Ministerul Justitiei a avizat negativ proiectul de lege privind modificarea conflictului de interese

Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 13:34
5574 citiri
Ministerul Justitiei a avizat negativ proiectul de lege privind modificarea conflictului de interese
Foto: Ziare.com

Ministerul Justitiei a avizat negativ modificarile aduse in Parlament proiectului de lege privind conflictul de interese, a declarat miercuri ministrul Tudorel Toader.

"Noi am dat un aviz negativ la proiectul de lege, pentru ca proiectul de lege despre care am vorbit astazi se refera si la modificarea articolului 301 si articolului 308 privind conflictul de interese.

De la noi, sub semnatura mea, a plecat o avizare negativa, de nesustinere a proiectului de lege, pentru ca venim cu proiectul nostru prin care le punem in acord. Este adevarat ca noi ramanem aici in limita deciziilor CCR, dansii, legiuitorul, au deplina libertate sa modifice mai mult decat limitele deciziilor CCR. Legiuitorul are bariera Constitutiei", a afirmat ministrul Justitiei, in cadrul unei conferinte de presa.

El a adaugat ca legislatia din Romania de multe ori nu are coerenta, motivul fiind modificarile survenite pe parcurs.

"Am vorbit si cred cu convingere faptul ca avem un fel de inflatie legislativa. Am repetat si repet faptul ca legislatia, de aceea avem o practica neunitara, pentru ca legislatia noastra de multe ori n-are coerenta, n-are cursivitate, pentru ca multe modificari survin pe parcurs, modificari de natura sa adauge, sa elimine, sa rezolve ceva punctual in textul de lege, fara ca ele sa se completeze, sa aiba si coerenta.

Asta este procedura noastra parlamentara, are cineva o initiativa care punctual poate sa fie buna, dar numai pe fragmentul acela de lege", a explicat Tudorel Toader.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat raport favorabil, marti, unui proiect de lege de modificare a Codului Penal, inlocuind "conflictul de interese" cu sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane", din titlul articolului 301 din Codul Penal.

Articolul modificat in comisie prevede ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani".

In legea in vigoare, articolul 301 prevede ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#ministerul Justitiei aviz negativ conflict interese, #dezincriminare conflict interese, #Tudorel Toader aviz negativ conflict interese , #ministrul Justitiei