Toader merge azi la Comisia Iordache in loc de sedinta CSM si se documenteaza daca protestul magistratilor e legal

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 09:38
4509 citiri
Toader merge azi la Comisia Iordache in loc de sedinta CSM si se documenteaza daca protestul magistratilor e legal
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care abia s-a intors dintr-o vizita oficiala din Malaezia, a anuntat ca azi ar trebui sa mearga si la sedinta CSM si e invitat si la Comisia Iordache sa discute modificarile la Codurile Penale, asa ca alege sa mearga in Parlament.

"La 10:00 ar trebui sa merg la CSM la sedinta sau la Comisia speciala. Voi vorbi cu dna presedinta imediat ce urc in birou, cel mai probabil voi merge la Comisia speciala", a anuntat Toader.

Iordache amana ciopartirea Codurilor Penale. Il vrea si pe Tudorel Toader la dezbateri

Intrebat de reactiile extrem de dure ale magistratilor si politistilor cu privire la modificarile dorite de PSD si ALDE la Codurile Penale, ministrul Justitiei a refuzat sa faca orice comentariu si a ales in schimb sa predea o lectie de drept despre separatia puterilor in stat.

"Fiecare dintre cele 3 puteri are cate o competenta stabilita in Constitutie. Magistratul sa infaptuiasca justitia, daca legea e neclara apeleaza la Curtea Suprema pentru un recurs in interesul legii ca sa fie continutul accesibil si o practica unitara. Daca legea e neconstitutionala, judecatorul poate sesiza CCR.

In rest, magistratii prin CSM isi dau avizul cu privire la Legile Justitiei si nu cu privire la incriminarea sau dezincriminarea unor fapte. Indemnul meu este, a fost si va fi sa ramanem fiecare dintre noi in matca constitutionala, sa ne indeplinim atributiile stabilite la rang constitutional", a raspuns Toader.

Intrebat ce punct de vedere va sustine in Comisia Iordache, ministrul Justitiei a fost la fel de evaziv.

"Voi sustine un punct de vedere in acord cu cele sustinute in precedent de Ministerul Justitiei, un punct de vedere in acord cu limitele si competentele constitutionale care ii revin ministrului Justitiei, membru al Guvernului Romaniei.

Vorbim despre o lege care va produce efecte juridice si pana atunci sunt multe mecanisme de corectare. Prin urmare, atunci cand se va ajunge la dezbatere in plen, probabil voi merge si voi sustuine punctul de vedere", a spus Toader.

Cat despre protestul magistratilor, Toader a fost la fel de tehnic, adaugand ca se va interesa daca a fost sau nu legal.

"In calitate de cetateni, magistratii isi pot exercita toate drepturile pe care legea le confera. In calitate de magistrati, au restrictiile pe care le prevede Constitutia si pe care le prevad legile speciale. In calitate de cetateni, in mod organizat sau spontan, pot protesta. In calitate de magistrati, trebuie sa respecte legea fundamentala si legile speciale. Dupa ce ma voi documenta, voi exprima un punct de vedere mai documentat", a precizat ministrul Justitiei.

Luni, magistratii de la mai multe instante din tara si din Capitala au protestat fata de modificarea legilor Justitiei si fata de preconizatele modificari ale Codului penal si ale Codului de procedura penala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
#Tudorel Toader Legi Justitie Cod Penal, #Toader modificare cod penal Iordache PSD , #ministrul Justitiei