Planul lui Toader de la Suceava a functionat: Pregatirile pentru "ordonanta protocoalelor" prind viteza in CSM

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 08:30
10924 citiri
Planul lui Toader de la Suceava a functionat: Pregatirile pentru "ordonanta protocoalelor" prind viteza in CSM
Foto: Arhiva Hepta.ro

Sefii Curtilor de Apel din intreaga tara au semnat o scrisoare catre CSM in care cer un punct de vedere privind protocoalele SRI-procurori. Demersul a fost facut, desi acestia nu aveau un mandat din partea instantelor. De aceasta initiativa ar putea profita Tudorel Toader si coalitia PSD-ALDE, pentru a initia o ordonanta privind revizuirea unor sentinte sau amnistia si gratierea.

Sectia pentru judecatori din CSM ia in discutie, joi, o rezolutie semnata de sefii curtilor de apel din intreaga tara privind protocoalele dintre SRI si Ministerul Public.

Scrisoarea a fost incheiata la intalnirea presedintilor, vicepresedintilor si managerilor economici ai curtilor de apel cu reprezentanti ai CSM si ai Ministerului Justitiei, care avut loc pe 27-28 septembrie, la Suceava.

Ziare.com a dezvaluit in premiera despre intalnirea la care sefii instantelor au semnat aceasta "Declaratie" fara a avea un mandat din partea instantelor din care fac parte. In plus, situatia protocoalelor, in cazul in care sunt contestate in instanta, este de competenta Curtilor de Apel, iar astfel, presedintii s-ar antepronunta.

Scrisoarea

"Reprezentantii Curtilor de Apel au luat act cu ingrijorare de existenta unor protocoale recent declasificate, incheiate intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii, al caror continut ridica probleme privind potentiala incalcare a normelor constitutionale vizand separatia puterilor, respectarea normelor de procedura penala si, implicit, a drepturilor omului", scriu reprezentantii Curtilor de Apel in scrisoarea adresata CSM.

Magistratii solicita Sectiei pentru judecatori din CSM sa faca demersurile necesare pentru a lamuri daca incheierea si clasificarea protocoalelor "au fost de natura sa vulnerabilizeze indepdendenta judecatorului".

Miza

Cererea ar urma sa fie folosita de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca pretext pentru a initia o ordonanta de guvern privind protocoalele, care sa contina prevederi precum revizuirea sentintelor, ne-au declarat surse din sistemul de justitie.

Sursele citate explica si ca nu este exclus ca sesizarea sa fie folosita ca pretext pentru o ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea.

Tudorel Toader a participat la intalnirea de la Suceava. Dupa articolul in care am anuntat intalnirea sefilor Curtilor de Apel si decizia luata in legatura cu protocoalele, ministrul Justitiei a atacat pe Facebook Ziare.com, acuzandu-ne de manipulare.

Spunand ca a participat doar la dezbaterile din 28 septembrie, data la care nu s-a discutat despre vreo posibila Declaratie privind protocoalele, Tudorel Toader s-a delimitat public de acest demers, ca sa nu fie acuzat ca l-a initiat pentru a putea profita, ulterior, de el.

Cine conduce Sectia

La intalnirea de la Suceava au participat aproape toti membrii Sectiei pentru judecatori din CSM, mai putin judecatorii Bogdan Mateescu si Mihai Andrei Balan.

Surse din magistratura au explicat ca Sectia pentru judecatori este controlata de un nucleu format din judecatorii Lia Savonea, Gabriela Baltag, Nicoleta Tant si Evelina Oprina, ale caror opinii sunt frecvent in concordanta cu cele ale lui Tudorel Toader si ale sefei Sectiei, judecatorul Simona Marcu.

Mai multi judecatori cu rang de curte de apel incercau miercuri seara sa stranga semnaturi pentru a amana o decizie a Sectiei pentru judecatori din CSM. Ei cereau ca instantele sa fie consultate inainte de a se da o decizie.

Plenul a trimis cazul la IJ

Pe de alta parte, surse din magistratura au mai explicat pentru Ziare.com ca plenul CSM a decis, in sedinta din 19 aprilie, sa sesizeze Inspectia Judiciara in vederea efectuarii un control la parchete, cu privire la modalitatea de aplicare a unor astfel de protocoale.

Pentru a se putea aprecia daca acestea, in concret, au produs efecte de natura sa afecteze independenta Justitiei. Raportul urmeaza sa fie inaintat CSM.

"In acest caz, ar fi firesc sa se astepte rezultatele acestui raport sau ca scrisoarea sa fie inaintata Inspectiei Judiciare, pentru a realiza alt raport", au explicat surse din magistratura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudorel Toader CSM, #CSM protocoale, #judecatori Toader , #ministrul Justitiei