Surpriza lui Toader pentru specialistii IT din Justitie: Le-a taiat 50% din drepturile salariale

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 12:25
21567 citiri
Surpriza lui Toader pentru specialistii IT din Justitie: Le-a taiat 50% din drepturile salariale
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ordonanta de urgenta 7/2019 adoptata marti seara seara de Guvern, la propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, taie din drepturile salariale ale specialistilor IT care lucreaza in domeniul Justitiei, au explicat surse din magistratura pentru Ziare.com.

Concret, prin controversata OUG 7/2019, care a scos deja in strada magistrati din toate colturile tarii, sunt abrogate doua articole din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

Acest lucru are ca efect direct diminuarea salariului specialistilor IT cu un procent de 40-50%. Un specialist IT a explicat pentru Ziare.com ca aceasta reducere ar putea ajunge in unele cazuri la 70%.

Este vorba de personalul de specialitate informatica care lucreaza in cadrul Ministerului Justitiei, CSM, instante si parchete, explica sursele citate.

Practic, prin OUG 7/2019 este introdus articolul 8, care modifica prevederile articolului 120 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara: "Alineatele (6) si (7) se abroga."

In expunerea de motive a OUG nu se precizeaza de ce s-au abrogat cele doua alineate.

Acestea sunt:

" (6) Specialistii IT din cadrul instantelor si parchetelor, din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii si al institutiilor aflate in coordonarea acestuia, al Ministerului Justitiei si al Inspectiei Judiciare beneficiaza de aceleasi drepturi salariale ca specialistii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilite potrivit legislatiei privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

(7) Personalul prevazut la alin. (2) beneficiaza de drepturile salariale prevazute pentru specialistii de la art. 116 alin. (5) din prezenta lege."

Povestea celor doua alineate

Un specialist IT a explicat pentru Ziare.com ca salariile acestor angajati au fost taiate pentru prima data cand ministrul al Muncii era Olguta Vasilescu, pe motiv ca specialistii IT sunt scutiti de impozit si ca beneficiaza de sporuri.

Ulterior, prin promovarea Legilor Justitiei, anul trecut s-a revenit la o salarizare decenta, prin introducerea celor doua paragrafe, care au fost abrogate saptamana aceasta.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Toader salarii angajati IT, #Toader salarii personal IT, #Toader ordonanta , #ministrul Justitiei