Pe cine abureste ministrul Toader, de fapt?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 06:38
12936 citiri
Pe cine abureste ministrul Toader, de fapt?

La prima vedere, ministrul Tudorel Toader reprezinta o mare teapa, o "dauna totala" pentru alianta PSD-ALDE, dupa cum a fost deja afurisit de cei dezamagiti, ziaristi si politicieni.

Dna Cataniciu de la ALDE, aceasta amazoana a anti-justitiei cu hotarare definitiva de conflict de interese, se indoieste ca dl Toader ar mai reprezenta coalitia, iar prin PSD i se cere demisia.

Reprosurile sunt, in principiu, doua. Intai ca nu a propus revocarea dnei Kovesi si a dlui Lazar dupa pasa servita de CCR in motivarea privind conflictul dintre Ministerul Public si Guvern, ceea ce, cum ne-cum, puterea si sutinatorii ei au mai inghitit avand in vedere raportul de evaluare destul de dur la adresa DNA.

Ceea ce pare de neacceptat este ca in proiectul de armonizare a Codului penal cu deciziile CCR, abuzul in serviciu nu are prag al prejudiciului. Mai mult, ministrul a argumentat apasat impotriva necesitatii acestui prag:

"Ii lasi judecatorului libertatea de a aprecia ca o fapta de abuz, cu o anumita consecinta pagubitoare, este infractiune sau nu. De aceea, judecatorul are libertatea de apreciere, tine seama de personalitatea, persoana faptuitorului, de gravitatea faptei, de imprejurarea ca este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecatorul poate sa dea suspendare in executarea pedepsei, poate sa amane aplicarea pedepsei, dupa cum procurorul poate sa renunte la urmarirea penala".

Asadar, ministrul Toader, fostul judecator CCR, primit cu osanale in functie si periat ca autoritate profesionala absoluta, infirma fara echivoc insasi ratiunea OUG 13, lucru care i-a si atras critici nervoase din partea dlui Iordache, nelasate, ce-i drept, fara replica.

Eu am remarcat ca simtul ridicolului nu este chiar punctul forte al dlui Iordache, dar a pretinde ca intelegi mai bine ce vrea sa spuna o decizie decat unul dintre autorii ei, dl Toader fiind judecator CCR la momentul adoptarii deciziei privind abuzul, mi se pare o autodepasire.

Culmea este ca socul provocat de dl Toader a generat si reactii hilare ca a judecatoarei Adina Lupea Aghinita (UNJR) care nu doreste libertatea despre care vorbeste ministrul si, practic, s-a declarat incapabila sa-si indeplineasca rolul de judecator: "Nu pot, prin astfel de abordari, sa intru in atributul puterii legiuitoare, sa ma subrog competentelor acesteia si sa decid de capul meu ce e infractiune sau nu. Ca exact asta as face. Legea trebuie sa imi spuna pana unde e infractiune si de unde nu mai este. Iar asta nu inseamna deloc o individiualizare a pedepsei in baza articolului 74 din NCP. Inseamna arbitrariu.".

Eu ma intreb ce a facut pana acum dna Lupea, cum a promovat dreptul penal la facultate, cum de a reusit sa judece pana acum intr-o asemenea bezna profesionala din care isi cere izbavirea? Cum se poate numi judecator acela care isi neaga tocmai dreptul si obligatia de evaluare a situatiilor concrete, la limita denegarii de dreptate, si prefera rolul de tonomat: bagi fisa bifata pe un orificiu, scoti solutia pe celalalt.

Deci una peste alta, soc, groaza si disperare. Pare ca dl ministru i-a aburit pe liderii coalitiei pana cand l-au pus in functie dupa care s-a sucit, i-a lasat cu buza umflata sigur ca nu prea poate sa fie evacuat fara un scandal major.

Pare, dar eu nu mi-as pune toti banii pe aceasta varianta, tocmai pentru ca dl Toader este atat de alunecos.

Da, este adevarat ca lipsa pragului este o lovitura, dar daca CCR va admite exceptia Bombonicai Prodana ex-Dragnea pe aceasta tema si va statua necesitatea pragului (nu m-ar mira la cat de politic se comporta Curtea), rezultatul va fi atins, fara ca Tudorel Toader sa-si fi asumat aceasta decizie cu cost de imagine, cel putin, foarte mare.

In plus, dupa cum zicea chiar dl Toader, pana la urma Parlamentul nu are decat sa faca ce vrea cu acest proiect, nu cred ca dl Toader se va lega cu lantul de gardul Parlamentului, doar ca nu vrea sa scoata acum castana din foc cu propria mana.

Avem si strania chestiune a auditului extern asupra activitatii parchetelor pentru care dl Toader nu a reusit sa indice un temei legal concret, pentru ca el nu exista si am explicat deja de ce.

Pe scurt, ministrul, dupa cum si recunoaste, nu poate dispune un control de fond la parchete. Cel mult il poate propune si doar CSM il poate dispune. De ce nu o face?

1. Pentru ca nu intentioneaza sa faca acest control, care intr-adevar ar bloca parchetele o vreme, si il invoca doar pentru a da cat de cat sperante coalitiei?

2. Pentru ca asteapta sa il poata dispune el insusi, in conditiile sale, dupa modificarea legii? Nu as exclude deloc aceasta varianta cat timp dl ministru ne-a anuntat ca lucreaza la modificarea legilor justitiei si a invocat repetat art 132 din Constitutie potrivit caruia "Procurorii isi desfasoara activitatea (...) sub autoritatea ministrului justitiei.".

Acest articol este un cadru constitutional general pentru o autoritate ale carei limite concrete sunt stabilite de legea speciala, in speta 303 si 304/2004. Intentioneaza ministrul sa schimbe aceste limite si sa sporeasca autoritatea dincolo de aspectele administrative de acum?

E drept ca ar fi riscant, avand in vedere ca orice incalcare a independentei procurorilor ar provoca un mare scandal, cel putin prin incalcarea obiectivelor fixate prin MCV. Dar nu mi se pare o ipoteza chiar de exclus.

3. Ministrul vrea sa tina acest control ca un fel de sabie a lui Damocles deasupra capului procurorilor. Pentru ca si atunci cand nu ai nimic de ascuns, nu te gandesti cu placere la un control de fond pe parcursul caruia sa stai cu toate dosarele pe masa, sa nu faci nimic altceva decat sa rapsunzi la toate intrebarile celor care controleaza fara sa fii sigur, in contextul politic actual, ca nu ti se va cauta nod in papura si vina inclusiv pentru colturile de pagina indoite.

Asadar, posibilitatea auditului nedefinit poate fi o forma de presiune si sah permanent care sa ii dea parghii dlui ministru sau macar sa inhibe procurorii in actiuni prea curajoase.

Chiar daca dl Toader este acum demonizat de cei care ii ridicau inflacarate osanale, eu n-as lasa garda jos nicio clipa. Pana nu e clar pe cine abureste ministrul Toader.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Tudorel Toader ministru Justitiei, #Toader abuz prag , #ministrul Justitiei