Toader i-a propus-o lui Iohannis pe Adina Florea la sefia DNA, desi CSM a desfiintat-o cu argumente

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 14:52
13377 citiri
Toader i-a propus-o lui Iohannis pe Adina Florea la sefia DNA, desi CSM a desfiintat-o cu argumente
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a trimis luni presedintelui Klaus Iohannis propunerea ca Adina Florea sa fie numita in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Anuntul a fost facut, ca de fiecare data, pe pagina de Facebook a ministrului Justitiei.

"Astazi am transmis catre presedintele Romaniei urmatoarele propuneri de numire in functii de conducere:

Adina Florea - procuror sef DNA;

Elena Georgiana Hosu - procuror sef adjunct DIICOT;

Florena-Esther Sterschi- procuror sef la Sectia de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ! ", a scris Toader pe Facebook.

Adina Florea a primit aviz negativ de la CSM

In urma cu o saptamana, procurorul Adina Florea a primit aviz negativ de la CSM. Singurul care a votat pentru aceasta a fost chiar cel care a propus-o, Tudorel Toader.

Avizul CSM este consultativ (obligatoriu doar de obtinut, nu si de respectat), iar acum cateva saptamani Toader a spus ca, desi se asteapta ca avizul sa fie negativ, nu va tine cont de el si ii va trimite oricum presedintelui propunerea numirii Adinei Florea.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a pus-o sa isi prezinte proiectul de management cu masurile pe care le va lua daca va ajunge sefa DNA, insa Florea a folosit majoritatea timpului alocat pentru a o critica pe Laura Codruta Kovesi.

Ea a facut acuzatii grave despre presupuse abuzuri ale procurorilor, acuzand si in fata membrilor CSM ca DNA a facut "vedete inculpati" si i-a plimbat in catuse pe la televizor. Pusa sa explice acuzatiile, Florea a recunoscut ca, de fapt, nu are date si a preluat doar informatii aparute in spatiul public, multe dintre ele lansate de politicieni.

Mai mult, ea a facut si afirmatii extrem de grave pentru un procuror. A spus ca nu a fost niciodata un procuror independent (ulterior a precizat ca s-a exprimat gresit), a laudat unele modificari aduse Legilor Justitiei si a precizat ca ea crede ca loialitatea procurorilor trebuie sa fie fata de institutiile statului, incluisv fata de Parlament.

CSM o desfiinteaza pe Adina Florea

Dezinteres, superficialitate in exercitarea atributiilor, rezistenta scazuta la stres, o capacitate redusa de analiza si de sinteza, sincope in raportatea sa la anumite valori precum onestitatea si impartialitatea, acestea sunt o serie de caracterizari facute de Sectia pentru procurori din CSM, in cazul Adinei Florea.

Potrivit motivarii acestei decizii, publicate vineri de CSM, Adina Florea a fost criticata dur de magistrati.

"Analizand raspunsurile candidatei la interviu, Sectia pentru procurori retine ca aceasta nu a demonstrat o constientizare adecvata a diferenteisi interdependentei dintre principiul independentei procurorului si cel al subordonarii ierarhice, aspect deosebit de important, mai ales in contextul exercitarii unei fucntii de conducere in cadrul Ministerului Public.

In acest sens, referitor la alegatia Eu nu am fost niciodata un procuror independent, lucrez in Ministerul Public, Sectia pentru procurori remarca existenta unei confuzii evidente referitoare la notiunea de independenta, imprejurare de neconceput intr-un astfel de cadru.

Sectia retine ca independenta ii este conferita magistratului in vederea protectiei drepturilor persoanelor care apeleaza la justitie pentru a beneficia de un act de dreptate si consta in responsabilitatea magistratului de a convinge, nu prin forta principiului autoritatii, ci a argumentelor rationale, temeinice, acestea constituid astfel un mijloc de a asigura si patrsa increderea publicului in sistemul judiciar", arata CSM.

Citeste mai multe despre criticile aduse de CSM Adinei Florea

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Adina Florea DNA , #ministrul Justitiei