Motiunea impotriva lui Tudorel Toader a picat - Vezi cine cum a votat

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 12:32
20042 citiri
Motiunea impotriva lui Tudorel Toader a picat - Vezi cine cum a votat
Foto: captura video Camera Deputatilor

Motiunea simpla depusa de Opozitie impotriva ministrului Justitiei, Tudorel Toader, a picat la vot miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, toti deputatii prezenti ai coalitiei PSD-ALDE, precum si cei ai UDMR votand impotriva.

Din totalul de 329 de deputati au fost prezenti la vot 282, dintre care 99 au votat "pentru", 171 au votat "impotriva", 5 deputati s-au abtinut si 7 au refuzat sa voteze.

Pentru a fi adoptata motiunea, era nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul deputatilor prezenti, conform regulamentului Camerei Deputatilor.

Foto: site Camera Deputatilor

Toti deputatii PSD, ALDE si UDMR au votat impotriva, conform votului electronic inregistrat pe site-ul Camerei Deputatilor.

Printre cei care au votat impotriva motiunii au fost liderul PSD Liviu Dragnea si seful UDMR Kelemen Hunor.

Si in tabara Opozitiei a existat unanimitate, toti deputatii PNL, USR si PMP prezenti votand pentru motiune. Neafiliatii si reprezentantii minoritatilor au avut opinii diverse.

De asemenea, prezenta la vot a fost foarte buna.

Grupuri parlamentare din Camera Deputatilor:

PSD - 149 membri

PNL - 67 membri

USR - 27 membri

UDMR - 21 membri

ALDE - 19 membri

PMP - 13 membri

Minoritati - 17 membri

Neafiliati - 16 membri

De la ultimele alegeri, din 2016, si pana in prezent, Opozitia a depus la Camera Deputatilor 17 motiuni simple si toate au picat la vot.

Contrar atitudinii adoptate in ultimii ani, Liviu Dragnea a anuntat public marti seara ca deputatii PSD vor vota potrivit propriei lor constiinte, nu conform unei decizii luate in partid sau in coalitie. De asemenea, intrebat daca isi asuma riscul ca motiunea sa treaca, Dragnea a replicat ironic: "Nu pot sa intorc niciodata mana la spate deputatilor PSD".

Oricum, adoptarea unei motiuni simple nu ar duce automat si la demiterea ministrului criticat de Parlament, ci obliga doar la rezolvarea problemelor semnalate, lucru mentionat si intr-o decizie a Curtii Constitutionale din 2007.

"Cel de al treilea tip de motiune, cunoscut in legislatia si practica mai multor tari, respectiv, motiunea individuala, nu este prevazut de Constitutia Romaniei. Motiunea individuala are efecte juridice similare celor ale motiunii de cenzura, dar nu asupra intregului Guvern, ci numai asupra unor membri ai acestuia, individualizati.

Ca atare, introducerea unei cereri privitoare la demiterea unui membru al Guvernului intr-o motiune simpla nu poate crea obligatii juridice pentru Guvern, primul-ministru sau alte persoane", se arata in decizia CCR.

Totusi, votul de astazi poate constitui un argument pentru negocieri privind rezolvarea disputelor interne din coalitia majoritara PSD-ALDE precum si in vederea remanierii anuntate de Viorica Dancila si Liviu Dragnea.

Citeste mai multe despre:

Tudorel Toader a fost in permanenta sustinut de Calin Popescu Tariceanu, chiar daca liderul ALDE a recunoscut public ca Ministerul Justitiei a revenit PSD la impartirea ministerelor, dupa castigarea alegerilor din 2016.

Pe de alta parte, ministrul Tudorel Toader este asteptat de doua zile sa prezinte public "procedura si graficul de numire a celui care ocupa postul de procuror general", asa cum s-a angajat singur, dupa declansarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazar.

Marti seara, Toader a amanat publicarea continutului dosarului de candidatura al lui Augustin Lazar pana dupa ce se da votul pe motiunea simpla depusa impotriva lui.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#motiune simpla Tudorel Toader , #ministrul Justitiei