Aproximativ 80 de procurori DNA si DIICOT nu au cei 10 ani de vechime ceruti de ordonanta lui Toader

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 17:17
9945 citiri
Aproximativ 80 de procurori DNA si DIICOT nu au cei 10 ani de vechime ceruti de ordonanta lui Toader
Foto: Arhiva Pixabay

Aproximativ 80 de procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) ar putea pleca din aceste parchete potrivit unei variante a ordonantei de urgenta care modifica Legile Justitiei.

"Atat la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), cat si la DNA creste varsta sau vechimea in profesie, pentru a putea accede, la 10 ani. Deci, pe viitor, sa fii procuror la DNA, la DIICOT va fi necesara o experienta in profesie de 10 ani. Sa merg in oglinda", a declarat Toader luni dupa sedinta de guvern in care s-a adoptat OUG.

"Aproximativ 50 de procurori din cadrul DIICOT nu au vechimea de 10 ani", au declarat surse din magistratura pentru Ziare.com.

"La DNA sunt peste 30 de procurori numiti si delegati in functii care nu au o vechime de 10 ani in magistratura", au mai spus sursele judiciare.

Pleaca sau raman pe functii?

Pe de alta parte, Toader a dat de inteles ca prevederea s-ar aplica pentru viitor. Totusi, o varianta de OUG care circula in mass-media arata foarte clar ca procurorii DNA si DIICOT care nu au cei 10 ani vechime in magistratura ar trebui sa plece din parchetele specializate.

Una dintre prevederile OUG, consultate de Ziare.com, arata ca procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului General, DNA, DIICOT, precum si in cadrul celorlalte parchete "raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile ulterioare si completarile ulterioare si Legea 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".

Situatia este neclara pana cand se publica OUG in Monitorul Oficial.

Cum a crescut perioada

6 ani: Prevederile Legii 303/2004, un procuror putea fi numit la DNA si DIICOT daca avea o vechime in magistratura de 6 ani - inclusiv vechimea de 2 ani din perioada Institutului National al Magistraturii (INM).

8 ani: Potrivit noilor modificari facute la Legea 303/2004 (Legea nr. 242/2018 de modificare a Legii 303/2004, care trebuia sa intre in vigoare pe 15 octombrie), un procuror putea fi numit la DNA si DIICOT daca avea o vechime in magistratura de 8 ani. Nu se mai adauga vechimea de la INM.

10 ani: Potrivit OUG de modificare a Legii 242/2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Tudorel toader OUG, #oug justitie, #oug dna diicot , #ministrul Justitiei