Toader a primit de la Lazar protocoalele incheiate cu SRI si anunta inceperea procedurii de desecretizare

Miercuri, 21 Martie 2018, ora 15:21
3332 citiri
Toader a primit de la Lazar protocoalele incheiate cu SRI si anunta inceperea procedurii de desecretizare
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Tudorel Toader a primit de la Ministerul Public protocoalele incheiate cu SRI si va demara procedura legala de desecretizare a documentelor.

"Am primit protocoalele de la Parchetul General. Am apreciat faptul ca, dupa ce am cerut public, si alti reprezentanti au cerut ceea ce eu cerusem si ca imediat seful SRI a exprimat acordul, iar ieri dupa-amiaza le-am primit de la procurorul general", a declarat ministrul Tudorel Toader, miercuri, dupa ce a participat la bilantul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

El a spus ca aceste protocoale vor fi desecretizate potrivit Legii 182. "Este o procedura legala", a sustinut Toader.

Procurorul general, Augustin Lazar, declarase, marti, ca Ministerul Public nu are nimic impotriva desecretizarii acestor protocoale, dar "daca hotarasc institutiile Justitiei, si nu un politician care vine azi si spune ca maine sa se desecretizeze".

Toata lumea vorbeste de desecretizare

Ministrul Justitiei i-a cerut, luni, procurorului general inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, DNA, DIICOT si SRI.

Conform unui comunicat de presa transmis luni dimineata, Toader i-a solicitat lui Lazar sa comunice daca si cate protocoale secrete au fost incheiate intre Ministerul Public, DNA si DIICOT si SRI, data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale si inceperea procedurii legale de desecretizare a continutului acestora.

Asta dupa ce premierul Viorica Dancila a solicitat, inca de vineri, desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, "avand in vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala".

Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, sustine "fara rezerve" apelul premierului Viorica Dancila de desecretizare a protocoalelor SRI cu alte institutii, afirmand ca "nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate tine loc de lege sau de Constitutie". El arata ca tot mai multe voci spun ca aceste protocoale au fost facute fara o baza legala.

"Am aflat tot public ca domnul Claudiu Manda va cere sa desecretizeze aceste protocoale. S-a tot vorbit despre faptul ca aceste protocoale au fost facute in baza unor decizii CSAT, ori am vazut toti comunicatul de la CSAT, care este corect. CSAT nu a aprobat niciodata astfel de protocoale, nici n-a cerut (...) sa se faca astfel de protocoale. Nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate tine loc de lege sau de Constitutie", a spus Dragnea luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#SRI Toader Lazar, #protocoale Justitiei Ministerul Public , #ministrul Justitiei