Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Toader nu sesizeaza Comisia de la Venetia pe abuzul in serviciu: Avem decizia CCR care stabileste prag

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 15:52
5093 citiri
Toader nu sesizeaza Comisia de la Venetia pe abuzul in serviciu: Avem decizia CCR care stabileste prag
Foto: Arhiva/Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a fost intrebat, miercuri, in Comisia speciala pentru asigurarea stabilitatii in justitie, daca a sesizat Comisia de la Venetia in legatura cu modul in care vrea sa reglementeze abuzul in serviciu, ministrul spunand ca nu si nici nu va face asta.

"N-am cerut avizul Comisiei. Stim ce spune Comisia despre abuz, avem insa decizia CCR si directiva europeana care stabileste un prag. Aveam un proiect de lege cu toate deciziile Curtii, le-am decuplat si le-am trimis mai putin pe cea cu abuzul", a explicat Toader.

Amintim ca la sfarsitul lunii septembrie Comisia de la Venetia a desfiintat interpretarile PSD si ale ministrului Tudorel Toader in ce priveste impunerea unui prag financiar pentru abuzul in serviciu.

Comisia de la Venetia a explicat la acea data, pentru Adevarul, ca pragul "inalt" privind abuzul in serviciu, invocat in cazul Ordonantei 13, nu este unul financiar, ci se refera la natura faptei care poate atrage sanctiuni penale pentru un ministru. Pentru deciziile politice care se dovedesc a fi gresite, plata ar trebui sa fie doar politica.

Comisia de la Venetia a aratat ca raportul care a fost invocat atat de Curtea Constitutionala, de fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, si de actualul ministru Tudorel Toader vizeaza exclusiv ministrii, nu toti functionarii publici.

"Decisiva este natura faptei, iar pragul la care se refera nu este in niciun caz unul financiar", se arata in raspunsul Comisiei de la Venetia.

"Mai mult, acest prag se aplica desigur doar normelor cu caracter general din legea penala privind abuzul in serviciu, dar nu si la alte infractiuni precum coruptia, spalarea banilor sau abuz de incredere", a mai aratat Comisia.

Ministerul Justitiei a anuntat, miercuri, ca lucreaza la un proiect legislativ separat privind abuzul in serviciu si neglijenta in serviciu.

Prevederea din Codul Penal privitoare la infractiunea de abuz in serviciu urmeaza sa fie modificata dupa ce Curtea Constitutionala a dat doua decizii in aceasta privinta care vizeaza, pe de o parte, ca abuzul in serviciu sa fie infractiune doar daca sunt incalcate legi sau ordonante ale Guvernului si, pe de alta parte, obliga legiuitorul sa impuna un prag valoric, sustinand nu este suficient sa se constate ca faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci aceasta atingere trebuie sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala.

Iata ce a mai anuntat miercuri Toader in comisia speciala din Parlament:

  • CCR cere prag pentru abuzul in serviciu, desi asa ceva nu a existat niciodata in Codul Penal romanesc si nici in alte tari
  • 23 de persoane judecate intr-un dosar cu prejudiciu de 11 milioane de euro scapa dupa decizia CCR pe abuzul in serviciu
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
    Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
    Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
    Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
    Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
    Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
    #Toader abuz serviciu Comisie Venetia , #ministrul Justitiei