Probleme la Ministerul Justitiei cu plata avocatilor din oficiu. Unii nu si-au mai primit banii de 3 luni

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 14:30
3985 citiri
Probleme la Ministerul Justitiei cu plata avocatilor din oficiu. Unii nu si-au mai primit banii de 3 luni
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Consiliul Baroului Dolj ii solicita ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa rezolve problema platii onorariilor din oficiu si a sesizarile formulate de avocatii din Baroul Dolj cu privire la intarzierea platii acestora. Situatia este critica si in cazul Baroului Bucuresti, unde restantele sunt din luna august.

Potrivit unui anunt al Baroului Dolj, avocatii ii cer lui Toader sa dispuna masurile ca Tribunalul Dolj si Curtea de Apel Craiova sa vireze Baroului Dolj onorariile cuvenite avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta juridica, aferente Borderoului nr.11/2018, in suma totala de 147.851 lei. Acestea trebuiau sa fie achitate catre Baroul Dolj pana la data de 31 octombrie 2018.

Sursa: Baroul Dolj

Cererea avocatilor se intemeiaza pe prevederile art.9, alin.5 din Protocolul nr. 48025/2015 semnat intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Ministerul Justitiei.

" (5) Factura/borderoul centralizator emis de barou va cuprinde toate serviciile prestate in cursul unei luni calendaristice va fi transmisa catre tribunal sau, dupa caz, curte de apel pana la data de 10 ale lunii urmatoare celei in care serviciile au fost prestate de avocati astfel incat tribunalul sau, dupa caz, curtea de apel sa solicite fondurile necesare la Ministerul Justitiei si sa poata efectua plata catre barou in perioada 24-30/31 ale aceleiasi luni. Factura/borderoul centralizator va avea anexate referatele care vor avea rol de procese - verba le de receptie a serviciilor respective".

Potrivit avocatilor, este a doua oara cand Baroul Dolj se confrunta cu intarzieri la plata onorariilor din asistenta juridica gratuita.

Situatie critica din Bucuresti

Surse din avocatura au explicat pentru Ziare.com ca aceasta situatie, intarzieri din partea MJ pentru a plati onorariile din oficiu, este intalnita in mai multe barouri din tara.

Potrivit unei adrese transmise de Baroul Bucuresti catre Ministerul Justitiei, pe data de 14 noiembrie existau restante la plata onorariilor din oficiu de 1.595.609 lei- onorarii din oficiu pentru lunile august 2018 (711.878 de lei) si septembrie 2018 (884.731 lei).

Avocatii i-au cerut lui Tudorel Toader sa li se comunice motivele pentru care plata onorarriilor este intarziata si sa se ia masurile necesare pentru remediarea acestora.

Sursa: Baroul Bucuresti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudorel Toader avocati oficiu, #ministrul justitiei avocati oficiu , #ministrul Justitiei