Toader pregateste o OUG prin care sa scoata Sectia pentru magistrati de sub autoritatea lui Lazar

Luni, 18 Februarie 2019, ora 21:37
5929 citiri
Toader pregateste o OUG prin care sa scoata Sectia pentru magistrati de sub autoritatea lui Lazar
Foto: Ziare.com Arhiva

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, pregateste o noua OUG prin care modifica Legile Justitiei, prin care sectia de investigare a magistratilor devine practic stat in stat.

Astfel, potrivit proiectului de OUG, obtinut de Adevarul, Sectia pentru Procurori din CSM va fi eliminata din procedura de numire a sefilor marilor Parchete, iar seful Sectiei de investigare a magistratilor capata puteri depline.

Astfel, numirea sefilor marilor Parchete se va face cu avizul plenului CSM, care este dominat de gruparea Liei Savonea, nu de Sectia pentru Procurori a CSM, de la care propunerile ministrului Justitiei au primit pana acum, in majoritate, avize negative.

In OUG, se arata ca alineatul (1) al art.54 se modifica si va avea urmatorul cuprins: " (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestuia, precum si procurorii sefi de sectii ai acestor parchete, sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii in functie sau dintre judecatorii care au indeplinit functia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".

O alta modificare il scoate total pe procurorul general (in prezent Augustin Lazar) din schema de conducere si supervizare a sectiei de anchetare a magistratilor. Reamintim ca in cazul recent al anchetarii Laurei Codruta Kovesi, cererea de recuzare a sefului sectiei speciale a fost analizata de procurorul general si in plus, acesta poate infirma, in acest moment, actele de urmarire penala ale procurorilor sectiei speciale, daca le considera ca fiind nelegale sau netemeinice.

Motiv pentru care, prin noul OUG, se stabileste ca " (6) Ori de cate ori codul de procedura penala sau alte legi speciale fac trimitere la "procurorul ierarhic superior" in cazul infractiunilor de competenta Sectiei pentru investigarea infractiunilor in justitie, prin aceasta se intelege procurorul sef al sectiei, inclusiv in cazul solutiilor dispuse anterior operationalizarii acesteia".

In acest moment, conform deciziei 33 din ianuarie 2018, a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), "Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este o structura specializata din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), astfel ca procurorul-sef al acestei sectii este subordonat ierarhic procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Toader modificare legi Justitie, #OUG sectie investigarea magistratilor , #ministrul Justitiei