Toader ii aminteste lui Iohannis de suspendare daca nu o demite pe Kovesi: Ala care a trecut strada de ce sa raspunda daca altul nu respecta Constitutia?

Joi, 07 Iunie 2018, ora 12:54
10763 citiri
Toader ii aminteste lui Iohannis de suspendare daca nu o demite pe Kovesi: Ala care a trecut strada de ce sa raspunda daca altul nu respecta Constitutia?
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a vorbit joi, cu putin timp inainte ca CCR sa publice motivarea deciziei in cazul revocarii Laurei Codruta Kovesi de la Sefia DNA, ca presedintele Klaus Iohannis, daca nu respecta decizia Curtii, poate fi suspendat.

Toader a sustinut, la Timisoara, unde a vizitat joi Penitenciarul si Curtea de Apel, despre faptul ca, asa cum romanii sunt obligati sa respecte legea si sunt sanctionati daca nu o fac, si seful statului e obligat sa respecte decizia CCR, in caz contrar sanctiunea in cazul sau fiind suspendarea.

"Treci bulevardul necorespunzator, primesti amenda. Daca conduci la volan baut, e stare de pericol. Daca incalci Constitutia, mergi pe o treapa, cea mai asa, incalci treapta cea mai superioara, dar nu ai nici amenda sau inchisoare. Toti trebuie sa indeplinim obligatiile dobandite din legea fundamentala in baza unui principiu al loialitatii fata de valorile constitutionale.

Eu am mai spus, si-mi exprim ferma convingere, nu cred ca presedintele Republicii, va da romanilor un exemplu de nerespectare a legii fundamentale. Ala care a trecut strada de ce sa raspunda daca altul incalca (sic!) Constitutia?

Are obligarea respectarii Constitutiei si sanctiunile, care nu sunt cele clasice. Eu nu cred ca romanul, poporul, va privi sa spunem favorabil o posibila conduita de nerespectare a unei decizii a CCR. Sanctiunea suprema este votul. Exista o sanctiune mult mai severa si care ultima data s-a dat acum 6 ani de zile (suspendarea, n.red.) ", a mai spus ministrul Justitiei.

Intrebat daca decizia Curtii incalca sau nu independenta judecatorilor, procurorilor precum a afirmat prsedintele, Toader a spus ca rolul lui Iohannis e bine definit de Constitutie si ca libertatea de exprimare are limitele ei.

"Nu a venit decizia (motivarea CCR pe cazul Kovesi, n.red.), nu avem motivarea si nu putem sa facem referire la ceea ce n-am citit si nu stim. Ceea ce spuneam e un enunt al presedintelui, care are cea mai mare reprezentativitate ca numar de voturi, un rol constitutional. Libertatea de exprimare e garantata de Constitutie", a spus Toader.

Despre un eventual termen inclus in motivare, Toader a spus ca nu trebuie mentionat, pentru ca o decizie a Curtii e obligatorie din momentul publicarii in Monitorul Oficial.

"Personal sunt ferm convins ca in decizie nu trebuie sa spui ca presedintele va emite in 10, 20 de zile, cum au spus unii. Putem argumenta raspunsuri pentru ca nu avem toti pregatire juridica la fel. Cert e ca orice decizie e producatoare de efecte juridice, orice decizie produce efecte juridice de la momentul publicarii in Monitorul Oficial", a spus Toader.

De altfel, la scurt timp dupa aceasta declaratie, Valer Dorneanu a spus ca motivarea nu prevede un termen, insa cel care nu o respecta se afla in ilegalitate.

CCR publica in 2 ore motivarea deciziei in cazul Kovesi. Nu are termen, dar Dorneanu spune ca Iohannis e in ilegalitate daca nu o respecta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Toader CCR revocare Kovesi Iohannis, #Toader suspendare Iohannis demitere Kovesi DNA , #ministrul Justitiei