Sindicalistii din penitenciare: 12.000 de euro ar primi un detinut "cazat impropriu". Pe victimele infractorilor cine le despagubeste, domnule Toader?

Miercuri, 21 Martie 2018, ora 15:35
8922 citiri
Sindicalistii din penitenciare: 12.000 de euro ar primi un detinut "cazat impropriu". Pe victimele infractorilor cine le despagubeste, domnule Toader?
Foto: Arhiva Pixabay

Fostii detinuti care au executat patru ani ar urma sa primeasca despagubiri intre 8.000 si 12.000 de euro, premiu la care romanul platitor de impozite nu poate visa, spun sindicalistii din penitenciare, care avanseaza si cateva contra-propuneri pentru Tudorel Toader: infractorii sa fie despagubiti doar daca de acelasi tratament au parte si victimele.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor ia act de initiativa ministrului Justitiei - ca fostii detinuti, care au stat in conditii improprii in penitenciare in perioada iunie 2012 - octombrie 2017, sa beneficieze de o despagubire intre cinci si opt euro pentru fiecare zi de detentie - si avanseaza cateva propuneri, menite sa imbunatateasca proiectul lui Tudorel Toader.

Primul amendament este acela ca plata despagubirii sa se faca pentru toti detinutii care au stat in conditii improprii, daca scopul este acela de a repara o nedreptate.

"Cu siguranta ca aceste conditii nu au fost improprii doar in perioada 2012 - 2017", argumenteaza sindicalistii din penitenciare.

Al doilea amendament ii vizeaza pe angajatii din sistemul penitenciar: si ei ar trebui despagubiti.

"Plata acestei despagubiri sa se faca in mod egal pentru fiecare zi de serviciu in conditii improprii pentru angajatii sistemului penitenciar. Daca situatia este atat de grava, consideram ca toti cei care au trait si lucrat in aceste conditii trebuie sa fie despagubiti", se arata in documentul remis Ziare.com.

Al treilea amendament propus este ca "plata acestei despagubiri sa fie acordata si victimelor infractiunilor in cuantum cel putin egal cu cea a infractorului".

Documentul argumenteaza: "Consideram ca daca Statul Roman isi poate permite sa premieze hoti, talhari, corupti, criminali trebuie sa poata plati o despagubire si victimelor sau familiilor acestora pentru suferintele indurate".

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut si cateva calcule: astfel, la o durata medie a pedepsei executate de patru ani, fostii detinuti ar urma sa primeasca intre 8.000 si 12.000 de euro.

"Un premiu la care romanul platitor de impozite nu poate visa, desi daca se aplica criteriile din legea recursului compensatoriu la Romania, am constata ca traim cu totii intr-o tara improprie", este comentariul sindicalistilor.

In ceea ce priveste recursul lui Tudorel Toader la CEDO, pentru a justifica aceasta masura, sindicalistii din penitenciare spun ca afirmatia este falsa.

"In realitate CEDO ne obliga la masuri care sa modernizeze sistemul penitenciar si nu ne impune nici gratieri mascate si nici premii pentru infractori", concluzioneaza Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Ministrul Justitiei nu stie cat ne va costa despagubirea fostilor detinuti

Proiectul de lege care vizeaza acordarea de despagubiri financiare detinutilor care au stat in conditii necorespunzatoare nu are prevazut si impactul financiar pentru stat, acesta urmand sa fie stabilit de Administratia Nationala a Penitenciarelor, spune ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

"Vom stabili suma, ca sa nu fie impactul financiar prea mare. Nu stabilesc eu. In momentul in care va fi stabilit numarul total de zile de conditii necorespunzatoare, atunci vedem impactul si apreciem cat este suma de despagubit", a declarat, miercuri, ministrul Justitiei.

Cine ar fi beneficiarii proiectului lui Tudorel Toader

Pe scurt, este vorba de mii de detinuti care au fost incarcerati dupa 24 iulie 2012 si eliberati pana la data de 19 octombrie 2017. Printre infractorii celebri care au fost incarcerati in aceasta perioada se numara mai multi politicieni:

- fostul premier Adrian Nastase - condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare in dosarele Zambaccian si Trofeul Calitatii, care a fost liberat in august 2014;

- fostul senator PSD, Catalin Voicu, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru coruptie, eliberat in februarie 2016;

- fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani si jumatate in dosarele Transfromatorul si Spaga pentru contracte la ministerele Justitiei si Sanatatii, eliberat in august 2017.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#despagubiri detinuti Toader , #ministrul Justitiei