Toader a cerut apararea procurorului Elena Iordache, care-l ancheteaza pe fostul sef DNA Ploiesti. Cea vizata neaga insa orice presiune

Autori: Andreea Diochetanu , Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 14:56
6948 citiri
Toader a cerut apararea procurorului Elena Iordache, care-l ancheteaza pe fostul sef DNA Ploiesti. Cea vizata neaga insa orice presiune
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii protectie pentru procuroarea Elena Iordache de la Parchetul General, care instrumenteaza dosarul procurorilor Lucian Onea si Mircea Negulescu. Procurorul neaga ca s-ar fi facut aceste presiuni.

UPDATE Intrebat de Ziare.com ce dovezi aduce in solicitarea facuta la CSM, in contextul in care procurorul Elena Iordache neaga presiunile, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a raspuns: "Si Negulescu era luptator impotriva coruptiei!".

Procurorul Elena Iordache: Nu exista nicio presiune

Procurorul Elena Iordache si Parchetul General au reactionat dupa ce mai multe multe publicatii au difuzat informatii legate de acest caz.

La solicitarea procurorului, Biroul de presa al Ministerului Public a comunicat punctul de vedere al Elenei Iordache.

"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Augustin Lazar, nu a exercitat vreo presiune sau amenintare, nu a avut atitudini contrare Codului Deontologic al Magistratilor fata de persoana mea, in referire la cauza mediatizata in presa", arata Elena Iordache.

Toader cere CSM sa sesizeze IJ

Marti, deputatul PSD Andreea Cosma ii solicita oficial ministrului Justitiei sa intervina pentru oprirea eventualelor presiuni asupra procurorului Iordache.

Miercuri, Tudorel Toader a declarat intr-o interventie telefonica pentru Antena3 ca a cerut protectie CSM in acest caz.

"Detin foarte multe informatii cu privire la modul in care se desfasoara ancheta, de data aceasta de catre procurorul Elena Iordache de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Informatiile au aparut si in spatiul public si este foarte bine ca au aparut ca sa stie romanii cu adevarat care este fata Justitiei, care trebuie sa-i fie asteptarile, care sunt formele prin care se realizeaza drepturile si libertatile fundamentale.

In acest context, pe baza informatiilor retinute si auzite in acelasi timp, am solicitat CSM sa procedeze la sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea verificarii eventualelor fapte si acte de natura sa incalce independenta procurorului Elena Iordache. Subliniez: eventuale fapte care incalca independenta, in sensul sa impiedice normala desfasurare a urmaririi penale", a spus ministrul pentru Antena3.

"O distinctie absolut necesara: Eu, ca ministru al Justitiei, m-am adresat Consiliului Superior al Magistraturii, facand aceasta solicitare, dar sa nu confundam solicitarea de aparare a independentei cu eventuala solicitare de protectie a procurorului - oricare ar fi el - Elena Iordache in cazul acesta, protectia integritatii fizice, a sanatatii. Nu o face CSM sau Inspectia Judiciara si nici ministrul Justitiei. Poate fi solicitata in conditiile legii de catre Serviciul de Protectie si Paza (SPP) ", a explicat Toader.

El a precizat ca a actionat pentru a garanta independenta procurorului de caz.

"Prin urmare, am actionat pe latura asigurarii garantarii independentei functionale a procurorului de caz, pentru a indeplini misiunea fara ingerinte venite indiferent de la cine", a argumentat ministrul.

Reprezentantii CSM au anuntat ca solicitarea ministrului a ajuns miercuri la Consiliu, conform Mediafax.

Intrebat care sunt persoanele care fac presiuni asurpa procurorului, Tudorel Toader a precizat ca nu a vorbit cu Elena Iordache si ca IJ va face verificari.

"Nu am vorbit cu doamna procuror de caz. Am sesizat dreptul meu, competenta mea, e doar o precizare. Mai departe, Inspectia Judiciara va proceda la verificarile solicitate. Lasam Inspectia Judiciara sa isi faca datoria", a subliniat ministrul Justitiei.

DNA nu mai e elita, in opinia lui Toader

Intrebat daca in cazul in care se confirma faptul ca exista procurori sefi din Parchetul General, condus de Augustin Lazar, care au incercat sa comita infractiuni prin oprirea unei anchete impotriva conducerii unitatii de elita a DNA (unitatea de la Ploiesti), va solicita revocarea din functie a procurorului general, ministrul a spus ca va proceda potrivit legii la acel moment.

"Acuma, afirmatia asta cu elita e cam depasita, pentru ca era elita intr-o vreme, in sens pozitiv, acum nu poate avea decat celalalt sens - absolut negativ - dupa cele petrecute si cele observate de noi toti. Ce vom face dupa aceea... sigur vom proceda conform legii la momentul respectiv si ma voi exprima public", a raspuns ministrul.

Marti, deputatul Andreea Cosma i-a transmis o adresa oficiala ministrului Justitiei prin care ii solicita informatii privind masurile dispuse pentru a apara independenta procurorului Elena Iordache, cea care instrumenteaza dosarul de la PICCJ al procurorului Lucian Onea.

"Vazand informatiile aparute in presa in cursul zilelor de 21.05.2018 si 22.05.2018 in sensul ca asupra procurorului Elena Iordache din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-ar face presiuni in sensul ca aceasta sa dispuna o alta solutie decat cea pe care ar intentiona sa o ia potrivit legii si constiintei sale, va solicit sa-mi comunicati ce masuri dispuneti pentru apararea independentei procurorului de caz si impiedicarea oricarei imixtiuni ierarhice sau de alta natura in activitatea unui procuror, care trebuie sa se bucure de independenta totala pe solutii", se arata in adresa oficiala, potrivit Mediafax.

In acest context amintim ca marti Lucian Onea si-a dat demisia de la sefia DNA Ploiesti.

Fostul sef DNA Ploiesti, Lucian Onea, si fostul procuror DNA Mircea Negulescu sunt urmariti penal intr-un dosar aflat pe rolul Parchetului General, instrumentat de Elena Iordache.

Cei doi sunt acuzati de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudorel Toader protecte procuror Elena Iordache, #Andreea Cosma cerere protectie procuror, #Elena Iordache protectie , #ministrul Justitiei