Ministrul Toader raspunde criticilor dupa marea eliberare: Proiectul a fost trimis Parlamentului inainte de investirea mea

Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 09:08
4613 citiri
Ministrul Toader raspunde criticilor dupa marea eliberare: Proiectul a fost trimis Parlamentului inainte de investirea mea
Foto: Hepta.ro

Ministrul Justitiei Tudorel Toader raspunde intr-o postare pe Facebook criticilor referitoare la impactul legii care permite eliberarea detinutilor cazati in spatii de detentie necorespunzatoare.

El afirma ca proiectul de lege a fost trimis de Guvern Parlamentului inainte ca el sa preia portofoliul Justitiei, ca studiul de impact se face in procedura de legiferare si ca CCR a respins criticile de neconstitutionalitate la adresa proiectului.

In postarea intitulata "Simple precizari privind recursul compensatoriu", Toader incepe prin a spune ca la data de 17 noiembrie 2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justitiei a inaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

El puncteaza apoi ca la data de 29 noimbrie 2016, prin Hotararea nr. 1533, plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege, cu observatiile mentionate in anexa atasata fisei proiectului de la Senat.

"La punctul 2 din aviz se prevede faptul ca, in principiu, masura compensatorie propusa nu ar trebui sa devina incidenta doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerata executata in vederea acordarii liberarii conditionate. In opinia Plenului, compensatia pentru persoanele care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa devine efectiva doar daca masura propusa de proiectul de act normativ vizeaza considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicata, pentru fiecare perioada de 30 zile executate in spatiul necorespunzator", mentioneaza ministrul.

Un alt argument al sau a fost: "Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern catre Senat, prima camera sesizata, la data de 31.01.2017, data anterioara investirii mele in demnitatea de ministru al Justitiei".

Tudorel Toader precizeaza si ca forma initiala a legii prevedea faptul ca, "in vederea acordarii liberarii conditionate, la 30 de zile de pedeapsa executata in conditii necorespunzatoare, se considera executate 3 zile de pedeapsa, iar raportarea se facea la 3 mp pentru fiecare detinut".

Alte argumente ale sale sunt acelea ca "CCR a respins criticile de neconstitutionalitate" si ca "studiul de impact se face in procedura de legiferare si nu in faza de aplicare a legii".

Peste 500 de detinuti au fost eliberati joi, in prima zi de la intrarea in vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anuntat, vineri, ministrul Justitiei, Tudorel Toader. El a spus ca aceasta cifra este mare si i-a depasit asteptarile, pentru ca nu credea ca "impactul va fi atat de mare".

Legea privind recursul compensatoriu prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#eliberare detinuti Tudorel Toader, #detinuti conditii improprii eliberati , #ministrul Justitiei