Ministrul Toader ii santajeaza pe procurori? Smecheria evaluarii care nu a fost

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 30 Martie 2017, ora 06:29
23522 citiri
Ministrul Toader ii santajeaza pe procurori? Smecheria evaluarii care nu a fost

Prin demersul evaluarii dlui Lazar si a dnei Kovesi, cred ca ministrul Justitiei s-a bagat singur intr-o situatie din care nu prea avea cum sa iasa bine sub aspectul imaginii, chiar daca si-a dat silinta sa multumeasca pe toata lumea.

Teama mea e ca prin raportul in sine si concluzia acestuia, cam contradictorii, nu a reusit, de fapt, decat sa enerveze pe mai toata lumea.

In primul rand, trebuie spus ca temeiul constitutional al evaluarii procurorilor sefi invocat de dl Toader, adica art. 132 din Constitutie, potrivit caruia "procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei", nu acopera toate situatiile, pentru ca daca le-ar acoperi ar insemna ca ministrul ar putea sa-i demita, sa-i numeasca, sa-i sanctioneze, ceea ce nu e deloc asa.

Limitele autoritatii ministrului, strict administrative, sunt trasate de Legea 303/2004 si Legea 304/2004. Deci acolo e, de fapt, sediul materiei autoritatii ministrului Justitiei.

Art 69 din Legea 304, la care a facut trimitere si ministrul, ii permite intr-adevar sa evalueze procurorii-sefi sub aspect managerial, dar numai prin procurori anume desemnati. Ei au lipsit insa, ministrul spune ca a facut singur evaluarea, deci s-a aflat in afara procedurii.

Cat de serioasa a fost aceasta evaluare neprocedurala, ca un fel de opinie personala, cred ca ne spune chiar faptul ca Laura Codruta Kovesi a fost chemata luni spre seara, adica dupa ce ministrul anuntase, luni dimineata, ca evaluarea e gata.

Trecand la raportul propriu-zis, acesta mi s-a parut o critica laudativa la adresa deciziei CCR privind conflictul DNA-Guvern, incarcata de terminologie pretioasa, de consideratii savante si interpretata cu tot felul de artificii comice pentru a tine publicul cat de cat treaz.

Eu una nu stiu, la fel ca presedintele Iohannis de altfel, unde este derapajul institutional invocat de ministru si, cat timp domnia sa nu a dat exemple concrete, nici nu mi-a dat vreo sansa sa ma lamuresc, ci doar sa-l cred pe cuvant ceea ce nu pot, pentru ca nu e la catedra, ci in Guvern.

Dar pe de-o parte asta trebuiau sa auda urechile infierbantate ale celor care au in cap numai revocarea dnei Kovesi, pentru a inghiti pilula amara din final, ca revocarea a cazut in Ocean, ca sa zic asa. Oceanul Atlantic, as zice. Dar nu stiu daca definitiv. Pe de alta parte, dl Toader si-a lasat deschisa o mare oportunitate.

De ce nu revocare acum? Pentru ca asta ar fi provocat efecte interne si externe grave si ar fi fost vazuta, cel mai probabil, ca o continuare a asaltului asupra Justitiei inceput in ianuarie, in conditiile in care asupra deciziei Curtii insasi planeaza suspiciunea de abuz, rezultata inclusiv din opinia separata a judecatorului CCR Livia Stanciu.

Dar faptul ca a ridicat asteptarile, ca a creat speranta prin aceasta falsa evaluare a facut pastila imposibil de inghitit, indiferent de dulceata invocarii derapajelor, si, ca urmare, i-a atras niste reactii extrem de dure.

Dupa anunt, la Antena 3 mi s-a parut ca era o combinatie de prohod si camera de garda a unui spital de psihiatrie, adica intre disperare si isterie.

Dar cel care parea literalmente in pragul apoplexiei a fost Traian Basescu, care l-a calificat pe ministrul Justitiei drept "sluga" si "martafoi", intr-o serie de iesiri publice socante chiar pentru stilistica domniei sale. Este o atitudine care mie nu face decat sa imi confirme ca, intr-adevar, dupa cum suspectam, domnia sa fost creierul operatiunii inceputa cu plangerea lui Calin Popescu Tariceanu la CCR si care trebuia sa se incheie cu propunerea de revocare.

Personal sunt convinsa ca pentru a deschide calea revocarii, motivarea trebuia sa arate cum a aratat, dar, ghinion, n-a iesit. Dar faptul ca a esuat, cel putin deocamdata, nu inseamna ca un rau imens nu a fost facut prin Decizia 68/2017 a CCR, in primul rand prin imunitatea acordata para-constitutional ministrilor, care de acum pot acoperi cu OUG orice infractiune.

Dar eu cred ca pericolele sunt departe de a fi depasite, doar ca actualul ministru le mentine calde cu mult mai abil.

Tudorel Toader a anuntat ca va monitoriza activitatea procurorilor, invocand acelasi articol extrem de larg din Constitutie, dar refuzand sa explice in ce mod concret, prin ce procedura. La fel ca aceea de acum?

Pentru ca acum aprecierile personale ale unui ministru, functie politica, asupra activitatii unui procuror, fara a se baza pe procurorii desemnati in baza art 69 din Legea 304 pot fi un inceput de abuz si incalcare a independentei lor.

Nu pot decat sa sper ca dl Toader nu tinteste sa incalece parchetele si sa tina intr-un sah permanent sefii acestora.

Mai mult, in finalul raportului, Tudorel Toader scrie: "Rezultatele negative pe linia acestei raportari pot repune in discutie in viitor, in raport de faptele constatate, oportunitatea revocarii conducatorilor institutiilor vizate ori a altor masuri institutionale, in conformitate cu Constitutia si legea".

Mie imi suna a santaj. Sau a asteptare a momentului in care legea ar fi alta si presedintele ar fi scos din carti. Interesant ca fraza aceasta care incheie raportul nu a fost citita in declaratia de presa, printre glumite.

Este un lucru pe care cred ca trebuie sa-l urmarim cu atentie cu atat mai mult cu cat "premierul a cerut sa fie informat constant in legatura cu rezultatele monitorizarii continue asupra activitatii procurorilor, pe care a decis sa o instituie domnul ministru al Justitiei", potrivit unui comunicat al Guvernului. De ce sa fie informat?

De data asta tabara antiJustitie cred ca se simte pacalita si nu stie cum sa-si ia inapoi osanalele la adresa ministrului Toader, dar razboiul e departe de final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Tudorel Toader evaluare Augustin Lazar, #Tudorel Toader evaluare Laura Codruta Kovesi , #ministrul Justitiei