Un procuror il acuza de manipulare pe Toader: Cred ca e timpul sa cerem demisia domnului ministru

Joi, 02 August 2018, ora 13:43
10655 citiri
Un procuror il acuza de manipulare pe Toader: Cred ca e timpul sa cerem demisia domnului ministru
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Procurorul Antonia Diaconu, cunoscuta opiniei publice de la protestele magistratilor fata de modificarile legislative care vizau sistemul judiciar, a reactionat dur dupa declaratiile facute de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, miercuri seara, la Antena 3.

Antonia Diaconu este prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Topoloveni, iar anterior a fost prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti si a lucrat la DIICOT. Magistratul este nemultumit de discursul pe care ministrul Justitiei l-a tinut la Antena 3, privind activitatea procurorilor.

Intr-o postare pe Facebook, Diaconu a facut un inventar al declaratiilor lui Tudorel Toader.

"Manipularea ar trebui sa inceteze, mai ales la acest nivel", sustine Antonia Diaconu. "Cred ca e timpul sa cerem demisia domnului ministru. Stiu ca nu se va intampla, dar pentru pastrarea reperelor mele morale, simt nevoia sa fac macar asta", conchide procurorul.

Iata postarea integraa a Antoniei Diaconu:

"Ministrul Justitiei anunta ca va chema procurori la MJ sa-i intrebe de ce au raspuns unor invitatii venite de la ambasade.

Ministrul Justitiei anunta epurari in DNA.

Ministrul Justitiei indeamna condamnatii penal sa se pregateasca de formularea de cereri de revizuire in baza unor reglementari ce vor intra in vigoare in viitor.

Ministrul Justitiei cere instantelor sa ia masuri pentru respectarea egalitatii armelor, asta constand in acceptiunea domniei sale in pozitia fizica a procurorului in sala de judecata. Intre noi fie vorba, in majoritatea instantelor din tara, biroul procurorului este la acelasi nivel cu cel al avocatului sau apropiat, in functie de structura salii, conditiile de desfasurare a sedintelor nefiind dintre cele mai bune, chiar deloc, dar asta nu preocupa. Pe de alta parte, egalitatea armelor se refera la instrumentele procedurale si la echilibrul participantilor, dar e tentant sa mai poti umili niste oameni incomozi.

Ministrul Justitiei ameninta voalat procurorul general al Romaniei si presedintele Inaltei Curti.

Ministrul Justitiei anunta ca va afla despre cele 300 de dosare privind magistratii, existente la DNA, se va interesa de structura acelor magistrati, presupune ca majoritatea sunt judecatori, presupune ca majoritatea sunt de penal si apoi anunta ca va face evaluari.

Ce nu spune domnul ministru este ca dosare cu magistrati sunt la toate cele 15 Parchete de pe langa Curtile de Apel din tara, dar ne e mai bine sa vorbim despre cele de la DNA, pentru ca la anumite televiziuni suntem adorati si nu ni se pun intrebari incomode. E posibil ca dosarele de la curtile de apel sa fie mai multe sau mai putine.

Daca un magistrat are formulata impotriva sa o plangere penala nu inseamna ca are probleme cu legea. Intr-un dosar sunt cel putin doua parti, la sfarsit una e nemultumita, uneori dintre acestea unele aleg sa formuleze plangeri penale magistratilor. De cele mai multe ori, fara temei. E o tara libera, inca. E voie sa faci plangeri penale. Asa cum unitatile de parchet sunt obligate sa le inregistreze si sa le dea curs. Intr-o tara in care toata lumea se judeca cu toata lumea, va dati seama ca se strang ceva plangeri.

Asta nu inseamna ca magistratii sunt corupti, ca respectivele dosare sunt instrumente de santaj fata de judecatorii din penal, ca e un nou fenomen privind infractionalitatea magistratilor care trebuie combatut. Si apoi sunt sigura ca domnul ministru stie diferenta dintre un dosar in care cercetarile se fac "in rem" si dosarele in care exista suspecti sau inculpati.

De ce anume face domnul ministru toate aceste afirmatii, nu inteleg. Nu face niciun serviciu Justitiei pe care ar trebui sa o sustina.

Din punctul meu de vedere, pot sa pun concluzii din spatele salii de judecata si sa ma dau eventual si jos de pe tocuri cand fac asta, dar, hai sa fim sinceri si corecti, manipularea ar trebui sa inceteze, mai ales la acest nivel.

Cred ca e timpul sa cerem demisia domnului ministru. Stiu ca nu se va intampla, dar pentru pastrarea reperelor mele morale, simt nevoia sa fac macar asta."

I.S.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Tudorel Toader demisia, #Tudorel Toader ordonanta, #Tudorel Toader procurori, #Tudorel Toader DNA , #ministrul Justitiei