Ministrul Justitiei spune ce ar fi facut, daca era in locul lui Iordache, cu controversata ordonanta 13

Joi, 09 Martie 2017, ora 10:20
6214 citiri
Ministrul Justitiei spune ce ar fi facut, daca era in locul lui Iordache, cu controversata ordonanta 13
Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca n-ar fi dat OUG 13 noaptea. In plus, el este de parere ca o ordonanta de urgenta nu ar trebui sa intre in vigoare imediat ce este publicata in Monitorul Oficial, ci dupa cel putin o zi, astfel incat cetatenii si juristii sa afle care sunt prevederile ei si sa le poata aplica.

Declaratiile au fost facute la TVR, in conditiile in care Tudorel Toader a fost intrebat despre controversata ordonanta de urgenta 13, initiata de predecesorul sau, Florin Iordache, si care a scos sute de mii de romani in strada.

Intrebat ce ar fi facut daca ar fi fost in locul lui Florin Iordache, Tudorel Toader a spus ca poate nu ar fi dat-o in acelasi moment - "adica la 11 noaptea".

"In chip firesc, cand nu sunt conditii exceptionale, legiuitorul legifereaza ziua", a declarat el.

Totodata, Tudorel Toader a sugerat ca ar fi mai bine daca o OUG nu ar intra in vigoare imediat ce e publicata in Monitorul Oficial.

"M-am uitat la continutul reglementarii, m-am uitat la oportunitatea reglementarii, la limitele de constitutionalitate si sigur am ramas cu o nedumerire, pe care o am si astazi. (...) O ordonanta de urgenta intra in vigoare asa abrupt, in ziua in care se publica in Monitorul Oficial, mai fiind indeplinita conditia aceea de depunere la Parlament. Si atunci a intrat in vigoare chiar in ziua respectiva. Eu am o mai veche parere, mi-o pastrez, si cred ca intr-un viitor se va confirma ca am dreptate.

Adica ordonanta sa nu intre in vigoare chiar in ziua in care se publica pentru ca sunt niste reguli stabilite si de Curtea Europeana, de jurisprudenta, de Constitutie, ca legea trebuie sa fie previzibila, predictibila, clara, s-o inteleaga romanul ca sa poti sa-i ceri s-o respecte. Dar daca o ordonanta intra in vigoare azi la pranz, dimineata, seara, fiti de acord ca nu tot romanul are acces (poate uneori nici noi, juristii) s-o citeasca imediat, s-o inteleaga imediat, s-o respecte imediat", a subliniat ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a facut comparatie intre legi si ordonante.

"Daca legea intra in vigoare la 3 zile de la publicarea in Monitor, adica ii dai 3 zile sa o avem, s-o cunoastem, sa se aseze, s-o cunoastem, s-o intelegem, atunci si ordonantei trebuie sa ii dai macar o zi", a spus ministrul Justitiei.

Conform Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa, "Ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara".

In Piata Victoriei au fost proteste non-stop incepand din 31 ianuarie, cand Guvernul Grindeanu a adoptat OUG13.

Un protest de amploare este anuntat si pentru duminica seara, sub titul: "Stop Joc. In democratie, coruptii stau la puscarie".

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Tudore Toader ordonanta 13, #Tudorel Toader intrare vigoare ordonante , #ministrul Justitiei