Toader, despre amnistie si gratiere: La Minister nu exista proiect. Suntem in an Centenar, legiuitorul poate fi generos

Marti, 11 Septembrie 2018, ora 22:08
4899 citiri
Toader, despre amnistie si gratiere: La Minister nu exista proiect. Suntem in an Centenar, legiuitorul poate fi generos
Foto: Arhiva Facebook/Liviu Dragnea

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti seara, intrebat daca va exista o lege a amnistiei si gratierii, ca se va vedea daca proiectul de lege aflat in Parlament este calea de urmat, sustinand, din nou, ca la Ministerul Justitiei nu exista in lucru niciun proiect de act normativ pe aceasta tema.

In acest context, Toader a spus ca in istoria Dreptului penal au existat relativ multe acte de clementa referitoare la amnistie si la gratiere, iar de fiecare data emitentul actului de clementa a prevazut conditiile amnistiei si gratierii, dar si exceptii, pentru ca nu pot fi amnistiate fapte grave.

"In istoria Dreptului penal au fost relativ multe acte de clementa referitoare la amnistie si la gratiere. De fiecare data legiuitorul, emitentul actului de clementa, a prevazut conditiile amnistiei si gratierii, dar a prevazut si exceptii, pentru ca nu poti aministia fapte grave (...) Sigur ca suntem in anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din aceasta perspectiva", a declarat ministrul Justitiei, la Antena3.

El a spus ca in Parlament exista, de anul trecut, un proiect de lege privind amnistia si gratierea, iar aici este vorba despre o vointa politica si se va vedea daca aceasta este calea de urmat. Tudorel Toader a sustinut, din nou, ca la Ministerul Justitiei nu exista niciun fel de act normativ privind aministia sau gratierea.

"Exista in Parlament de anul trecut un proiect de lege privind amnistia si gratierea. Este vorba de o vointa politica, de o politica penala. Vom vedea daca asta este calea de urmat. La Ministerul Justitiei nu exista nici in discutie, in dezbatere, in elaborare un proiect de act normativ, lege sau Ordonanta de Urgenta, referitor la amnistie si gratiere", a adaugat Tudorel Toader.

La interventia moderatorului, care a spus ca nu pot fi gratiate faptele grave sau faptele de coruptie, Toader a raspuns:

"Aici (in privinta coruptiei - n.red.) este vorba despre corectitudinea functionarilor publici. Daca vorbim juridic riguros, cel care ia mita este functionarul, dar cel care da mita nu este functionar, dar face parte din familia mare a faptelor de coruptie. Noi nu avem doar coruptia clasica, aceea reglementata in partea speciala a codului, avem si o lege privind prevenriea faptelor de coruptie, faptele acelea intrand in competenta DNA, avand ca subiect o categorie mai mare, mai cuprinzatoare, o insiruire mare de posibili subiecti activi.

Aici depinde daca ne referim la coruptia clasica din partea speciala a codului sau daca ne referim si la Legea 78/2000. Daca tot vorbim in extenso, toate intra la coruptie. Media are un rol important, spre a dezbate mai ales nevoia unui astfel de clementa care vine in acest context in care vedem ce s-a intamplat si ce se intampla in justitie".

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, in 1 septembrie, intrebat despre o posibila Ordonanta privind aministia, ca i-a cerut premierului Viorica Dancila sa analizeze in Guvern ce acte normative trebuie adoptate astfel incat "zecile, sutele, miile de oameni care ori au fost condamnati pe nedrept, ori au fost condamnati pe baza unor probe si instrumentarii unor dosare folosind niste proceduri ilegale, sa poata sa aiba sansa sa nu ispaseasca o pedeapsa sau sa nu fie condamnati in continuare nevinovati".

El a sustinut ca "aceasta problema nu va putea fi ascunsa", iar Guvernul "trebuie sa isi asume ceva, sa vina cu o propunere sau sa propuna Parlamentului" o varianta.

Ulterior, duminica seara, Dragnea a anuntat, la Antena3, ca pentru el personal si pentru formatiunea pe care o conduce, ideea unei amnistii nu este o "iluzie juridica", precizand ca trebuie o solutie sa se repare "nenorocirile cauzate de implicarea serviciilor si procurorilor in instante".

"Pentru mine, ideea amnistiei nu e o iluzie juridica. Ca sa discutam foarte deschis si transant. Se vorbeste in spatiul public de a se gasi o solutie sa se repare toate nenrocirile cauzate de implicarea serviciilor si procurorilor in instante, aceste protocoale. Pentru mine si pentru noi ca partid, ideea amnistiei nu este o iluzie juridica.

Daca premierului, ministrului Justitiei li s-a cerut sa se gaseasca solutii pentru efectele acestor protocoale sa fie sterse, nu trebuie sa o mai lungeasca mult. Sa se vedea posibilitatea judecatorilor fara sa fie terorizati. Cum sa creada romanul ca un judecator este liber sa il judece. De aceea intr-un sondaj aparuse un procent urias de romani care credeau ca pot ajunge condamnati fara sa fie judecati", a declarat Liviu Dragnea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Tudorel Toader amnistie gratiere , #ministrul Justitiei