Tudorel Toader, evaluat de sindicalistii din penitenciare: 16.000 de detinuti au fost eliberati cu recursul compensatoriu. Ce probleme a lasat mostenire

Marti, 30 Aprilie 2019, ora 12:25
4548 citiri
Tudorel Toader, evaluat de sindicalistii din penitenciare: 16.000 de detinuti au fost eliberati cu recursul compensatoriu. Ce probleme a lasat mostenire
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

"Lucrari de investitii blocate, deficit sever de personal, subfinantarea sistemului penitenciar, lipsa de transparenta si proteste ale angajatilor din penitenciare", aceasta ar fi "mostenirea" lasata de Tudorel Toader, potrivit sindicalistilor din penitenciare.

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) saluta debarcarea lui Tudorel Toader din functia de ministru al Justitiei "chiar daca masura a fost luata pentru motivele gresite si mult prea tarziu."

"Tudorel Toader ar fi trebuit demis pentru incompetenta si indolenta, nu pentru ca n-a realizat in totalitate obiective politice izvorate din interese penale, asa cum public au declarat unii lideri politici", sustine FSANP, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Critici in serie

Potrivit sursei citate, Tudorel Toader ar fi subminat sistemul penitenciar prin:

- Blocarea investitiilor necesare modernizarii sistemului penitenciar;

- Vasalizarea prin imputerniciri repetate si deseori ilegale a managementului sistemului penitenciar;

- Subfinantarea sistemului penitenciar;

- Ignorarea deficitului sever de personal si a nevoii de a asigura dotari corespunzatoare pentru ca activitatea sa se desfasoare in bune conditii.

"Toate aceste probleme au fost discutate in mod repertat, niciodata rezolvate. Nici macar partial", acuza sindicalistii.

Lista problemelor

FSANP a facut o lista privind problemele in gestionarea sistemului penitenciar.

Ei arata ca in pofida declaratiilor publice si a solicitarii exprese a CEDO, in mandatul Tudorel Toader la Justitie,volumul investitiilor in penitenciare s-ar fi redus cu peste 200%,situatie criticata de altfel deschis de catre reprezentanti ai arcului guvernamental pecum fostul ministru al justitieiRobert Cazanciuc.

"Atat penitenciarele noi cat si modernizarile promise in penitenciarele vechi raman simple declaratii, dupa ce planurile de investitii au fost tinute la sertar cu lunile", precizeaza comunicatul.

"Vasalizarea" sefilor

Desi ar fi criticat imputernicirile in serie la alte institutii, in sistemul penitenciar, fostul ministru Toader ar fi blocat orice concurs pentru functii de director, "vasalizandu-si aceste functii prin imputerniciri repetate si deseori ilegale peste termenul de 1 an".

"Surprinzator, au fost anuntate concursuri, au fost derulate probe insa acestea n-au fost finalizate, unele timp de 2 ani", mai arata comunicatul.

Procesele pierdute

Sindicalistii reamintesc ca pentru aceste nereguli fostul ministru Tudorel Toader a fost chemat sa raspunda in fata instantelor civile si penale.

"Instantele civile deja s-au pronuntat anuland ordine si decizii care impiedicau acordarea unor drepturi pentru personalul din penitenciare ori impiedicau exercitarea atributiilor organizatiilor sindicale. Mai ramane ca si instantele penale sa demonstreze ca si ministrii justitiei trebuie sa respecte legea", mai spune FSANP.

Incidentele din penitenciare

In mandatul Tudorel Toader la Justitie ar fi avut loc peste 8.700 de incidente negative in penitenciare, arata statistica.

"Intre timp, peste 16.000 de detinuti au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populatia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de detinuti, ca urmare a legii recursului compensatoriu.

Infractorii au fost practic trimisi inapoi in comunitate, de unde peste 70% se vor intoarce in urmatorii ani dupa ce vor fi comis noi infractiuni", mai explica sindicalistii.

Probleme cu plata drepturilor

Si personalul din penitenciare ar fi avut de suferit.

Deficitul de resurse umane ramane unul sever, conform standardelor de personal aprobate de catre chiar ministrul Justitiei, fiind cu aproape 8.000 de angajati mai putini fata de necesar, situatie care genereaza in continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate.

"Inca sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplatite personalului din penitenciare, chiar daca din aprilie 2018 a inceput plata orelor suplimentare curente ca urmare a actiunilor sindicale.

La acest moment, dupa ce Ministerul Justitiei a anuntat suspendarea platii unor drepturi precum orele suplimentare motivat de faptul ca bugetul alocat este insuficient, majoritatea angajatilor din penitenciare au notificat referitor la refuzul de a executa ore suplimentare, iar conducerea interimara a sistemului penitenciar gestioneaza cu greu aceasta situatie ce va duce, inevitabil la blocarea penitenciarelor", conchide FSANP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#penitenciare Tudorel Toader, #sindicalisti tudorel toader, #detinuti eliberati Tudorel Toader , #stiri Tudorel Toader