Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un judecator, fost membru CSM, explica ce ar insemna pentru Justitie daca Toader va castiga la CCR

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 17:27
10622 citiri
Un judecator, fost membru CSM, explica ce ar insemna pentru Justitie daca Toader va castiga la CCR
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Romaniei este cel care ia decizia atat pentru numirea, cat si pentru revocarea unul inalt procuror, subliniaza judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, care afirma ca, daca CCR ii va da dreptate lui Tudorel Toader in cazul Kovesi, atunci orice ministru al Justitiei va putea sa dispuna revocarea unui procuror sef chiar si pentru faptul ca este anchetat un coleg de partid.

Intr-un comentariu cu titlul "Despre puterea politicului asupra carierei magistratilor: intre legalitate si abuz" postat pe blogul judecatorului Cristi Danilet, acesta vorbeste despre separarea puterilor intr-un stat democratic, cum este Romania, si subliniaza ca "o autoritate nu are voie sa se amestece in atributiile celeilalte puteri".

In context, magistratul explica faptul ca "cine ar dori sa influenteze mersul dosarelor (evident, e vorba de cele penale) are trei solutii: fie inventeaza imunitati pentru a impiedica anchetele judiciare, fie elimina legea care ar duce la sanctionare, fie controleaza cariera magistratilor".

Prin urmare, este extrem de important nu doar cine numeste procurorii, ci si cine ii poate revoca, fiind extrem de important ca "procurorii sefi sa nu fie dependenti de politic", pentru ca "un procuror-sef controlat politic poate influenta mersul unui dosar penal al procurorului din subordine", spune judecatorul.

"Pentru a impiedica un abuz al ministrului in procedura de numire si de revocare a inaltilor procurori, legea spune ca decizia finala apartine presedintelui Romaniei, care are nevoie de un aviz consultativ al CSM.

Presedintele Romaniei este cel care ia decizia atat pentru numirea, cat si pentru revocarea unui inalt procuror. Decizia sa nu poate fi una formala. Ca este asa o spune CCR la pct. III.3 lit. g) din mai vechea decizie nr. 375/2005: 'Daca Presedintele Romaniei nu ar avea nici un drept de examinare si de apreciere asupra propunerilor (...) pentru numirea (...) procurorilor in anumite functii de conducere ori daca nu ar putea refuza numirea nici motivat si nici macar o singura, data, atributiile Presedintelui Romaniei, prevazute de art. 94 lit. c) coroborat cu art. 125 alin. (1) din Constitutie, ar fi golite de continut si importanta'", reaminteste judecatorul.

In cazul de fata, ministrul Toader a propus revocarea procurorului-sef al DNA, CSM a dat aviz negativ, iar presedintele Iohannis a respins propunerea, puncteaza acesta.

"Ministrul a anuntat ca va contesta la CCR actul presedintelui - se pare ca el sustine ca atunci cand ministrul propune revocarea unui procuror-sef, avizul CSM trebuie ignorat si presedintele tarii este obligat sa dispuna revocarea. Sunt doua posibilitati cu privire la ceea ce va urma:

a. Daca CCR ii va da dreptate ministrului, inseamna ca incepand cu acel moment orice ministru poate propune (in fapt...'dispune') revocarea unui inalt procuror nu doar pentru ca, de exemplu, un procuror din subordinea sa ar fi inceput anchetarea unui politician din acelasi partid cu ministrul, dar si pentru simplu fapt ca nu ii mai place de ochii sau inaltimea lui.

Cu privire la primul motiv, chiar imi aduc aminte cum premierul Tariceanu a luat-o la intrebari pe Macovei, pe atunci ministru al Justitiei, cu privire la faptul ca procurorii din 'subordinea' ei il ancheteaza pe vicepremierul Copos - si era vorba de un Guvern... liberal, care - chipurile - prin definitie respecta independenta Justitiei. Evident, va urma revocarea lui Kovesi;

b. Daca CCR nu ii va da dreptate ministrului Toader, inseamna ca propunerea de revocare a procurorului-sef Kovesi s-a facut pe alte motive decat cele legale. Dupa ce ministrul a fost atentionat anul trecut de CSM ca a incalcat independenta Justitiei prin afirmatiile sale in cazul penal 'Belina' aflat in desfasurare, dupa ce ministrul a pierdut la CCR o sesizare pentru un conflict de natura constitutionala in acelasi caz Belina, dupa ce CSM a dat aviz negativ propunerii de revocare a lui Kovesi din functie, este evident ca o noua decizie negativa din partea CCR in cazul Kovesi ar inseamna ca ministrul a abuzat de puterea sa incercand sa demita un inalt procuror. Iar asta ar insemna sfarsitul carierei ministrului Toader", comenteaza judecatorul Cristi Danilet.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Danilet revocare Kovesi Toader , #ministrul Justitiei