Tudorel Toader, dupa ce CSM a dat aviz negativ modificarilor Legilor Justitiei: Exista si modelul multor state care nu au CSM

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 21:55
7715 citiri
Tudorel Toader, dupa ce CSM a dat aviz negativ modificarilor Legilor Justitiei: Exista si modelul multor state care nu au CSM
Foto: captura video Digi 24

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi ca exista si modelul multor state cu democratie consolidata care nu au un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), in contextul in care la pranz CSM a dar aviz negativ proiectului sau de modificare a Legilor Justitiei.

"Exista si modelul multor state care nu au CSM. Exista si acest model, state cu democratie consolidata, state unde puterile sunt separate in echilibrul controlului reciproc si functioneaza. Pot sa va dau foarte multe exemple, dar voi fi banuit ca ma duc spre ele. Numai printr-o modificare a Constitutiei ne-am putea duce cu gandul la o desfiintare a CSM. Nu putem gandi astfel, pentru ca avem prevederi constitutionale", a spus Toader la Antena 3, raspunzand unei intrebari privind modelul care ar trebui adoptat pentru a asigura independenta Inspectiei Judiciare si a o apara de imixtiuni.

Toader a sustinut ca stia dinainte rezultatul votului de joi din CSM, privind modificarea Legilor Justitiei, motiv pentru care nu s-a mai deranjat sa se duca sa-si sustina proiectul si sa le raspunda la intrebari colegilor din Consiliu.

Ministrul a spus insa, fara a preciza pe ce se bazeaza, ca votul negativ cu 10-8 "exprima si dorinta de conservare a actualelor privilegii pe care magistratii le au".

"Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul ca, in numeroase randuri, numerosi membri CSM s-au exprimat impotriva proiectului. Important e sa gasim adevarul din spatele celor spuse, adevar la care sa ne raportam si sa procedam in modificarea Legilor Justitiei.

De ce vot previzibil? Observati faptul ca, in bloc, procurorii au fost impotriva. Dincolo de argumentele dansilor, pe care nu le contest, cred ca sunt si alte argumente", a adaugat ministrul, seara, intr-o emisiune la Antena 3.

Acesta a sustinut si ca acesta a fost motivul pentru care nu a fost prezent in sala la vot.

"Nu m-am prezentat, pentru ca stiam dinainte rezultatul votului, tocmai din dezbaterile publice. Un membru CSM a ajuns cu o ora inainte de sedinta si a spus nonsalant ca avizul va fi negativ, deci rezultatul se stia. Prezenta mea la CSM ar fi fost de natura sa genereze si dezbateri mai incinse", a mai precizat Toader.

Acesta a spus despre Justitia din Romania ca "scartaie din toate incheieturile", iar despre Inspectia Judiciara ca "trebuie sa fie independenta".

Joi, dupa votul din CSM privind avizul consultativ negativ dat modificarii legilor, ministrul Justitiei a anuntat ca dupa ce va da forma finala proiectului de lege, acesta va merge la Guvern, pentru aprobare, si ulterior la Parlament, pentru dezbateri si finalizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Tudorel Toader vot CSM Legile Justitiei, #Toader procurori Legile Justitiei, #aviz negativ modificare Legile Justitiei , #ministrul Justitiei