Plangere penala impotriva universitatii conduse de Toader: Au inghesuit cate 4 studenti intr-o camera, desi unii erau in auto-izolare!

Luni, 30 Martie 2020, ora 13:11
7243 citiri
Plangere penala impotriva universitatii conduse de Toader: Au inghesuit cate 4 studenti intr-o camera, desi unii erau in auto-izolare!
Foto: uiac.ro

Asociatia civica Reset Iasi a formulat o plangere penala impotriva sefilor Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" cu privire la comiterea infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, dupa ce mai multi studenti au fost mutati cate 3-4 in camere pentru a reduce costurile la apa calda si caldura din camine.

La mijlocul saptamanii trecute, conducerea executiva a Universitatii a luat decizia de a muta toti studentii cazati in caminele UAIC, astfel incat acestia au ajuns sa locuiasca cate patru in camera, contrar normelor si recomandarilor epidemiologice.

Universitatea este condusa de fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, care a fost reales in aceasta luna pentru un nou mandat de rector de 4 ani.

"Unii dintre studenti au inceput sa dezvolte usoare simptome (tuse, febra, dureri in gat) care nu se stie sigur daca sunt de raceala sau de COVID-19. Acestia mai afirma ca timp de cateva zile la rand nu li s-a furnizat apa calda si nici caldura," scrie Reset Iasi, pe pagina de Facebook.

Asociatia a sesizat atat Directia de Sanatate Publica, cat si Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi.

"Ma doare foarte tare capul"

Demersul a venit dupa ce mai multi studenti s-au plans pe retelele de socializare de conditiile din camere, iar ulterior au contactat autoritatile si Reset Iasi.

"Cea mai mare problema este frigul. Noaptea o petrecem in frig (din cauza asta ma doare si gatul), mai ales eu, ca stau langa geam. De asemenea, este si curent, din cauza caruia ma doare foarte tare capul. Alta problema ar fi ca stam in camera 4 persoane, ne putem infecta foarte usor, daca e cazul ca cineva dintre noi sa se infecteze.

Femeile de serviciu le-au aruncat mancarea colegilor mei din frigider. Colegii mei ies foarte des afara si nu stiu daca este intr-adevar intotdeauna necesar," scrie unul dintre studenti, potrivit plangerii penale.

"Mi s-a raspuns ca ordinele sunt venite de sus"

Un alt student spune ca a fost mutat din camera sa fara sa i se dea explicatii si ca s-a plans la administratia caminului.

"Mi s-a raspuns ca ordinele sunt venite de mai sus si sa nu facem pretentii, caci la alte universitati pe studenti i-au trimis acasa si ca astea sunt regulile si ordinele de mai sus. Ajuns in camera, o data ca eram 4 oameni, doi la mana, caldura se da cu portia si foarte putin si apa calda in asemenea conditii.

Tin sa mentionez ca eu, dar si alti studenti am adus la cunostinta aceasta situatie si prin intermediul canalelor social media, postand sau reactionand in diverse grupuri oficiale, precum UAIC, Reprezentanti ai UAIC-ului, la Senatul universitatii si ne au comunicat acest mesaj. Sunt nemultumit de faptul ca in acest moment sanatatea mea este pusa in pericol, si nu numai a mea, ci si a celorlalte persoane care locuiesc in camerele supraaglomerate," spune tanarul.

Alti studenti au negat alegatiile oficiale ale universitati, cum ca studentii sunt monitorizati zilnic de medicul din campus.

"In cazul meu, acest lucru nu s-a intamplat si nici nu am auzit colegi care sa spuna ca le-a fost verificata starea de sanatate. Recent, am aflat ca intr-unul din caminele vecine sunt colegi care manifesta simptome ca: febra, tuse, dureri de gat si nas infundat," se plange un alt student.

Liga Studentilor: Bomba epidemiologica

Demersul Reset Iasi vine dupa ce, saptamana trecuta, Liga Studentilor (LS IASI) sustinea ca exista un "pericol epidemiologic iminent" la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde, la solicitarea conducerii, studentii ramasi in camine au fost mutati in camere de mai multe persoane, desi unii se aflau in auto-izolare.

Organizatia solicita de urgenta ca fiecarui student ramas cazat in camine sa i se aloce o camera personala si sa se asigure permanenta apei calde si a agentului termic. LS Iasi sustine ca recomandarile Directiei de Sanatate Publica Iasi ar fi fost ignorate de conducerea UAIC, pentru "a face economie" cu cheltuielile de intretinere a caminelor, "generand astfel o bomba epidemiologica cu ceas".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#plangere Tudorel Toader, #plangere sefii universitatii Iasi, #plangere studenti iasi , #universitate Iasi