Toader sustine ca o poate propune si a doua oara pe Florea la sefia DNA, dar o decizie CCR il contrazice

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 13:39
14966 citiri
Toader sustine ca o poate propune si a doua oara pe Florea la sefia DNA, dar o decizie CCR il contrazice
Foto: Facebook/Tudorel Toader

Tudorel Toader a declarat ca, daca presedintele Iohannis va refuza sa o numeasca pe Adina Florea la sefia DNA, nu exclude ideea de a o propune a doua oara tot pe ea, pentru ca nimeni nu spune ca ar trebui sa fie o alta persoana. Ministrul este insa contrazis de o decizie a CCR, data cand era chiar el membru al Curtii Constitutionale.

Tudorel Toader a transmis, luni, la Palatul Cotroceni propunerea sa pentru functia de procuror sef al DNA, in persoana Adinei Florea, in ciuda avizului consultativ negativ dat cu un vot zdrobitor de Sectia de procurori a CSM.

"Este un principiu general care spune ca unde legea nu distinge nici noi nu putem adauga. Prin urmare, nu scrie nicaieri ca a doua propunere trebuie musai sa fie altcineva", a declarat Tudorel Toader intr-o emisiune la Antena3.

Tudorel Toader este, insa, contrazis de o decizie adoptata in februarie 2008 de Curtea Constitutionala.

Este vorba despre celebrul caz al Noricai Nicolai, propusa de premierul de la acea data, Calin Popescu Tariceanu, pentru functia de ministru al Justitiei, si respinsa de presedintele Traian Basescu.

Curtea Constitutionala a fost sesizata atunci de seful Executivului, fiind solicitata sa solutioneze conflictul constitutional aparut intre cele doua institutii.

"In ceea ce priveste posibilitatea primului-ministru de a reitera prima propunere, Curtea urmeaza sa constate ca aceasta posibilitate este exclusa prin chiar faptul neinsusirii propunerii de catre presedintele Romaniei. Asadar, primul-ministru are obligatia sa propuna pentru functia de ministru o alta persoana (...)

Presedintele Romaniei poate refuza, o singura data, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. Primul-ministru este obligat sa propuna o alta persoana", se arata in decizia nr. 98/2008, adoptata cu majoritate de voturi de Curtea Constitutionala.

Membru al CCR la acea data, Tudorel Toader a fost unul dintre cei doi judecatori constitutionali care au semnat o opinie separata, considerand, printre altele, ca "dreptul consacrat in favoarea presedintelui Romaniei de a putea sa refuze, o singura data, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru, urmat de obligatia impusa acestuia de a propune o alta persoana, reprezinta, in opinia noastra, un pas semnificativ de la arhitectura constitutionala semiprezidentiala spre o republica prezidentiala".

Invitat de Ziare.com sa comenteze pozitia exprimata de Tudorel Toader in cazul numirii Adinei Florea la sefia DNA, fostul presedinte al CCR Augustin Zegrean a confirmat ca in lege nu este prevazuta explicit desemnarea unei alte persoane dupa refuzul presedintelui, dar a facut trimitere la practica CCR.

"Logica juridica spune ca, daca in lege scrie ca o propunere poate fi respinsa, inseamna ca a doua oara trebuie sa vina cu o alta propunere, nu cu aceeasi. Este si practica CCR. Avem decizia din februarie 2008, cand domnul Toader era membru in CCR. Dansul a avut o opinie separata, dar Curtea a decis cu majoritate de voturi ca trebuie sa se vina cu o alta persoana. Domnul Toader, care obisnuieste sa invoce mereu Curtea Constitutionala, ar trebui sa o invoce si cand nu e in favoarea spuselor lui", a declarat Augustin Zegrean pentru Ziare.com.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Tudorel Toader Adina Florea DNA, #Toader Florea propunere DNA , #ministrul Justitiei