Ministrul notar, cel cu dosar. Urmeaza o suspendare?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 09:50
31019 citiri
Ministrul notar, cel cu dosar. Urmeaza o suspendare?

Raportul GRECO si Raportul preliminar in privinta Legilor Justitiei al Comisiei de la Venetia, din care ministrul Tudorel Toader face parte, au subliniat necesitatea ca CSM, ca organism constitutional garant al independentei Justitiei, sa aiba un rol important in procesul de numire si revocare a procurorilor sefi.

Si, totusi, ministrul Toader s-a dedat la o sfidare absolut fara precedent la adresa CSM, din care face parte ca membru de drept, in chiar privinta numirii unui procuror sef. Dl Toader a eliminat, practic, CSM din procesul de numire a procurorului sef DNA.

"Astept momentul cand va fi audiata (in CSM - n.red.), voi fi prezent si sustin candidatura dansei (Adina Florea - n.red.), astept decizia si avizul. Personal, cred cu toata convingerea de astazi ca avizul va fi unul negativ, dar eu imediat ce-l primesc trimit la presedinte candidatura doamnei procuror", a spus dl Toader la Antena3.

Desigur ca avizul CSM este consultativ, dar, intr-o societate normala, un actor politic de buna credinta, care chiar doreste sa ia cea mai buna decizie, este interesat de acest aviz profesional, din partea singurului for care are cu adevarat capacitatea sa evalueze un candidat.

Consultativ nu inseamna inutil, pentru ca legea nu prevede nimic inutil. Dar dl Toader a transformat consultativ in inutil contrazicand fundamental directia data de Comisia de la Venetia in care s-a (practic) autonumit din nou anul acesta. Si dupa ce i-a sfidat astfel explicit, dl Toader vorbeste despre discutia cu reprezentantii Comisiei pe tema Codurilor Penale in termeni de "colegiala". Tupeu, nu gluma!

Si nu e prima data cand dl Toader arunca in derizoriu organismul de rang constitutional numit CSM, garantul independentei Justitiei. A initiat OUG pentru repunerea in fruntea Inspectiei Judiciare a inspectorilor Netejoru si Stan fara ca aceasta sa aiba avizul CSM.

Dl Toader acuza CSM si spune ca e vina lui pentru ca n-a avut cvorum pentru a-l emite. N-a avut in prima saptamana, dar CSM avea 30 de zile la dispozitie, potrivit legii, sa-l emita.

Legea si colaborarea loiala intre institutii, atat de draga lui, l-ar fi obligat pe ministrul Toader nu neaparat sa tina cont de sensul avizului consultativ, dar sa il astepte in termenele legale, sa il analizeze respectuos si abia dupa aceea sa emita un punct de vedere.

Dl Toader si-a dat practic jos si ultima aparenta de profesionalism, constitutionalism si decenta pentru a se arata in toata splendoarea politrucului.

Dar pentru cine a trecut dl Toader Rubiconul?

Dna Florea, pe care o va propune cu orice pret la sefia DNA, este asociata de presa cu sifonarea catre Darius Valcov a protocolului secret din 2016. Acesta provine, in mod cert dupa numarul de identificare, de la Parchetul Curtii de Apel Constanta, unde dna Florea avea, ca procuror general adjunct, atributia de a lucra cu documentele clasificate.

Surse judiciare spun ca ar fi cunoscuta si filiera prin care documentul ar fi calatorit de la dna Florea la dl Valcov. Poate ca acuzatia nu se va dovedi, dar mi se pare surprinzator ca dl ministru este total neinteresat de ea. Adica nu are nicio rezerva ca i-ar putea propune presedintelui un procuror sef DNA infractor?

Sau poate tocmai ca aceasta este si ideea. Sa ofere un prim candidat pe care niciun presedinte responsabil sa nu il poata numi in functie (e drept ca niciun presedinte responsbil nu o putea numi premier pe dna Dancila) pentru ca a doua propunere, asupra careia sa isi aroge veto, sa mearga ca unsa.

Dl Dragnea a spus deja ca "DNA nu mai e", iar dl Toader trebuie sa se ocupe de asta.

In ceea ce priveste conducerea Inspectiei Judiciare, pentru care profesorul Toader a emis o OUG profund neconstitutionala, dupa cum atrage atentia chiar CSM intr-o solicitare catre Avocatul Poporului, ea este bratul armat al ministrului si al PSD in Justitie.

Ar fi amuzant, daca nu ar tragic, ca Tudorel Toader emite o ordonanta neconstitutionala, cu dedicatie, cu eludarea avizului CSM pentru cei doi sefi ai IJ care au semnat in 2016 protocolul cu SRI, protocol inca nedesecretizat si singurul la care CSM inca nu a avut acces.

Asta in timp ce acelasi ministru Toader vrea sa revoce un procuror general pe motiv de protocol din 2016.

Si, din nou, dl Toader dovedeste ca are o aplecare catre suspectii de infractiuni, pentru ca si Lucian Netejoru este acuzat de fals in declaratii, unul care nu a mai putut sa fie anchetat pentru ca era prescris.

Dar CAB a refuzat sa schimbe temeiul clasarii dosarului in fapta nu exista, desi dl Netejoru a cerut acest lucru. Deducem ca fapta inspectorului sef preferat de Toader exista, dar nu poate fi anchetata.

Arbitrariul anchetelor, jumatate infirmate in CSM si chiar in instanta - dupa cum recent s-a intamplat cu procurorii DNA Bulancea, Dimitru si Uncheselu hartuiti de IJ pentru ancheta in cazul OUG13 si achitati definitiv de ICCJ - si-a atins deja unul dintre scopuri.

Si acesta este teroarea care a cuprins sistemul judicar. Primesc semnale de la judecatori cu experienta, oameni care au vazut multe si nu au genunchi de guma, ca se asteapta sa fie executati fie de Inspectia Judiciara, fie de viitoarea sectie pentru magistrati, deci de plutoanele de executie ale Puterii.

Se discuta la vedere despre faptul ca primele tinte sunt judecatorii Cristina Tarcea si Bogdan Mateescu, ambii verificati de IJ pentru declaratii critice la adresa lui Tudorel Toader, pentru destabilizarea CSM. Nu poti sa iti faci meseria convins ca esti vanat.

In plus, cum sa-l schimbi pe inspectorul sef atat de ascultator tocmai cand insusi Liviu Dragnea i-a cerut sa stabileasca faptul ca e o victima a protocoalelor? Are treaba dl Netejoru, cum sa plece?

Dar atractia dlui Toader pentru potentialii infractori poate avea o explicatie simpla. Este si domnia sa un posibil infractor in chestiunea accederii in corpul notarilor publici pentru care PICCJ a deschis un dosar penal.

Povestea aceea este extrem de puturoasa. Ministrul Toader nu numai ca si-a pus un secretar de stat sa semneze numirea sa in functia de notar, dar l-a pus si sa suplimenteze un post de notar cu dedicatie, in Iasi.

Daca a-ti crea un post pe care sa-l ocupi fara concurs prin semnatura adjunctului tau nu e un abuz in serviciu, atunci nu stiu ce mai e abuz.

Si daca e abuz, si daca dl Toader devine suspect, in secunda a doua poate fi suspendat din functie de presedinte.

Dl Toader este probabil cel mai sinistru ministru al Justitiei, cel putin de la Rodica Stanoiu incoace, desi concurenta cu figurile odioase ale trecutului neguros al Justitiei este foarte stransa. A facut cat de mult rau putea sa faca pentru a distruge tot ce s-a construit cu greu in ani si ani de progrese lente si va lasa in urma lui numai ruine fumegande.

Da, este adevarat ca dl Toader s-a opus pana acum ordonantei de gratiere si amnistie, insa nu cred ca a facut-o dintr-o farama de respect pentru Justitie, pentru ca nu-l suspectez a o avea. Cel care nu o vrea este patronul lui politic, Calin Popescu Tariceanu, care nu are niciun interes sa se incurce cu aceasta OUG care va provoca o explozie sociala si reactii externe pe masura.

Dimpotriva, Calin Popescu Tariceanu are tot interesul sa il vulnerabilizeze pe Dragnea si sa destabilizeze PSD, care sa vada in el unicul lider de urmat. Daca CPT dadea ordin de ordonanta, nu am nici cea mai mica indoiala ca Tudorel Toader batea din calcaie si executa.

Intr-un fel, dl Toader este deja notar in functie. El nu face decat sa consemneze, ca un notar, vointa stapanilor politici materializata in ordine, propuneri, sesizari si ordonante. Doar ca un notar are grija ca vointa consemnata sa fie una legala, aspect care pe dl Toader nu-l cred ca il intereseaza.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#Toader notar urmarire penala, #Toader CSM aviz , #ministrul Justitiei