au mai vizat, printre altele, desfiintarea parchetelor si instantelor militare, interzicerea delegarii procurorilor pe verticala sau eliminarea institutiei personalului asimilat magistratilor.

Pe de alta parte, judecatorii clujeni nu sunt de acord nici cu interzicerea reincadrarii magistratului pensionat.

"Nu suntem de acord ca ministrul sa poata da indrumari scrise decat daca au caracter general si nu vizeaza o cauza anume (...) Ministrul Justitiei trebuie eliminat dintre titularii actiunii disciplinare impotriva magistratilor", au mai stabilit judecatorii clujeni.

In schimb, acestia sunt de acord cu alte propuneri facute de Tudorel Toader, cum ar fi verificarea psihologica regulata a magistratilor sau cu pastrarea locuintelor de serviciu de catre magistrati doar pe perioada exercitarii functiei.

"Suntem de acord cu prevederile privind raspunderea materiala a magistratilor, dar cu prevederea unei durate maximale de timp cand ar putea fi initiata actiunea in regres din partea Statului si numai dupa ce se stabileste reaua credinta sau grava neglijenta a magistratului intr-o procedura penala sau disciplinara, distincta", au mai decis judecatorii clujeni.

Desi initial a declarat ca asteapta doar avizul consultativ dar obligatoriu al CSM pentru proiectul propus, dar nu este interesat de alte opinii, de exemplu ale procurorilor, dupa discutiile cu ambasadorii SUA si Marii Britanii, ministrul Tudorel Toader si-a nuantat declaratiile, spunand ca "un proces consultativ extins este in derulare".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#judecatori Cluj legi Justitie Toader , #ministrul Justitiei