Procurorii se reunesc pentru a discuta propunerile ministrului Justitiei: DNA nu a fost consultata in vreun fel

Joi, 24 August 2017, ora 15:39
4000 citiri
Procurorii se reunesc pentru a discuta propunerile ministrului Justitiei: DNA nu a fost consultata in vreun fel
Foto: Arhiva Ziare.com

Conducerea DNA a decis convocarea Adunarii generale pentru ca procurorii sa isi poata spune parerea despre modificarile legislative propuse miercuri de ministrul Tudorel Toader, iar procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, semnaleaza printr-o scrisoare deschisa principalele probleme care se ridica in legatura cu controversatul proiect.

"Avand in vedere situatia de incertitudine creata dupa prezentarea, de catre ministrul Justitiei, la o conferinta de presa, a unor modificari pe care intentioneaza sa le aduca legilor justitiei (Statutul magistratului, Legea pentru organizarea judiciara, Legea privind CSM), conducerea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a decis convocarea Adunarii Generale pentru data de 31 august 2017, astfel incat procurorii sa isi poata exprima opiniile referitoare la modificarile propuse si la felul in care le va fi influentata activitatea pe care o desfasoara in cadrul DNA.

De asemenea, conducerea Directiei Nationale Anticoruptie a transmis o scrisoare deschisa ministrului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a semnala o serie de aspecte legate de situatia creata dupa anuntul ministrului Justitiei", se arata intr-un comunicat remis presei, joi, de DNA.

Concret, DNA subliniaza in primul rand faptul ca nici inainte, nici dupa evenimentul de miercuri "nu a luat la cunostinta" despre forma scrisa a proiectului prin care se modifica legile Justitiei, motiv pentru care nu poate analiza si exprima "un punct de vedere fundamentat" pe marginea respectivelor modificari.

Apoi, "desi ministrul Justitiei a afirmat ca proiectele vor fi trimise spre avizare la CSM, DNA nu a fost consultata in vreun fel, nici cu privire la necesitatea lor, nici cu privire la impactul pe care acestea l-ar determina asupra activitatii desfasurate de procurorii anticoruptie", se mai arata in comunicatul citat.

Totusi, pe baza declaratiilor facute miercuri de ministrul Justitiei, DNA a facut o prima evaluare, tragand mai multe concluzii.

Prima ar fi ca "trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic, este o modificare de natura sa afecteze grav independenta procurorilor in exercitarea activitatii lor, in raport de factorul politic".

Pe de alta parte, "crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor nu a fost justificata de aparitia unei situatii obiective ce ar necesita o schimbare de politica penala si nici nu a fost discutata in cadrul sistemului judiciar".

In acelasi timp, DNA atrage atentia ca aceasta modificare ii "restrange aria de competenta", procurorii DNA nemaiputand investiga fapte de coruptie savarsite de magistrati.

Apoi, "extinderea motivelor pentru care procurorul ierarhic superior poate sa infirme solutiile adoptate de procurorul de caz ar putea sa creeze conditii pentru restrangerea independentei procurorului care desfasoara ancheta penala", arata DNA.

Nu in ultimul rand, "majorarea vechimii necesare de la 6 ani (inclusiv anii de pregatire la INM) la 8 ani (fara anii de pregatire la INM) va face mai dificila asigurarea gradului de ocupare a schemei de personal a DNA", se mai arata in comunicatul citat.

Conducerea DNA mai apreciaza ca, analizand toate informatiile avute la dispozitie pana acum, reiese ca "exista si alte aspecte de natura a afecta activitatea procurorilor anticoruptie", dar si "modificari ce pareau a fi necesare", insa un punct de vedere va fi exprimat numai dupa ce proiectul dat publicitatii integral.

Atat CSM, cat si Ministerul Public au precizat ca nu cunosc noul proiect al ministrului Toader, cerand sa le fie pus la dispozitie. Si reprezentantii judecatorilor au tras mai multe semnale de alarma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#DNA legi Justitie Tudorel Toader , #ministrul Justitiei