Monica Macovei: Tudorel Toader a ales sa fie de partea penalilor. Si-a batut joc de Uniunea Europeana

Joi, 19 Octombrie 2017, ora 17:45
4293 citiri
Monica Macovei: Tudorel Toader a ales sa fie de partea penalilor. Si-a batut joc de Uniunea Europeana
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Europarlamentarul Monica Macovei il acuza pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca nu a transpus "complet si fidel" in Codul Penal Directiva europeana privind confiscarea extinsa.

"Solicit Guvernului sa transpuna in mod complet si fidel Directiva confiscarii extinse.

Tudorel Toader si-a batut joc de Directiva confiscarii extinse, de Uniunea Europeana si de romanii cinstiti care cer de multi ani confiscarea banilor, nu numai pedepse cu inchisoare, indiferent pe ce nume le-au pus condamnatii (confiscarea de la terti) si punerea sechestrului pe bani si averi inca de la inceputul anchetelor, pentru a nu ajunge la decizii definitive de confiscare cand banii si bunurile s-au evaporat si nu mai este nimic de confiscat", arata Monica Macovei pe Facebook.

Europarlamentarul, fost ministru al Justitiei, atrage atentia asupra faptului ca in proiectul asumat de Tudorel Toader, adoptat de Guvern si trimis la Parlament, scrie de mai multe ori ca "nu face obiectul prezentului proiect" transpunerea anumitor prevederi din respectiva directiva.

"Daca la marea majoritate a articolelor din Directiva confiscarii extinse Tudorel Toader a scris 'Nu face obiectul prezentului proiect', de ce a sustinut public ca a transpus Directiva europeana? Pe cine vrea sa pacaleasca?", se intreaba Monica Macovei cu privire la Tudorel Toader.

Monica Macovei sustine ca in forma actuala, proiectul de lege poate fi rezumat prin "avem corupti, dar nu le luam banii" si la "condamnatii raman tot bogati si romanii tot saraci".

"In asa-zisa transpunere a Directivei confiscarii extinse, Tudorel Toader a ales clar sa fie de partea penalilor. Cele cateva articole modificate din Codul Penal si prezentate de Toader ca fiind transpunerea Directivei nu au legatura cu Directiva europeana. Directiva punerii sub sechestru si a confiscarii nu este transpusa deloc si banii furati nu se intorc la oameni", mai scrie pe Facebook Monica Macovei.

In plus, europarlamentarul a postat pe blog principalele puncte care dovedesc, in opinia sa, ca Tudorel Toader nu ar fi facut ce era obligat sa faca.

De exemplu, "nu se poate aplica 'Confiscarea extinsa' prevazuta in Directiva, pentru ca Toader a eliminat cuvantul 'ilicit' din Directiva si l-a inlocuit cu termenul 'infractional'. Iar termenul 'infractional' inseamna comiterea unei noi infractiuni care sa duca la o noua condamnare si numai la confiscarea banilor furati prin acea infractiune, cum era anterior Directivei, cum este si acum", explica Monica Macovei, printre altele.

In aceste conditii, Monica Macovei atrage atentia ca Romania risca sa fie supusa unei noi proceduri de infringement.

"Nu stim daca Tudorel Toader a informat Guvernul ca a transpus doar cateva articole din Directiva confiscarii extinse, si acelea prost, sau daca prim-ministrul si-a insusit acest text in cunostinta de cauza. Tudorel Toader stie insa ca acest simulacru de transpunere va atrage o noua procedura de infrigement din partea Comisiei Europene.

Este acest lucru asumat, odata cu trimiterea proiectului in Parlament, pentru a trage de timp inca 2-3 ani, astfel incat cei care au furat banii oamenilor sa si-i puna la adapost? Proiectul de lege se afla inca la Senat, prima camera sesizata, care are termen luna noiembrie pentru adoptare. Solicit Guvernului sa propuna un text care sa fie fidel reglementarii europene", mai spune Monica Macovei.

Informatiile oficiale existente in acest moment arata ca statul a reusit sa recupereze doar o mica parte din prejudiciile constatate definitiv in instata in cazul marilor procese de coruptie, cu toate ca unele nume sonore au fost deja liberate conditionat cu mult inainte de termen.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Tudorel Toader confiscare extinsa , #ministrul Justitiei