Tudorel Toader a decis sa-i faca un cadou lui Liviu Dragnea. I-a oferit Justitia!

Miercuri, 23 August 2017, ora 20:24
11834 citiri
Tudorel Toader a decis sa-i faca un cadou lui Liviu Dragnea. I-a oferit Justitia!

Ministrul, in mod competent, - o expresie care ii e foarte draga domnului Toader - prin noul pachet de legi da o lovitura de stat imbracata in straie de "reforma".

In realitate, ne aflam in fata unei restaurari, o intoarcere a Justitiei la perioada Adrian Nastase, cand oamenii legii se aflau sub un control strict al politicului.

Tudorel Toader, dupa ziua de azi, mai are de raspuns la o intrebare: cand crede el ca va fi ridicat controlul Uniunii Europene asupra Justitiei din Romania, celebrul MCV, dupa un astfel de atac la independenta procurorilor si judecatorilor? Dar s-o luam pe rand.

1. Scoaterea presedintelui Romaniei din ecuatia numirii procurorului general si a numirii procurorului sef DNA si preluarea acestei atributii de catre ministrul Justitiei.

Aceasta nazbatie care, in final, ii da posibilitatea lui Liviu Dragnea sa numeasca cei mai importanti procurori ai Romaniei si sa subordoneze cele doua institutii unui partid inseamna un atac fara precedent la institutia prezidentiala, institutie care se bazeaza pe votul direct al romanilor.

Pentru ca PSD si-a luat adio, pentru multa vreme de aici inainte, de la orice sansa de a avea presedinte, Liviu Dragnea si-a propus ca prin "profesionalismul" lui Toader sa demoleze Presedintia Romaniei.

2. Legea raspunderii magistratilor. La felul cum a fost prezentata de catre ministrul Toader, aceasta reglementare va duce la inhibarea judecatorilor de a mai da pedepse conforme cu gravitatea infractiunilor si proportionale cu pagubele, de frica unei erori care se poate intoarce impotriva lor.

Legea raspunderii magistratilor ar trebui sa-i incurajeze pe acestia sa-si faca meseria, nu sa-i oblige sa dea achitari pe banda rulanta. De exemplu, inainte sa reglementezi raspunderea magistratilor, ofera-le posibilitatea sa-si faca o asigurare ca in cazul malpraxis-ului medical din strainatate, pentru situatii neprevazute in care ar trebui sa raspunda material.

Fara a crea o plasa de siguranta, aceasta lege e cea mai simpla metoda de a proteja marea coruptie din Romania. Nimeni nu vorbeste despre asta, dar situatia e identica cu cea din Sanatate unde nu avem o lege a raspunderii materiale a medicilor pentru malpraxis. Daca ar fi data o astfel de lege pentru sistemul medical cum e cea propusa de Toader in cazul magistratilor, eu cred ca in secunda doi, toti chirurgii din Romania ar lasa bisturiul jos.

Tudorel Toader, un ministru care a ales sa arunce Justitia in epoca neagra a lui Adrian Nastase si a Rodicai Stanoiu - Foto: Hepta.ro

3. Crearea unei divizii speciale de cercetare a magistratilor in cadrul Ministerului Public, luand aceasta prerogativa de la DIICOT si DNA. Asta nu inseamna decat o incercare de reducere a atributiilor acestor doua institutii.

Iar daca aceasta noua institutie va fi controlata politic prin scoaterea presedintelui din ecuatia numirii procurorului general, brusc, unitatea de cercetare a magistratilor va fi si ea subordonata politic. Ministrul Toader creeaza astfel, indirect, o parghie politica de control al tuturor magistratilor.

E mai mult decat reinfiintarea SIPA, acel atat de controversat serviciu secret de monitorizare a magistratilor desfiintat de Monica Macovei.

4. Trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la Guvern. Nu e decat o alta formula a ministrului Justitiei de a subordona politic magistratii din Romania si o alta forma prin care se estompeaza rolul Consiliului Superior al Magistraturii de rezolvare a problemelor ce apar pe parcursul desfasurarii profesiei de magistrat.

"Guvernul isi da arama pe fata. Dragnea si Tariceanu vor sa subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, in special pentru fapte de coruptie, care vizeaza liderii partidelor de guvernamant.

Scoaterea presedintelui din ecuatia numirii sefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de Justitie, care este politic, in nominalizarea acestora. Ministrul politic va cauta sa numeasca procurori obedienti, care sa raspunda la comenzi si care sa nu mai indrazneasca sa declanseze anchete impotriva protejatilor din clientela politico-economica. Mai mult, parchetele pot sa se transforme intr-o arma politica de lupta impotriva opozantilor", a scris Ludovic Orban, presedintele PNL, principalul partid de Opozitie, pe pagina sa de Facebook.

Desi noul pachet de legi a fost prezentat pompos, din punctul meu de vedere ministrul Tudorel Toader nu face altceva decat sa aseze din nou Justitia la cheremul PSD, mai mult, i-o preda lui Liviu Dragnea, un condamnat penal, punand astfel capat pentru cine stie cat timp oricarei incercari de a crea echitate si egalitate in fata legii in societatea romaneasca.

In opinia mea, Tudorel Toader a ales sa fie calaul Justitiei si nu salvatorul ei, ramanand in istorie ca un continuator al lui Florin Iordache si nu ca un reformator.

Nu pot decat sa sper ca reactia din tara, dar si din partea partenerilor externi ai Romaniei va fi dura si solidara in fata aberatiilor propuse de Toader, iar acest pachet de legi va ajunge la gunoi alaturi de guvernarea halucinanta a PSD din acest intunecat an 2017.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Toder legi coruptie, #Toader atac presedinte, #Toader Justitie Dragnea , #ministrul Justitiei