Tudorel Toader: Dl Timmermans ne-a spus ca nici nu se pune problema activarii articolului 7 pentru Romania

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 21:25
4474 citiri
Tudorel Toader: Dl Timmermans ne-a spus ca nici nu se pune problema activarii articolului 7 pentru Romania
Foto: Facebook / Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti seara, dupa intalnirea de la Strasbourg cu Frans Timmermans, ca prim vicepresedintele Comisiei Europene a dat asigurari ca nici nu se pune problema activarii articolului 7 din tratatul de aderare in cazul Romaniei.

"Nici nu intra in discutie activarea acestuia, pentru ca Romania este intr-o alta situatie decat Ungaria sau Polonia (...) Prim vicepresedintele a spus foarte limpede ca nici nu intra in discutie", a declarat Tudorel Toader intr-o interventie telefonica la Antena3.

Ministrul Justitiei a facut parte din delegatia care a insotit-o pe Viorica Dancila la Strasbourg pentru discutii cu Frans Timmermans premergatoare sedintei de maine din plenul Parlamentului European, la care se va dezbate situatia Romaniei.

Tudorel Toader a dezvaluit la Antena3 o parte dintre discutiile purtate cu oficialul european, sustinand ca "s-a accentuat nevoia dialogului constant si colaborarii".

"In contextul disctutiilor, doamna premier a aratat ca Romania respecta standardele statului de drept, ca nu se pune problema nerespectarii deciziilor CCR, ca nu se pune problema unor modificari in legislatie referitoare la instanta constitutionala.

In acest context, prim vicepresedintele a spus nici nu discutam asa ceva, nu putem deschide o discutie pe tema asta, Romania nu este in situatia statelor la care am facut referire", a adaugat Tudorel Toader, referindu-se din nou la activarea art. 7 din tratat, adica la pierderea dreptului de vot pentru tara in cauza.

Ministrul Justitiei a mai sustinut si ca: "Una dintre concluziile cu care ne-am despartit a fost aceea de colaborare, de constructie comuna, si nu de atacuri reciproce".

Rugat sa lamureasca avertismentul lui Frans Timmermans conform caruia am putea fi chemati in fata instantelor europene, Tudorel Toader a precizat ca nu e vorba despre "guvern", ci despre "Romania", iar motivul ar fi acela ca "Romania nu a transpus directiva europeana privind spalarea banilor".

Ministrul Toader a mai dezvaluit ca "s-a vorbit si despre ireversibilitatea procesului legislativ, al parcursului european si de consacrare a drepturilor si libertatilor fundamentale".

"Si despre protocoale. Sa nu va surprinda daca prim vicepresedintele, in discursul pe care il va avea maine, va exprima semne de intrebare cu privire la functiile, natura si rolul pe care aceste protocoale l-au avut in activitatea de infaptuire a justitiei", a dezvaluit Tudorel Toader.

In ceea ce priveste MCV, ministrul Justitiei a afirmat ca s-a discutat despre indeplinirea recomandarilor facute de Comisia Europeana, precum si despre faptul ca modificarile legilor Justitiei si a Codurilor Penale se vor afla pe masa Comisiei de la Venetia, care se va reuni in sesiunea plenara in perioada 16-18 octombrie, si la care el personal va participa in calitate de membru si reprezentant al Romaniei.

"Romania se afla pe acest parcurs ireversibil, in familia europeana", a tinut sa sublinieze Tudorel Toader.

Intrebat daca a primit cumva si el un "to do list", asa cum a primit fostul premier Victor Ponta de la fostul presedinte al CE Jose Manuel Barroso dupa evenimentele din 2012, ministrul Tudorel Toader s-a aratat usor indignat, spunand ca raportul dintre Romania si Comisia Europeana e stabilit prin tratatele de adereare, asa ca "noi colaboram, cooperam, dar nu venim sa primim indicatii".

Totusi, el a reamintit ca prin intermediul MCV Romaniei i s-au facut mai multe recomandari, iar Guvernul de la Bucuresti a cerut ca fiecare dintre cele 12 puncte sa fie "explicitate", ca sa stie ce are de facut.

"Cand pornesti la drumul legiferarii, e un parcurs extrem de lung (...) Daca inca mai avem astfel de obiective de indeplinit, nu e tarziu, poti oricand sa te racordezi pe deplin la standardele europene. A fost o discutie buna, spre foarte bine", a conchis Tudorel Toader, precizand, la cererea moderatorului emisiunii, ca nu s-a discutat deloc despre referendumul din 6-7 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Toader Timmermans articol 7 Romania , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
adica o sa va lase sa furati si sa va bateti joc de Romania in